
Ne epilăm sau ne depilăm indiferent de anotimp, dar vara este esențial să alegem metode eficiente și rapide, ca ținutele estivale să lase la vedere doar piele fină și catifelată.
Avem la îndemână o grămadă de soluții pentru a scăpa de părul nedorit. Care este cea mai bună? Fiecare dintre ele are avantaje şi dezavantaje. Alege metoda care ţi se potriveşte optim şi mizează pe trucurile de la specialiști!
Diferența dintre epilare și depilare? Spunem epilare când firul de păr este îndepărtat cu tot cu rădăcină și depilare când ea nu este afectată.
Epilarea cu ceară
A rămas metoda cel mai des folosită, acasă sau la salon. Ceara caldă sau ceara rece, sub formă de benzi, îndepărtează părul din rădăcină și lasă pielea fină 3-4 săptămâni. Cu puțin exercițiu, epilarea se face destul de repede.
Bulină Există formule de ceară pentru piele normală, sensibilă sau pentru zone delicate.
Avantaje: firul de păr este smuls şi refacerea lui este mult încetinită – aproximativ patru săptămâni. Odată cu firele de păr, sunt îndepărtate celulele moarte din stratul superior al pielii.
Dezavantaje: sunt mai multe și importante, pentru mare parte din femei. Pielea sensibilă se poate irita, operaţiunea poate fi dureroasă, în special în zonele sensibile, firul de păr se îndepărtează doar când are câţiva milimetri (prin urmare, trebuie să lăsăm părul să crească între epilări), din pricina căldurii, capilarele se pot sparge, iar pielea se deshidratează ușor.
Bulină Pentru că exfoliază pielea, nu este cea mai bună metodă de epilare după ce te-ai bronzat.
Bună pentru: cele cu un prag scăzut la durere. Ar trebui evitată de persoanele cu piele subţire şi uscată.
Trucuri: dacă foloseşti ceara caldă, pune în compoziţie câteva linguri cu ulei de ricin – ceara se va întinde mai bine, iar pielea va fi ferită de deshidratare. Ceara se aplică pe porțiuni înguste, pentru a se smulge cu mai puțină dure.
Epilarea cu cremă sau spumă
Aceste produse topesc firul de păr. Formulele din ce în ce mai prietenoase cu pielea au un parfum plăcut și ingrediente naturale care protejează pielea de iritaţii şi deshidratare.
Avantaje: nu doare, epilare se face ușor și rapid (durează doar câteva minute), costă puţin.
Dezavantaje: unele formule necesită clătirea pielii cu multă apă, ceea ce impune o sursă de apă! Refacerea firului de păr este destul de rapidă (cam la o săptămână).
Bună pentru: cazurile în care te grăbeşti ori dacă ai o toleranță scăzută la durere.
Truc: epilează-te seara, pentru a lăsa pielii suficient timp să se calmeze în caz că reacția chimică provoacă iritație.
Epilarea cu aparatul electric
Părul este smuls de multe pensete acţionate electric, ceea ce face ca refacerea lui să fie mai îndelungată! Este una dintre metodele care-ți lasă picioarele fine mai multe săptămâni.
Avantaje: pielea este foarte puţin traumatizată, firele de păr sunt smulse chiar dacă sunt foarte scurte și nu trebuie să porți pantaloni înaintea viitoarei epilări, iar folosind dispozitivul pentru atenuarea durerii, poţi epila şi zone sensibile – inghinal sau axilele.
Dezavantaje: un astfel de aparat necesită o investiție, dar îl vei folosi ani de zile.
Bună pentru: oricine și oricând.
Truc: zonele sensibile epilează-le cu aparatul la viteză mică, iar pentru a atenua durerea, răceşte pielea înainte de epilare cu o pungă cu gheaţă. Nu apăsa aparatul pe piele, nu presiunea face ca firul să fie prins mai bine, ci orientarea corectă a capului de epilare, în sensul invers de creștere!
Epilarea cu aparatul de ras
Lamele de ras taie firul de păr de la baza pielii. Acum sunt aparate speciale pentru epilat cu multe lame, dispuse astfel încât să asigure un ras fin şi sigur, la care se adaugă benzi impregnate cu aloe vera sau vitamine care aduc confort pielii.
Avantaje: nu doare, se face uşor şi rapid, lasă pielea fină şi catifelată, are un preţ mic.
Dezavantaje: efectul e de scurtă durată.
Bună: oricând şi oriunde, mai ales în situaţii de criză!
Truc: foloseşte gel de ras, balsam pentru păr sau ulei pentru a proteja pielea în tipul depilării.
Epilarea cu laser
Se foloseşte o lumină concentrată direcţionată către firele de păr. Aceasta atacă pigmentul din firul de păr și inhibă creșterea, lăsând pielea catifelată pentru mult timp. Dintr-un folicul pilos cresc mai multe fire – prin urmare, este nevoie de mai multe ședințe. Au apărut aparate pe care le poți folosi și acasă.
Avantaje: părul creşte mult mai greu, sunt recomandate ședințe la 3-6 luni.
Dezavantaje: costă mult, epilarea se face pe porţiuni mici de piele și durează ceva timp. Pentru că atacă pigmentul, nu se face pe pielea bronzată sau închisă la culoare. Tot din acest motiv, nu este eficientă nici pentru persoanele cu păr natural blond sau roșcat.
Bună pentru: zone mici şi delicate, cum ar fi: mustaţă, axile sau zona inghinală, și numai celor cu părul închis la culoare.
Truc: rade părul înainte de epilare; astfel, energia produsă de pulsaţiile de lumină este canalizată mai eficient asupra foliculilor piloși.
Ştiai?
Avem până în jur de 7.000 de foliculi de păr, stabiliţi genetic (ne naştem cu ei).
Citește și:
- Epilarea inghinala, pana unde?
- Epilare fina, picioare catifelate
- Alege cea mai buna metoda de epilare
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/23.06.2016
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay.com