
Industria cosmetica e mare consumatoare de plastic, material care nu este biodegradabil si ramane pana la 400 de ani in natura, odata ce e aruncat. Pentru producatori, este mai simplu si mai ieftin sa foloseasca plastic ca sa ambaleze creme, farduri, pudre si rujuri, decat hartie sau lemn. Nu e elegant sa ofere spre vanzare untul de corp impachetat in… hartie, in locul unei cutii colorate din plastic, nu-i asa?
Asa ca, ce-ti ramane tie de facut este sa „trisezi” la cumpararea acestor produse. Cauta intotdeauna ambalajele special create pentru reumplere: parfumuri, farduri, aparate de ras cu rezerva. Astfel, in loc sa cumperi din nou intregul produs, cumperi doar continutul lui – este mai ieftin si faci si un mare bine mediului. O alta varianta eco este sa cumperi casete de machiaj care includ atat farduri de ochi, cat si blush pentru obraz si rujuri. Cumperi astfel o singura cutie in loc de trei.
- RECOMANDARI: In magazinele Yves Rocher gasesti produse de ingrijire cu recipiente reutilizabile, The Body Shop are traditie in crearea de produse care nu sunt testate pe animale, iar pentru cosmetice naturale si organice, intra pe www.rangali.ro.
Eyeliner
N-o sa-ti spunem sa folosesti carbune pentru conturul ochilor, dar te sfatuim sa ai mai mare grija cand cumperi creioanele pentru ochi. Cauta-le pe cele din lemn si nu te lasa tentata de creioanele din plastic. Daca una din 20 de femei care folosesc eyeliner opteaza pentru lemn biodegradabil in loc de plastic, aproape 5.000 de kilograme de plastic pot fi salvate anual!
Fondul de ten
Exista fonduri de ten in sticla reciclabila si fonduri de ten in tuburi de plastic. Cauta intotdeauna prima varianta si data viitoare cand iti vei cumpara fond de ten, vei salva energie cat pentru o canistra de 75 de litri!
Fardul de pleoape
De regula, fardurile de pleoape sunt amblate in plastic, sticla sau crom, iar unele dintre ele sunt prevazute si cu oglinzi. De fiecare data cand reumpli un recipient cu farduri in loc sa cumperi produsul respectiv cu totul, salvezi o parte din energia folosita la fabricarea acestor recipiente daunatoare pentru natura.
- Daca una din 25 de femei alege sa-si reumple fardurile, peste 160.000 de kilograme de recipiente de produse cosmetice pot fi salvate anual!
Rujul
Stiai ca, in medie, o femeie poate ingera aproape 2 kilograme de ruj in timpul vietii? Nu-i asa ca acum iti doresti ca rujurile pe care le folosesti sa contina ingrediente derivate din plante in loc de uleiuri sintetice, ceara si coloranti? Cu cat mai multe femei cumpara rujuri pe baza de plante, cu atat scade consumul mondial de petrol. Una din 5 femei va salva astfel pana la 350.000 de kilograme de petrol pe an!
Mascara
E destul de greu sa gasesti mascara din plante si minerale, majoritatea ofertelor din magazine continand petrol. In aceste conditii, ceea ce poti sa faci pentru natura este sa cumperi un produs care nu e ambalat in cutii de carton. La Sephora, de exemplu, mascara se vinde fara cutie, cu capacul sigilat.
- Si inca un pont eco pentru cand mergi la cumparaturi de cosmetice: vanzatoarele au obiceiul sa-ti dea cate o punga (mare, mica, de plastic, de hartie) pentru orice maruntis pe care il cumperi. Spune-i ca n-ai nevoie de punga, mai ales daca iei doar o oja de unghii, mascara sau alte produse de mici dimensiuni pe care le poti foarte bine baga in geanta.