
Cel mai mult chipul se apropie de proporțiile Phi când zâmbim. Așadar, zâmbetul ne apropie de perfecțiune.
Se spune că frumusețea e în ochii celui care privește, dar, întocmai ca în natură, unde nimic nu e la întâmplare, armonia chipului stă sub anumite formule matematice.
Florile nu cresc armonioase conjunctural, ci în funcție de legi matematice precise. Vechi grecii sunt cei care au descoperit că există un „tipar“ de frumusețe bazat pe un raport geometric. Abia în Renaștere un italian a făcut calculele. Leonardo Fibonacci, considerat primul matematician important, a descoperit că cheia frumuseții e dată de raportul 1:1,618.
Frumusețe matematică
Îți propun un test: stai în picioare și măsoară distanța de la podea la mijloc, apoi de la mijloc la cap. Dacă ești bine proporționată, raportul este 1:1,618. Proporția se repetă la infinit și pe un chip care trezește admirația. Cu alte cuvinte, fața este frumoasă dacă lățimea gurii în raport cu lățimea nasului respectă raportul 1:1,618. Același calcul este valabil pentru orice parte a corpului. Numărul cu pricina revine la infinit peste tot în natură și în creațiile oamenilor. Îl găsești în felul în care sunt dispuse frunzele plantelor, petalele florilor, în simetria norilor, în spiralele cochiliilor, în floarea-soarelui, conuri de pin sau în proporțiile ananasului. De asemenea, numărul descoperit de Fibonacci se aplică în pictură, muzică, arhitectură (la Marile Piramide, în construcția Partenonului). O curiozitate este că numărul se regăsește și în structura ADN-ului: molecula măsoară 34 de angströmi lungime și 21 lățime pentru fiecare ciclu întreg al spiralei dublu helix. Raportul este 1:1,618. Acest număr irațional mai este numit număr de aur, număr divin, proporție divină, sau Phi (notat cu litera grecească φ, se citește „fi“), după numele sculptorului grec Fidias, creatorul Partenonului.
Simetrie = frumusețe
Armonia între elementele feței sunt decisive pentru ca ea să fie atrăgătoare. Astfel, frumusețea naturală este bazată pe distanțele dintre cele mai proeminente elemente faciale și simetrie, adică pe raportul optim între gură, ochi, obraji și frunte. De exemplu, distanța ideală de la pupilă la mijlocul obrazului trebuie să fie de 1,618 ori distanța de la pupilă la vârful nasului. Lungimea ideală a feței trebuie să fie de 1,618 ori lățimea și 1,618 ori distanța dintre ochi și gură. În concluzie, când te gândești la frumusețe clasică, răspunsul trebuie să fie simetrie și perfecțiune matematică ce se repetă. Cu toate acestea, chiar dacă ai fața perfect proporționată, sunt numeroase variații de culoare și formă în fiecare element – ochi, sprâncene, buze, nas etc. – care conferă distincție și variații de frumusețe unice pentru fiecare individ. Spre exemplu, multe chipuri percepute ca atractive nu au nicidecum simetrie pe partea dreaptă și cea stângă. Simetria perfectă tinde să dea un aspect nenatural. Adesea, pentru a deveni ideal de frumusețe,un chip simetric trebuie să fie susținut și prin calități sufletești.
Vedete perfecte
Matematicienii de la Universitatea din Cambridge au aplicat numărul divin și celebrităților. Din cercetarea lor reiese că actrița Jessica Alba câștigă detașat în fața Angelinei Jolie și a lui Marilyn Monroe. Studiul mai arată că Shania Twain și actrița Liz Hurley sunt printre vedetele cu chip perfect.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © Africa Studio – Fotolia