
Pe lângă haine și pantofi, parfumul este un dar prețios pentru orice femeie. Aromele ne fascinează, ne atrag, ne stârnesc dorințe și ne dau o stare de bine.
Parfum, în latină, înseamnă „prin fum“ pentru că primele parfumuri erau concepute pe bază de tămâie, mirodenii și plante aromatice arse. Azi, au compoziții complexe, cu note de bază, arome din inima parfumului și acorduri de top. Dar un parfum nu trebuie ales numai după aroma care te farmecă pentru a se potrivi perfect pe pielea ta, ci și după anotimp, momentul zilei în care-l porți și personalitate. Parfumurile puternice se potrivesc seara sau în anotimpurile reci pentru ca aroma să nu se piardă în aerul rece, iar cele cu arome florale, proaspete, suave sunt ideale pentru vară, când căldura le intensifică aroma, cele puternice devenind aproape greu de suportat inclusiv de purtătoare. Și astea nu sunt singurele secrete ale parfumurilor. Pentru că este luna cadourilor, iar parfumul este darul perfect pentru tine sau cei dragi, e timpul să-i afli secretele.
Aromele și emoțiile
Studiile au arătat că există o legătură stânsă între mirosuri și emoții. Parfumul ne aduce o stare mai bună de spirit, ne dă tonus, dar ne și relaxează sau chiar stimulează creativitatea. Lavanda ne ajută să ne liniștim, pe când notele citrice ne dau energie.
Parfumează-te pe păr și piele!
Mulți spun că parfumul aplicat pe păr îi determină deshidratarea din pricina alcoolului, însă nu trebuie să aplici o cantitate mare, două fâsuri sunt suficiente. Mereu în mișcare, părul poate difuza mult mai ușor aroma parfumului. Pe piele, parfumul trebuie aplicat în puncte-cheie, acolo unde circulația este mai intensă: după ureche, la încheieturile mâinilor, pe gât, plexul solar. Totuși, aplicat în spatele urechilor, parfumul este mult mai puternic. Dacă aplici pe încheie-turile mâinilor și apoi le freci între ele, parfumul se fragmentează și se descompune repede!
Cafeaua te ajută să identifici mai multe arome
Când alegi un parfum nou, e bine să ai un borcan cu boabe de cafea la îndemână pentru a diferenția ușor aromele parfumurilor. Nasul se obișnuiește ușor cu un parfum și nu mai percepe corect altul imediat. Cafeaua curăță amprenta olfactivă din căile nazale și îți dă posibilitatea să simți o nouă aromă corect. Multe parfumerii dețin deja pe rafturi borcănele cu cafea în acest scop, dar, dacă nu ai la îndemână acest artificiu, mirosul pielii tale te va ajuta să deosebești aromele parfumurilor. E bine să miroși parfumurile pe hârtie și doar pe cele care-ți plac să le aplici pe piele, ca să vezi cum se dezvoltă în timp. În funcție de feromonii personali, parfumurile se pot îndulci, aspri sau chiar estompa, iar pe altă piele același parfum se simte destul de diferit.
De ce unele parfumuri sunt mai scumpe
În primul rând, contează calitatea ingredientelor, multe dintre ele fiind naturale și scumpe. Apoi, procesul de fabricare durează mai multe luni, poate chiar ani pentru a se finaliza, iar creatorii lor sunt dintre cei de top, care au abilitatea olfactivă de a percepe arome subtile.
Pielea grasă menține parfumul
Moleculele de grăsime de pe piele captează parfumul și îl mențin mult timp. Cu cât vei avea pielea mai grasă, cu atât parfumul va dura mai mult.
Eau de parfum sau de toilette?
Dacă pe etichetă scrie eau de parfum indică faptul că un parfum are o concentrație mai mare de uleiuri și extracte naturale; prin urmare, mirosul este mai puternic și de durată. Apa de toaletă are cantități mici de uleiuri și parfumul este mai discret. Apa de parfum se aplică în doze mici! Dacă folosești loțiuni, pudre sau creme din gama parfumului, mirosul se va prelungi mult mai mult timp, indiferent dacă vorbim de apă de toaletă sau de parfum.
Cum și cât se păstrează parfumul
Cel mai bine îi poți conserva aroma păstrând sticla bine închisă și ferită de lumină și umiditate. Nu este recomandat să-l păstrezi pe etajera din baie, indicat ar fi să-l ții în dressing. Cele cu pulverizator pară sunt mai perisabile, dar sunt reîncărcabile. Un parfum este un produs viu care se poate altera în timp. De obicei, un parfum se păstrează între trei şi cinci ani.
Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Thinkstock