Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > SPF fără secrete

SPF fără secrete

Protecția solară te poate feri de cancer, de pete pigmentare și îți menține pielea fină, dar nu întotdeauna această protecție este eficientă. Cine este vinovatul?

Care este cea mai bună protecție pentru tine în fața soarelui? Dacă prețul și SPF-ul sunt cele după care te orientezi, e bine să mai știi câteva lucuri importante pentru ca protecția să fie chiar una pe măsura eforturilor. Dacă tot folosești o cremă, fă-o ca la carte!

Rezistența la apă are limite

Stratul de cremă se duce surprinzător de repede, mai ales când vine în contact cu apa. Chiar și cele mai bune și mai ridicate protecții rezistente la apă ne protejează 80 de minute în apă, nu și după ce ne ștergem cu prosopul. Pentru a sta în siguranță la plajă, dermatologii recomandă aplicarea cremelor la două ore sau imediat după ce ieșim din apă.

De câtă cremă ai nevoie

Dermatologii spun că nu e suficient să aplicăm un strat subțire de cremă, chiar dacă are un SPF ridicat. O protecție adecvată o reprezintă cantitatea de două linguri cu vârf de cremă la o aplicare.


Alege dubla protecție

Un SPF bun nu este singurul lucru pe care să-l cauți, trebuie să te asiguri că protecția solară are un spectru larg. Asta înseamnă că te protejează atât de razele UVB, cele care provoacă arsuri, cât și de razele UVA, cele care pătrund mai adânc în piele și cauzeză îmbătrânirea prematură și cancerul de piele. Asigură-te că sunt specificate ambele pe tub!

Hainele nu te protejează prea mult

Materialele sintetice ne protejează mai mult decât bumbacul, însă în ele transpirăm mai mult, sunt mai dure și pot produce iritații pe piele. Specialiștii avertizează că hainele ne oferă doar o protecție relativ mică, aproximativ SPF 8. Cam puțin, nu-i așa? Înainte de plimbările lungi prin soare, aplică și un strat de cremă, chiar dacă nu te vei dezbrăca în costumul de baie. Când pleci la plajă, aplică un strat de cremă cu 15-30 minute înainte de a ajunge la plajă pentru a-i da posibilitatea cremei să ajungă în piele și să înceapă acțiunea de protecție.

Nu omite micile detalii!

De foarte multe ori, uităm să aplicăm cremă de protecție pe urechi, în spatele genunchilor, pe scalp și laba piciorului. Acestea sunt zonele cel mai des expuse la soare și care se ard cel mai frecvent, prin urmare acordă-le o atenție sporită.

Crema ideală pentru față

Alege creme noncomedogene cu SPF 30 sau 50. Acestea sunt concepute pentru a închide porii și a limita astfel infectarea sau înfundarea lor cu praf și transpirație și apariția coșurilor. În plus, multe dintre ele conțin pigment care uniformizează culoarea tenului și asigură un aspect plăcut.

Aloe vera, un bun prieten

Este un ingredient antiinflamator excelent care oferă și o bună hidratare după plajă. Dar acestea nu sunt singurele motive pentru care este bine să alegi un produs after-sun care să conțină aloe vera, ea conține și antioxidanți care ajută la repararea pielii deteriorate de soare. Pielea este rapid calmată, roșeața diminuată și textura devine catifelată.

Folosește protecție solară în fiecare zi, chiar dacă este înnorat. Norii nu opresc razele UVA!

Buzele și părul au nevoie de protecție

Cancerul de piele poate apărea și din zona buzelor, așa că protejează-le și pe ele. Folosește un balsam de buze sau un ruj care conține SPF. Părul este și el afectat de ultraviolete și de câțiva ani au apărut produse speciale pentru protecția părului. Dar și sarea sau clorul îi fac rău și, pentru a-l afecta cât mai puțin, înainte să faci baie, udă-ți părul cu apă de la duș. Saturat de apă, părul nu va mai arage sarea sau clorul. Pentru că părul este atât de agresat într-o zi de plajă, dermatologii ne sfătuiesc să-l spălăm în fiecare zi și să aplicăm balsamuri fără clătire, leave-in.

Atenție la nisip și apă!

Aceste suprafețe reflectă razele UV, mărindu-le efectul, acționând ca o lupă, ceea ce crește riscul de arsuri ale pielii.

Bebeluși la plajă?

Dermatologii interzic expunerea la plajă a copiilor mai mici de 6 luni, iar după această vârstă, ei trebuie ținuți mai mult la umbră și acoperiți de haine lejere, subțiri și deschise la culoare și bineînțeles protejați în prealabil de creme speciale pentru copii. Explicația este că pielea lor nu este compet dezvoltată și poate fi afectată grav de arsuri și iritații.

Sensibilitate la soare

Știai că anumite medicamente te pot face mai sensibilă la soare? Antibioticele, antiinflamatoarele, antifungicele și medicamentele pentru tensiune cresc sensibilitatea pielii la razele UV.

Speciale pentru copii

Nu orice cremă cu SPF 50 este bună și pentru copii. Dermatologii ne sfătuiesc să căutăm anumite ingrediente care vor proteja pielea sensibilă a micuților, respectiv zincul și dioxidul de titan.

Dieta te poate ajuta

Anumite substanțe nutritive pot ajuta pielea să facă față mai bine la soare, însă fără a exclude protecția solară! Fructele și legumele proaspete roșii, portocalii și galbene adaugă un plus de protecție și scad riscul de arsuri ale pielii. Ceaiul verde și ciocolata neagră sunt bogate în flavonoide și reduc considerabil radicalii liberi cauzați de soare. Consumă zilnic cel puțin 1-2 astfel de alimente pentru ca pielea ta să fie și mai bine apărată!

Asigură-ți o bună hidratare

Când stăm la plajă, corpul se încălzește și pierde apă, chiar dacă nu transpirăm. Deshidratarea amplifică arsurile, îmbătrânește aspectul pielii și poate fi cauza accidentelor vasculare. Principalele simptome ale deshidratării sunt senzația de sete, de epuizare sau amețelile. E bine să ai cu tine la plajă o sticlă de apă rece sau să consumi sucuri cu cât mai puțin zahăr.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns