
Cercetătorii au făcut pași importanți în descoperirea elixirului vieții, un sfânt Graal în căutările de milenii ale umanității.
De la simpla metaforă a existenței unui izvor al tinereții undeva în lume la încercări concrete de a prelungi viața cu ajutorul unor poțiuni magice și, mai nou, prin intermediul avansului tehnologic în domeniul medicinei și înmulțirea teoriilor privind încetinirea îmbătrânirii – toate aceste tentative scot la lumină speranța și strădania susținută, din cele mai vechi timpuri, de a câștiga minute, zile sau chiar ani în existența noastră pământeană.
Mit sau realitate
Încă din vechime, dorința păstrării tinereții a fost așa de arzătoare, încât a născut legenda potrivit căreia există un izvor cu apă, apa vieții, care oferă nu numai tinereţe, ci şi nemurirea. Acest loc misterios cu atribute magice a fost descris în textele antice, însă dacă există sau nu în realitate rămâne o enigmă. Nu puțini au fost cei care au pornit în căutarea lui. Fântâna tinereții a fost menționată de Herodot în poveștile sale. Părintele istoriei scria că s-ar afla în Etiopia.
Izvorul legendar apare și în cronicile de călătorie ale lui Alexandru cel Mare, cel care a cucerit aproape întreaga lume înainte de a muri, la 32 de ani (în jurul anului 323 î.H.). După Hristos, prin veacul al XII-lea, Prester John, un conducător creștin, personaj de legendă, rege peste Orientul Îndepărtat, dincolo de Persia și Armenia, foarte popular în scrierile tradiționale ale epocii, apare ca guvernând un tărâm prin care trecea un râu de aur și avea în centru o fântână a tinereții.
Entuziasmul căutărilor
Mai târziu, prin secolul al XV-lea, aventurierul spaniol Ponce de León, cel care a descoperit Florida, a călătorit într-acolo mânat de dorința de a găsi celebra fântână care le redă tinerețea celor care beau din apele ei. Deși nu a descoperit vreo urmă de izvor miraculos, după moartea sa mitul a înflorit, grație parcului dezvoltat pe ceea ce localnicii au considerat a fi locul unde a ajuns Ponce de Leon în 1513. Acesta a transformat orașul St. Augustine, aflat pe coasta estică a statului Florida, într-o atracție turistică.
Elixirul vieții eterne a mai fost plasat în zona Asiei, crezându-se că prin India s-ar afla o fântână care redă tinerețea și călugării budiști dețin secretul localizării ei. Că este real sau doar plăsmuire a imaginației, locul de unde izvorăște elixirul tinereții rămâne un mister. Ceea ce contează este, în fond, călătoria și mai puțin destinația. Istoricii confirmă că, de milenii, oamenii sunt mai degrabă intrigați de povestea căutării și a ne-găsirii acesteia decât sunt de ideea că fântâna s-ar afla pe undeva.
De la leacuri la medicamente
În China antică, împărații au încercat elixirul din poveste, iar urmările nu au fost tocmai cele așteptate. Se credea că, ingerând pietre prețioase de tipul jadului sau hematitului, aveai asigurată longevitatea. Tomurile de alchimie erau la modă. Acestea conțineau numeroase formule pentru nemurire. Substanțele considerate dătătoare de viață erau, de fapt, toxice și letale. Unul din capetele Dinastiei Ming a luat, la recomandarea celor mai respectați alchimiști, o astfel de doză de mercur.
La scurt timp, ceea ce era considerat elixirul vieții i-a fost fatal. Mulți alți împărați chinezi dornici să rămână veșnic tineri au murit otrăviți. Dar ideea prelungirii tinereții nu a fost abandonată. În ultimii ani, a fost abordată și în cercetarea farmaceutică, unele companii dezvoltând o nouă clasă de medicamente, numite senolitice (din latinescul senescere, a îmbătrâni, și lytic, a deteriora), aflate încă în fază de testare. Acestea, așa cum le spune și numele, sunt destinate pentru a combate cauzele biologice ale îmbătrânirii. Prin intermediul lor, se dorește deteriorarea celulelor care favorizează procesul înaintării în vârstă, fără a le afecta pe celelalte, cu scopul de a îmbunătăți semnificativ speranța de viață a pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, osteoporoză, cancer sau probleme neurologice, boli asociate cu pierderea tinereții.
Avansul tehnologic
Descoperiri științifice de ultimă oră la nivel de tehnică medicală fac posibilă prelungirea vieții. Astfel, nanotehnologia, medicina regenerativă, microbiologia și altele sunt resurse terapeutice disponibile pentru problemele medicale și totodată șansa de a trăi mai mult. Performanța era de neconceput în urmă cu 200 de ani. Dacă am compara speranţa medie de viaţă de la sfârşitul secolului al XIX-lea cu cea de astăzi, am observa că omul modern trăieşte în medie cu 40 de ani mai mult, recordul actual de longevitate fiind 122 de ani! O tendință științifică pe val ar putea fi șansa noastră la nemurire – e vorba despre o combinație între clonare, criogenie și nanotehnologie.
În acest sens, un expert american în nanorobotică propune crearea unor nanoroboți medicali care să fie lansați pe circuitul sangvin pentru a depista celulele canceroase și bacteriile letale, ca apoi să le distrugă. O altă tehnică de inginerie genetică ce-și propune prelungirea vieții cu câteva decenii este ștergerea acelei gene din genomul uman responsabile cu degradarea celulară și cu slăbirea sistemului imunitar. I-au găsit și un nume – LOS1 – și se pare că eliminarea ei prelungește viața cu 60%. Vestea bună este că depinde și de noi, fiind asociată cu restricțiile calorice prin dietă și post, precum și cu menținerea glicemiei la nivel scăzut.
Ce ține timpul pe loc
Una dintre cele mai răspândite teorii privind tinerețea veșnică este a telomerilor. Aceștia sunt secvențe repetate ale ADN-ului (materialul nostru genetic, care joacă un rol important în procesul îmbătrânirii) ce se află la capătul fiecărui cromozom. Un rol-cheie al telomerilor este reglarea diviziunii celulare. Când celulele care se degradează nu pot fi înlocuite în ritm susținut, apare îmbătrânirea celulară (care începe imediat după naștere, când celulele mor și trebuie înlocuite).
Ideea este că prelungirea telomerilor înseamnă prelungirea vieții. Una din soluțiile propuse de oamenii de știință este folosirea celulelor stem, care conțin cantități semnificative de telomeri și care, astfel, pot ajuta la stoparea maladiilor mortale. Cheia prelungirii telomerilor ar fi, potrivit noilor cercetări, și la îndemâna noastră și s-ar produce printr-un stil de viață sănătos, ce presupune alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, un nivel optim de vitamina D, și prin meditație, despre care s-a demonstrat că asigură lungimea telomerilor prin reducerea efectelor negative ale stresului.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/12.05.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF