
Simbolul feminităţii şi, pentru mulţi, cea mai atrăgătoare parte a corpului feminin, sânii au nevoie de atenţie şi grijă. Armele seducţiei se pot întoarce împotriva ta dacă nu ţii cont de semnalele pe care ţi le transmit şi, mai ales, dacă nu mergi la control o dată pe an.
Forma, mărimea şi fermitatea sânilor diferă de la femeie la femeie, la fel și starea lor de sănătate. Zonă erogenă sau imagine a maternităţii, ne fac să ne simţim mândre sau ruşinate în momentele de intimitate sau când îi afişăm, pe jumătate dezgoliţi, la plajă. Ce contează însă mai mult decât aspectul exterior este să-i ştim sănătoși, iar pentru asta drumul la cabinetul ginecologului este obligatoriu.
Schimbări care apar în timp
Nu doar aspectul, ci şi structura sânilor se schimbă pe măsură ce trec anii. Mai toate femeile care au alăptat se plâng de faptul că nu mai au sânii fermi de altădată, iar menopauza este un alt moment când îşi pierd din elasticitate şi chiar îşi micşorează dimensiunile, din cauza declinului hormonal. Sânul are o structură densă până la 40-45 de ani, ca urmare a influenţei hormonale, perioadă în care se recomandă ecografiile mamare, iar pe măsură ce densitatea scade, sunt mai eficiente razele X, care trec mai uşor prin acest tip de ţesut.
Autopalparea: importantă, dar nu suficientă
Cel puţin o dată pe lună, acordă câteva minute autoexaminării sânilor, dar nu înaintea ciclului menstrual, când sunt mai sensibili, ci în zilele ulterioare. Orice modificare trebuie să te trimită la medic, mai ales dacă este vorba de o formaţiune tare, bine delimitată. Dar nu intra în panică fără nici un rost: doar unu din zece noduli este cancerigen!
- Palpează cu buricele degetelor fiecare sân în parte, centimetru cu centimetru, inclusiv în zona mamelonului.
- Analizează atent în oglindă, cu mâinile pe lângă corp, apoi cu ele ridicate, dacă vreunul din sâni sau mameloane este mai mare, inflamat sau dacă există vreo scurgere.
- Palpează sânii şi stând întinsă pe spate. Durerea intensă este şi ea semnal de alarmă.
Chiar dacă n-ai descoperit nimic, rămâne foarte important să mergi la medic, fiindcă pot exista noduli prea mici ca să-ţi atragă atenţia la o simplă palpare, dar extrem de periculoşi. „Şansele de vindecare sunt cu atât mai mari, cu cât tumora este descoperită mai devreme, adică dacă are dimensiuni sub 1 cm. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă facem controale de rutină, nu dacă aşteptam să mergem la control atunci când am palpat un nodul (de obicei, nodulii sunt palpaţi de către pacientă când au deja peste 2 cm)“, spune specialistul nostru, dr. Elena Claudia Teodorescu.
Ecografie versus mamografie
Chiar dacă riscul de cancer este mai mic în tinerețe și crește odată cu vârsta, ecografia mamară este bine-venită încă de la 20 de ani şi trebuie repetată din doi în doi ani. Analizele pot fi recomandate chiar mai frecvent dacă îndeplineşti anumiţi factori de risc, precum cazuri de cancer de sân în familie, fumat, obezitate, hipertensiune, diabet sau dacă ai noduli sub observaţie. Examinarea medicală nu trebuie neglijată nici la vârste înaintate, de 70, 80 de ani – nici atunci riscul de cancer nu este exclus.
Frumuseţea vine din… exterior
Peste tot găseşti sfaturi pentru îngrijirea tenului iritat, a părului tern sau a coapselor invadate de celulită. Sânii au şi ei nevoie de atenţie dacă vrei să-şi păstreze cât mai mult timp aspectul tânăr.
În jurul vârstei de 20 de ani, când procesul natural de creştere, început odată cu prima menstruaţie, se încheie, au frumuseţea de invidiat pe care ţi-ai dori să o păstreze toată viaţa. Din păcate însă, naşterile, alăptatul şi, mai târziu, menopauza le afectează fermitatea şi capătă un aspect… lăsat. Aceste neajunsuri pot fi însă prevenite sau măcar întârziate!
Masaj şi gimnastică
Indiferent de forma sau de mărimea sânilor, tot ce contează este să-i păstrezi fermi. Poţi face asta fără mult efort, dar cu perseverenţă. 10-15 minute sunt suficiente, cu condiţia să pui în practică ritualul de îngrijire măcar de trei, patru ori pe săptămână.
- Fiindcă sânii sunt susţinuţi de -muşchi, antrenarea acestora este de ajutor: presează cu putere palmele în faţa bustului, apoi relaxează, repetând mişcarea de 20-30 de ori. Greutăţile ridicate cu braţele pe lângă corp (în faţă, dar şi lateral, până la nivelul pieptului) au efect tonifiant.
- Într-o linguriţă cu ulei de măsline, adaugă câteva picături de ulei esenţial de mărar şi masează sânii preț de câteva minute în fiecare seară. Folosite intern, mărarul şi lemnul-dulce sunt plantele care îţi rotunjesc bustul, chiar dacă transformarea nu va fi miraculoasă.
- Jeturile de apă rece şi postura cât mai dreaptă contribuie şi ele la menţinerea fermităţii.
Măşti pentru piele fină
Nu-i nevoie de reţete speciale. Ingredientele naturale benefice pentru ten şi gât au aceleaşi efecte şi când vine vorba de pielea fină a sânilor. Aplică o dată pe săptămână fie un amestec de miere cu fructe proaspete (căpşune, cireşe zdrobite), fie argilă cu apă plată, fie cartof fiert şi pasat, amestecat cu lapte proaspăt şi gălbenuş. Lasă un sfert de oră să acţioneze şi clăteşte cu apă călduţă.
Plajă cu măsură
Când mergi la plajă şi aplici crema de protecţie solară, nu neglija nicidecum decolteul, această zonă sensibilă fiind mult mai expusă arsurilor. Şi nicidecum nu renunţa la sutien, nici chiar dacă ai fi singură pe plajă! Mai mult, ar fi bine să aplici o cremă protectoare şi când ieşi în oraş în miezul zilei.
Alinare pentru sânii sensibili
Când se apropie ciclul menstrual sau dacă suferi de anumite afecţiuni, precum mastita, sânii pot fi dureroşi. Sigur că trebuie să mergi la medic şi să respecţi tratamentul pe care ţi-l prescrie, dar poţi face câte ceva şi acasă:
- aplică pe sâni foi de varză zdrobite şi păstrează-le până când îşi pierd seva, apoi înlocuieşte-le cu altele proaspete;
- masează cu ulei din germeni de grâu sau de primulă.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/5.06.2014.
Autor: Andreea Cohuț
Sursa foto: Thinkstock