Esti aici
Femeia.ro > Frumusete > (P) PETELE PIGMENTARE – cauze și soluții

(P) PETELE PIGMENTARE – cauze și soluții

Petele pigmentare sunt printre cele mai inestetice probleme cu care se confruntă femeile. Pot crea disconfort întrucât tind să apară pe față, mâini și alte părți expuse ale corpului și sunt relativ greu de ascuns.

Pigmentul responsabil de culoarea pielii, părului și irisului se numește melanină și este produs de celulele pigmentare ale epidermei. Atunci când, dintr-un motiv anume, se secretă excesiv melanină, vorbim despre hiperpigmentare.

Cauzele principale ale hiperpigmentării

Surplusul de melanină este cauzat de o serie de factori, dintre care cei mai importanți sunt expunerea la soare, influențele hormonale, factorii genetici, vârsta, precum și diverse inflamații, afecțiuni ale pielii.

Expunerea la soare este cauza numărul 1 a hiperpigmentării, deoarece lumina soarelui declanșează, în primul rând, producția de melanină.  Expunerea excesivă la soare poate perturba acest proces, ducând la hiperpigmentare sau poate intensifica și extinde petele deja existente. Limitând timpul de expunere la soare și folosind produse cu agent de protecție solară cu SPF mare, poate ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta pete pigmentare sau de a reduce extinderea acestora.

Influențele hormonale sunt cauza principală a unui anumit tip de hiperpigmentare cunoscut sub numele de melasmă sau cloasma. Se caracterizează prin pete faciale simetrice, frecvente pe obraji, nas, buza superioară și frunte. Melasma este mai frecventă în rândul femeilor, deoarece apare atunci când hormonii sexuali feminini estrogen și progesteron stimulează supraproducția melaninei. Este comună în rândul femeilor însărcinate, aflate la menopauză sau cu tenul mai închis.

Hiperpigmenatarea post-inflamatorie poate provoca cel mai mare disconfort. Apare ca urmare a leziunilor acneei, arsurilor solare, a reacțiilor alergice și a erupțiilor cutanate, cum ar fi varicela. Aceste probleme ale pielii reduc cantitatea de grupări sulfhidril (inhibatori de melanogeneză) în piele.

Ce soluții există?

Pe lângă limitarea expunerii la soare, în ultimii ani au apărut o serie de produse de îngrijire a pielii destinate reducerii petelor pigmentare. Majoritatea au la bază o combinație de ingrediente active care reduc producția de melanină și aspectul petelor întunecate, precum:

  • Extract din germeni de creson – acționează intens asupra petelor pigmentare și cele cauzate de bătrânețe, reglează producția în exces de melanină, iar în combinație cu genisteina (o izoflavonă din soia) acționează antiinflamator și antioxidant.
  • Unt de Shea – conține vitaminele A, E și F care au rol de a estompa petele apărute în urma expunerii repetate la soare și de a hidrata pielea.
  • Acid lactic – amelioreză petele pigmentare, favorizează reînnoirea celulară, înlătură imperfecțiunile de la suprafața pielii și conferă fermitate.
  • Acid salicilic – acționează ca un exfoliant delicat reducând aspectul petelor maronii și stimulând procesul de regenerare al pielii.

Comments

comments

Lasă un răspuns