
Ritmul biologic al pielii depinde de sezon, temperatura si este influentat direct de ritmul hormonal al organismului feminin. Vorbim despre ritmul biologic al pielii care, ca oricare alt organ, are o evolutie proprie ce depinde de hormonii naturali secretati de glandele endocrine si de alti factori externi.
La capitolul factori externi ritmul biologic al pielii depinde de lumina solara, temperatura, gradul de poluare si altitudinea, precum si gradul de umiditate din mediu.
Pielea este unul dintre cele mai sensibile organe la variatiile de temperatura, temperatura fiind principalul factor care determina modificari ale functiilor si proprietatilor pielii.
Ritmul biologic al pielii in functie de anotimp
Toamna si iarna, de exemplu, pielea este de cele mai multe ori deshidratata, fiind afectata de iritatii si riduri. Exista un accentuat deficit de sebum, pielea fiind aspra si uscata. In plus in perioada foarte rece din an ritmul biologic al pielii determina pielea sa se inchida, pentru a pastra caldura corpului, astfel ca devine foarte putin receptiva la tratamente, creme si alte interventii din exterior. Primavara este sezonul alergiilor si al unei accentuate sensibilitati cutanate, mai ales ca urmare a acumularilor de toxine din timpul iernii, iar vara, pielea secreta mult sebum, porii sunt mai dilatati, pentru a putea transpira din belsug.
Daca ritmul biologic al pielii dupa anotimp afecteaza pe toata lumea, femeile au in plus si un al doilea ritm al pielii, determinat de ciclul menstrual. Femeile au parte de o reinnoire celulara, intr-un ciclu complet, care dureaza in medie 27-28 de zile. Oscilatia hormonilor feminini avand efecte imediate si directe asupra pielii.
Pielea mai are si un ritm zi-noapte. Ziua pielea se „apara” de agresiunile din mediu, de la poluare, pana la atacurile bacteriilor si ale microbilor, prin cresterea secretiei de sebum si prin pH-ul pielii, ca reactie imediata la contactul cu razele soarelui si sub efectul luminii diurne.
Secretia de sebum este minima dimineata, dar atinge un maxim la pranz, in timp ce pH este maxim dimineata, cand asigura cea mai buna protectie si scade spre seara. Noaptea, insa, predomina mecanismele de regenerare interna, iar celulele pielii au cea mai mare viteza de regenerare. Aceasta face ca tratementele aplicate noapte sa fie cele care regenereaza, iar ziua creme trebuie sa aiba rol de protectie.
Ritmul natural al pielii, in general, si a tenului, in special, se combina si se suprapun, astfel ca pielea are o evolutie naturala mai mult decat complexa, dar ciclica. A respecta acest ritm este un prim pas pentru a-ti ingriji bine pielea.