Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Retete preparate de tine pentru sanatatea pielii

Retete preparate de tine pentru sanatatea pielii

Înzestrate nu doar cu un parfum plăcut, ci și cu virtuți terapeutice de excepție, uleiurile esențiale sunt exact remediile de care ai nevoie ca să învingi micile neplăceri dermatologice cu care te confrunți.

Dacă folosești uleiurile esențiale în tratarea problemelor cutanate, fie ele accidentale, fie patologice, obții deseori rezultate spectaculoase datorită faptului că esențele pătrund în piele rapid și profund. Reține însă un amănunt: extern, uleiurile esențiale se folosesc, de obicei, în amestec cu cele vegetale. În primul rând, ca să nu-ți arzi pielea, iar în al doilea, pentru că aceste amestecuri acționează mai eficient decât uleiurile aplicate direct pe piele. Iată câteva dintre problemele pielii care răspund foarte bine la tratamentul cu uleiuri esențiale:

Acnee

În fiecare seară, după ce ai curățat bine tenul, renunță la crema de noapte pe care o folosești de obicei și masează-ți fața cu un amestec obținut din: 50 ml de ulei vegetal (de alune sau sâmburi de caise), 50 de picături de ulei esențial de arbore de ceai (tea-tree), 30 de picături de ulei esențial de lavandă și 20 de picături de ulei esențial de vetiver.

Amestecă 20 ml de ulei de migdale-dulci, 20 ml de ulei de măsline, 10 ml de ulei de aloe vera, 1 ml de ulei esențial de gălbenele, 1 ml de ulei esențial de salvie și 1 ml de ulei esențial de mentă. Dimineața și seara, aplică pe zonele afectate puțin din acest amestec de uleiuri, după ce te-ai spălat pe față.

Căderea părului

Masează pielea capului dimineața și seara cu puțin din amestecul următor: 30 ml de ulei de avocado, 30 ml de ulei de migdale-dulci, 30 ml de ulei din sâmburi de struguri, 2 ml de ulei esențial de salvie, 2 ml de ulei esențial de lavandă.

Adaugă cinci picături de esență de chiparos la o linguriță de ulei de măsline și masează delicat pielea capului timp de 15 minute, prin mișcări circulare. Repetă de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel mult patru luni. Dacă ai părul gras, în locul celui de chiparos, folosește ulei esențial de ienupăr: zece picături la o linguriță de ulei de măsline.

Arsuri

Mierea calmează și favorizează cicatrizarea arsurilor: amestecă două linguri de miere, zece picături de ulei esențial de lavandă și zece picături de ulei esențial de geraniu. Aplică amestecul pe arsură în strat gros.

Dacă te-ai ars ușor cu un obiect încins sau ai suferit o arsură solară, prepară un remediu din cinci picături de ulei esențial de gălbenele și cinci picături de ulei esențial de lavandă, diluate în 100 ml de apă caldă. Aplică o compresă pe zona afectată și las-o să acționeze mai mult timp.

Tăieturi, zgârieturi

Pune direct pe rană una sau două picături de ulei esențial de lavandă sau de arbore de ceai (au un puternic efect dezinfectant). După aceea, folosește ulei esențial de geraniu, care are proprietăți cicatrizante. Din momentul în care s-a format crusta, ca să accelerezi cicatrizarea, masează blând crusta cu un amestec obținut din 50 ml de ulei vegetal, 40 de picături de ulei esențial de geraniu și 20 de picături de ulei esențial de vetiver.

Bășici

Partea mai puțin plăcută a drumețiilor și plimbărilor lungi sunt bășicile dureroase ce apar dacă te-a jenat încălțămintea. Iată un remediu eficient: amestecă 50 ml de ulei vegetal cu 50 de picături de ulei esențial de lavandă și 20 de picături de ulei esențial de geraniu. Aplică pe bășică o compresă cu acest amestec, după ce în prealabil ai spart-o cu un ac steril.

Micoză, picior de atlet

Dacă îți apare o micoză între degetele de la picioare și se manifestă cu mâncărimi, înroșirea pielii și leziune care seamănă cu o tăietură, acționează neîntârziat aplicând direct pe zona afectată o picătură de ulei esențial de arbore de ceai.

De ajutor sunt și băile de picioare: într-o linguriță de săpun lichid, adaugă 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai și 5 picături de ulei esențial de niaouli. Varsă amestecul într-un lighean cu apă caldă. Stai cu picioarele în apă 15 minute. Repetă procedura în următoarele trei zile.

Celulită

Celulita atacă în special coapsele, fesele și abdomenul. Ca să atenuezi aspectul inestetic de coajă de portocală al pielii, masează viguros sub duș zonele afectate, ca să stimulezi circulația superficială. Apoi șterge-te bine și masează-te cu un amestec din 50 ml de ulei vegetal și câte zece picături din următoarele uleiuri esențiale: lămâie, chiparos, ienupăr și salvie.

Eczemă

Când faci baie, adaugă în apă 15 picături de ulei esențial de geraniu și cinci picături de ulei esențial de lavandă, diluate în prealabil în puțin săpun lichid.

Remediu potrivit pentru pielea uscată sau iritată: masează pielea cu un amestec din 100 ml de ulei vegetal, 50 de picături de ulei esențial de geraniu, 20 de picături de ulei esențial de ienupăr, 20 de picături de ulei de arbore de ceai, zece picături de ulei esențial de vetiver și zece picături de ulei esențial de lavandă.

Calmarea mâncărimilor: la o lingură de ulei de migdale-dulci sau de sâmburi de caisă, adaugă 3 picături de ulei esențial de niaouli și 2 picături de ulei esențial de mușețel. Masează pielea foarte ușor, fără să insiști.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/14.08.2014

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns