
Toamna, părul are frecvent probleme: cade în exces, se îngraşa repede sau, din contra, devine mai uscat şi lipsit de stralucire. Toamna şi problemele părului sunt provocate, în mare parte, de propriul tau organism, care se pregateşte sa întampine iarna prin modificari ale metabolismului şi o uşoara dereglare hormonala, generand o cadere sporita a firelor de par.
Dereglările hormonale pot genera şi o altă problemă: dereglarea secreţiei de sebum a glandelor sebacee ale pielii capului. Astfel, părul se poate îngraşa mult mai repede decat în perioada sezonului cald, sau, din contra, poate deveni opac şi casant. Daca părul se îngraşa excesiv, nu te crampona de respectarea unui interval de timp regulat de spalare a părului. Foloseşte un şampon mai puţin agresiv. Părul lasat sa se îngraşe excesiv cade mai mult şi se umple de matreaţa.
Uleiurile vegetale protejeaza firul de par. Pentru a evita uscarea excesiva a părului, pierderea stralucirii şi a volumului natural, nu este suficienta spalarea lui frecventa, oricat de performant ar fi produsul de îngrijire. Uleiurile vitaminizate, maştile pe baza de cheratina sau ceramide, uleiul de măsline şi cel de ricin sunt soluţii viabile pentru întărirea firului de păr şi suplimentarea necesarului de substanţe grase (care îl protejeaza).
Vitaminele stopeaza caderea părului. Pentru a ajuta organismul sa treacă peste „momentul pregatirilor de iarna”, e bine să faci o cura internă de vitamine. De altfel, un păr mat şi casant poate semnala o carenţa de vitamine sau de minerale. Un supliment zilnic de vitamine va stopa caderea excesiva a părului, va întari firul de par, conferindu-i şi o elasticitate mai mare. Chiar daca sezonul fructelor şi legumelor se apropie de sfarşit, nu le exclude din meniul zilnic.
Între dietă şi starea generală a părului există o strânsă legătură. Pentru sanatatea părului (şi nu numai) este indicat consumul zilnic de produse lactate degresate, peşte şi drojdie de bere (o linguriţa pe zi). Este recomandată şi apa minerală bogată în sulf, fier şi calciu. Bananele asigura necesarul de biotina şi acid pantotenic (aliaţi importanţi ai sanataţii părului), iar alunele, nucile şi fructele exotice bogate în vitamina C confera părului o stralucire aparte şi o protecţie pe masura.
Repara ce ai stricat asta-vară. Efectele expunerii repetate şi neprotejate a părului la soare, pe timpul verii, sunt mai vizibile acum, decat atunci. O tunsoare mai scurtă sau, pur şi simplu, tăierea vârfurilor tocite va revigora părul şi-i va conferi un aspect mai sanatos. Evită însă tunsorile filate, deoarece operaţiunea de filare degradează părul pe toata lungimea sa. Pentru o perioada de cel puţin 6 saptamani, evita sa îl revopseşti şi, mai ales, sa îl decolorezi. De asemenea, ar trebui sa renunţi o vreme la foehn sau ondulator, deoarece uscarea la cald a părului duce la „arderea” lui şi la sporirea gradului de fragilitate.
Peria strică părul. Deşi se spune ca perierea zilnică a părului este necesară pentru sănătatea şi strălucirea sa, nu orice tip de perie şi nu orice metoda sunt benefice. Periile de proastă calitate agresează firul de păr şi pielea capului. Foloseşte pentru aceasta operaţiune perii speciale din par de porc. Acestea nu irita pielea capului şi nu produc ruperea firelor de par. De asemenea, în cazul părului gras, perierea părului nu este chiar o soluţie bună, deoarece stimuleaza secreţia de sebum a glandelor sebacee. În schimb, pentru cel uscat este recomandată o periere mai intensa a părului şi timp mai îndelungat.