Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > Moda si stil > Sabotii – din nou la moda

Sabotii – din nou la moda

Sezonul primavara-vara 2010 a readus in circuitul modei sabotii. Daca initial erau perceputi ca un tip de incaltaminte creata pentru munca fizica si erau intalniti in special pe la sate si ferme, in zilele noastre sabotii sunt o incaltaminte moderna si pot fi purtati chiar si in cele mai luxoase locatii.

Aparitia sabotilor in Europa

Sabotii traditionali europeni sunt un tip de incaltaminte confectionata din diferite tipuri de lemn scobit. Ei au aparut in tari precum Suedia, Olanda, Belgia si Danemarca si se regasesc in continuare in costumele lor traditionale.

  • In Germania, sabotii erau asociati cu pantofii de lucru, iar in prezent se mai folosesc ca incaltaminte pentru gradinarit sau la ferme. In rest, raman un suvernir foarte popular, tipic pentru Germania.
  • In Marea Britanie, sabotii erau confectionati din piele si lemn. Odata cu revolutia industriala, muncitorii au inceput sa-i poarte in fabrici si in mine, pentru ca aveau nevoie de incaltaminte rezistenta si ieftina. Sabotii au fost foarte populari intre anii 1840-1920, ajungand sa fie purtati de majoritatea britanicilor, nu doar de muncitori.
  • In Franta secolelor XVII si XIX, sabotii erau incaltamintea specifica claselor inferioare.
  • In nordul Italiei si in sudul Elvetiei, sabotii sunt incaltaminte traditionala, parte a costumelor populare.
  • In regiunile spaniole Asturias, Cantabria si Galicia, exista o lunga traditie a fabricatului de saboti. Sunt niste saboti speciali, pentru ca au trei tocuri: unul in spate si doua pozitionate in fata. In ziua de azi, astfel de modele sunt purtate doar la sate.

Evolutia sabotilor in moda

La origini, sabotii erau confectionati dintr-o bucata de lemn scobit si erau purtati de fermieri si de muncitori. Astazi, acest tip de saboti sunt intalniti doar in cadrul costumelor populare, sabotii devenind incaltaminte de zi cu zi pentru oricine. Mai usori si mai practici, sabotii moderni pastreaza doar talpa din lemn, partea superioara fiind din piele, panza sau orice alt tip de material prins pe lateral cu capse, eventual gaurit sau impodobit cu diverse aplicatii (flori, tinte, imprimeuri etc.).

  • Anii ’70: Sabotii suedezi (cu talpa groasa si avand partea superioara din piele gaurita) devin foarte populari atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Erau purtati chiar si fara ciorap, iar barbatii care ii incaltau erau considerati avangardisti.
  • Anii ’90: Sabotii capata o platforma de 6 sau chiar 8 centimetri si incep sa fie asociati cu orice tip de incaltaminte cu talpa din lemn. Astfel, exista cizme-sabot, sandale-sabot, papuci-sabot sau slapi-sabot.
  • 2007, sezonul toamna-iarna: Este anul in care casele de moda Chloe si Alice Roi aduc variante stilate ale sabotilor – lacuiti si cu platforme – prezentate pe podiumul de moda de la New York Fashion Week.
  • 2010: Este anul revenirii in forta a sabotilor, odata cu show-urile Chanel si Louis Vuitton. Karl Lagerfeld a optat pentru o varianta mai eleganta si stilata a sabotilor, cu platforma si toc inalt, iar Marc Jacobs a propus pentru Louis Vuitton saboti casual-trendy, cu talpa plata si aplicatii amuzante.

CHANEL

LOUIS VUITTON

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus