Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Nail bar – Ce punem pe unghii?

Nail bar – Ce punem pe unghii?

Manichiura de salon a depăşit limitele clasice ale curăţării cuticulelor şi aplicării lacurilor obişnuite. Gelul şi unghiile false fac furori de ceva vreme.

Accesibile ca preţ, aceste noi tipuri de manichiură dau un aspect perfect unghiilor şi sunt o tentaţie pentru orice femeie. Costă ceva mai mult decât o manichiură obișnuită, dar sunt rezistente şi pentru o bună perioadă scapi de corvoada ojei sărite la cele mai banale mişcări. Unele persoane privesc însă unghiile false cu suspiciune, care sunt acu­zate că le strică pe cele naturale. Pentru a face puţină lumină între miturile ce s-au ţesut în jurul acestor „unghii perfecte“, am invitat-o pe Lăcrămioara Enache, Nail Artist Melkior, să ne spună adevărul despre fiecare tip de manichiură în parte.

Ojă semipermanentă

Se foloseşte un gel, un hibrid între oja normală şi gelul permanent, care se usucă la lampa UV.

Cât rezistă: între 5 și 14 zile.

Avantaje. Peste acest gel semipermanent se aplică orice lac normal, care se îndepărtează cu dizolvant fără acetonă, fără ca manichiura semipermanentă să fie afectată. Lacul ţine mai mult pe oja semipermanetă, vârfurile nu se ciobesc, iar în cazul unui mic accident, se pilește colţul ciobit.

Paşi: se aplică o soluţie degresantă, apoi un lac-bază, care se usucă la lampă, după care se pun două straturi de ojă colorată (există foarte multe culori, de la nude la negru sau transparente cu sclipici), iar la final se aplică un top incolor. Fiecare strat se usucă la lampă. Se degresează cu dizolvant şi manichiura e gata, cu aspect perfect şi un luciu incredibil, care nu se deteriorează în timp.

Cum se îndepărtează: cu soluție specială şi folie. Dacă se desprinde puţin şi tragem de lac, el se va desprinde, dar odată cu el se duce un strat superficial din unghie, iar la două, trei astfel de îndepărtări, unghia are de suferit.

Părerea specialistului

Dacă unghia e exfoliată, oja semipermanentă nu va ţine atât de bine, unghia se poate rupe, iar lacul sare după câteva zile.

Contează ce faci după manichiură. Dacă te apuci de curăţenie generală şi foloseşti produse cu clor, oja se înmoaie, iar dacă ştergi unghiile de la picioare (o culoare închisă) şi insişti mult cu acetona, se înmoaie şi se strică oja semipermanentă. Dar, dacă speli vase sau te speli pe mâini, nu se întâmplă nimic.

Această manichiură se aplică pe unghia naturală fără a interveni agresiv, dar există oje semipermanente care necesită pilirea suprafeţei unghiei. Vă recomand să întrebaţi înainte cum se aplică şi să alegeţi doar gelurile care nu necesită pilire.

Acryl

Denumirea lui este răşină acrilică şi este format dintr-o pudră şi un lichid, monomerul şi polimerul. Pensula se introduce mai întâi în lichid, apoi în pudră, iar amestecul devine o pastă care se întinde pe unghie. Acrylul se foloseşte şi în stomatologie pentru construcţia dinţilor. De fapt, aşa au apărut un­ghiile false, când un stomatolog şi-a reparat unghia ruptă cu acest acryl pe care-l folosea în cabinet. Este un pic mai greu de lucrat, iar manichiurista trebuie să aibă mult exerciţiu.

Cât rezistă: stă pe unghie până când vrei să-l îndepărtezi.

Avantaje. Se poate aplica orice lac normal sau semipermanent peste el şi se îndepărtează ulterior prin metode clasice. Lacul ţine mai mult peste această unghie falsă. Arată impecabil şi nu se deteriorează. Se usucă natural, fără ajutorul lămpii. Singurii duşmani al acrylului sau gelului sunt loviturile puternice.

Paşi: sunt aceiaşi ca în cazul gelului, doar că nu se foloseşte lampa.

Cum se îndepărtează: cu o soluție specială sau lași unghia să crească şi scurtezi prin pilire, până la eliminare.

Părerea specialistului

Cu acrylul se pot face multe lucruri: protezarea unei unghii rupte – dacă ai o unghie ruptă din carne sau căzută, pui acryl peste piele, ceea ce cu gelul nu poţi face. Ori faci modele în relief. Se întăreşte fără ajutorul lămpii UV sau LED şi nu doare, dar miroase puternic în momentul aplicării.

Gel

Este acelaşi lucru ca acrylul, însă cele două substanţe (pudra şi lichidul) sunt polimerizate şi devin gel. Se aplică mai uşor şi, prin urmare, este frecvent folosit.

Cât rezistă: foarte mult timp, practic unghia creşte iar gelul rămâne intact, la fel ca în cazul acrylului.

Avantaje. Există foarte multe culori, dar şi gel transparent sau roz, asemănător nuanţei naturale a unghiei. Arată foarte bine şi unghia pare naturală, într-o formă perfectă. Peste el se aplică orice lac normal sau semipermanent, care rezistă mult timp. Unghiile pot fi construite folosind tipsuri (bucăţi ce imită unghia) sau şablon. Ambele variante sunt la fel de rezistente şi arată senzaţional. Se folosește o culoare permanentă pe toată unghia sau una transparentă, french: albă ori colorată.

Întreţinere: 3-5 săptămâni. E bine să mergi la întreţinere cât mai repede pentru că, odată ce unghia creşte, rezistenţa migrează spre vârf şi creşte riscul de rupere.

Paşi: se pileşte puţin unghia și apoi se lungește cu șablonul sau cu tipsul. Şablon – se aplică primerul (asigură aderenţa între gel şi unghia naturală). Nu se recomandă tăierea cuticulei înainte de aplicarea gelului, ci să fie doar pilită sau tăiată după folosirea lui. Se montează şablonul, iar peste el se pune gelul (lungimea dorită) şi se usucă la lampa cu LED sau UV, apoi se îndepărtează şablonul, se aplică restul de gel pe toată unghia, se usucă din nou şi se pileşte întreaga suprafaţă. Dacă alegi french sau alte modele colorate, unghiile se vor usca la lampă după fiecare culoare. La final, se aplică un top şi se usucă din nou la lampă.

Tips – se lipeşte tipsul, se scurtează cu ghilotina la lungimea dorită, se pileşte şi apoi se aplică primerul, gelul, iar paşii continuă în aceeaşi succesiune ca la etapa anterioară. Există tipsuri naturale, incolore (sau french).

Cum se îndepărtează: ideal este să laşi unghia să crească având produsul pe ea şi doar s-o scurtezi, pentru a nu afecta unghia prin pilire. Astfel, vei avea unghii sănătoase.

Părerea specialistului

Cine îşi doreşte unghii cu gel sau acryl e bine să le ţină mai multe luni, altfel unghia este agresată de două ori: o pileşti când le pui, apoi când le scoţi.

Dacă ai unghia foarte mică, e bine să alegi tipsul, pentru că e greu de construit, iar unghia ar fi prea groasă şi inestetică. Dacă ai unghia lată şi pui tips, va părea şi mai lată. De aceea, e bine să construieşti folosind şablonul.

Citește și:

Oja pe unghii mai mult timp

Cum pastrezi oja pe unghii

Oja de unghii parfumata

Articol preluat din ediția de octombrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Luminița Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns