
Fie că ai decis să te vopseşti singură acasă sau apelezi la serviciile unui salon, trebuie neapărat să îţi decolorezi părul dacă vrei să optezi pentru o nuanţă mai deschisă. Agenţii de decolorare ai părului dăunează chiar dacă apelezi la ajutor profesionist. Este recomandată o decolorare la salon totuşi deoarece un expert ştie cel mai bine cum să folosească substanţele şi cum să minimizeze daunele şi riscurile.
La ce te expui
Pentru a îndepărta pigmenţii naturali din părul tău, decolorantul trebuie să penetreze firul părului. Concret, el ridică cuticula exterioară a firului de păr. Ridicarea acestei suprafeţe protectoare duce la uscarea părului. Daunele provocate de decolorarea părului sunt şi mai intense dacă sunt combinaţii cu soluţii permanente. Foehnul, placa de păr şi ondulatorul contribuie şi ele la distrugerea părului decolorat.
Peroxidul de hidrogen este folosit în combinaţie cu amoniacul pentru a decolora părul. Chiar dacă decolorarea este indicată înaintea vopsirii pentru nu a obţine nuanţe ciudate în păr, sănătatea părului ta fi afectată.
Risc: Lipsa de hidratare
Decolorarea părului scade hidratarea părului tău. Când soluţia pentru decolorat intră în contact cu firul de păr, ea separă cuticulele de restul firului. Chiar dacă acest pas este necesar pentru ca vopseaua aplicată ulterior să penetreze şuviţele, părul devine mai poros decât era înainte. Acest proces afectează în mod inevitabil hidratarea părului tău, uscându-l foarte rapid.
Risc: Păr fragil, care se rupe foarte uşor
Firele tale de păr se rup mai uşor atunci când apelezi la soluţii de decolorat. Aşa cum am menţionat mai sus, cuticulele se separă de păr, iar expunerea îndelungată la substanţe care provoacă acest proces poate duce la o distanţare şi mai mare, părul devenind mult mai fragil.
Risc: Arderea firelor de păr
Nu este neobişnuit să ai o senzaţie ciudată a scalpului, o combinaţie între gâdilat şi mâncărime atunci când aplici soluţia de decolorat pe păr. Cu toate acestea, este posibil ca scalpul tău să încerce să îţi trimită nişte semnale de atenţionare care previn o reacţie adversă sau o arsură datorată chimicalelor din produsul respectiv. Dacă simţi că te arde scalpul, este momentul să te îngrijorezi. În cazul unei arsuri provocate de soluţia de decolorat, pielea capului devine roşie şi vei simţi durere. Orice senzaţia majoră de disconfort trebuie să te determine să îndepărtezi produsul de pe păr imediat.
Risc: Decolorarea scalpului
Având în vedere faptul că scalpul conţine practic aceleaşi substanţe care care colorează şi firul tău de păr, melatonina, nu ar trebui să te mire faptul că nuanţa scalpului tău se deschide şi ea. Acest lucru se va întâmpla doar acolo unde produsul pentru decolorat a intrat în contact direct cu pielea capului. Cu timpul, această zonă expusă va reveni la culoarea ei iniţială.