Esti aici
Femeia.ro > Frumusețe > Sportul limitează frumusețea?

Sportul limitează frumusețea?

Unii cred că da, alții îl ridică în slăvi. Ca de obicei, adevărul stă la mijloc. Însă un lucru e cert: influențează atât îngrijirea, cât și felul cum ne fardăm.

Multe sportive de performanță renunță la machiaj și, în funcție de sportul practicat, au diverse ritualuri de îngrijire. Deși nu toate fac sport intensiv, multe dintre noi aleargă sau merg la sală și, în aceste condiții, e bine să respectăm nevoile pielii.

Transpirația cu plusuri și minusuri

Dacă nu transpiri când faci sport înseamnă că nu lucrezi eficient. Și la yoga se poate transpira, e adevărat că nu în același ritm și intensitate ca la un program cu greutăți sau la gimnastică aerobică. Există avantaje și dezvantaje în ce privește transpirația.

Puncte forte. Transpirația este semnalul că faza de încălzire s-a terminat și că am trecut la cea de performanță, dar este și semnul că trebuie să ne hidratăm. Din acest motiv, este bine să ai cu tine o sticlă de 0,5-1 l de apă. Transpirația este cel mai bun exfoliant natural, curăță pielea de murdărie, uleiuri și impurități.

Puncte slabe. Sunt și impurități care, din cauza transpirației, rămân pe piele. La un moment dat, pielea începe să reabsoarbă transpirația și atunci pH-ul se schimbă (devine acid), ceea ce duce la iritații și erupții cutanate. Desigur, un alt neajuns este mirosul.

5 sfaturi

Hidratează-te pe tot parcursul antrenamentului. Cu cât este mai mare conținutul de apă din transpirație, cu atât există mai puține riscuri să apară iritațiile.

Spală-te pe față înainte de antrenament. Acest lucru te ajută să diminuezi impuritățile de pe piele și să împiedici apariția iritațiilor și a coșurilor.

Poartă îmbrăcăminte care să absoarbă transpirația. Unele branduri au chiar țesături antimicrobiene.

Folosește un deodorant eficient și vei împiedica apariția mirosurilor neplăcute.

Fă duș după antrenament – spală inclusiv fața, apoi aplică loțiuni hidratante care să refacă stratul hidrolipidic afectat de transpirație și apă. E bine să păstrezi în geanta de antrenament un pachet de șervețele demachiante pentru a curăța tenul imediat.

Cu sau fără machiaj?

Fardurile nu au ce căuta la sală. Căldura corpului și transpirația pun machiajul la grele încercări și de cele mai multe ori acesta nu rezistă. De ce să terminăm un atrenament mânjite pe față ca-n filmele cu soldați americani în desant prin junglă, când putem să fim rumene în obraji și cu pielea luminoasă?! Fardurile rezistente la transfer pot fi o soluție, însă e de preferat ca porii să fie lăsați să respire în voie. Formula: fond de ten + pudră + transpirație poate fi nocivă pentru frumusețea și sănătatea tenului. Recomandarea noastră este să nu folosești machiaj sau să utilizezi doar ceva foarte delicat, respectiv o cremă BB și o mascara rezistentă la apă.

Ela Craciun – Realizator TV

Sportul te menține în formă, dar îți dă și o stare de bine. Întotdeauna mă duc la sală dimineața, mi se pare cel mai bun moment din zi pentru sport. Mă face să mă simt plină de energie tot restul zilei. Când mă trezesc, mă demachiez, apoi aplic o cremă hidratantă. E tot ce fac pentru frumusețe înainte de sală. Nu mă fardez când merg la sport, nici la piață și uneori nici când merg în mall. Se mai întâmplă să am o filmare sau o ședință foto în timp ce fac exerciții fizice și atunci îmi aplic un machiaj ușor, cât să nu par palidă. În timpul exercițiilor, beau apă pentru a suplini deshidratarea, iar acesta cred că este cel mai bun gest pentru frumusețe. Când mă întorc, mă demachiez din nou, fac duș și aplic crema hidratantă. Cu acest ritual, tenul meu se simte perfect, iar eu la fel!

Andreea Cohuț – redactor-șef Sănătatea de azi

Deşi prefer antrenamentele intense, de tip cardio, niciodată nu merg la sală complet nemachiată. Folosesc cel puţin o cremă BB sau fond de ten şi mascara waterproof. De cele mai multe ori, aplic tuş sau creion negru, pe care le fixez adăugând cu o pensulă un strat de fard pe linia deja trasată, iar pe pleoape puţină pudră, ca să nu se întindă deloc. Rezistă fără probleme şi la orele de spinning sau dacă alerg 10 kilometri, în condiţiile în care sunt lac de transpiraţie. Pentru buze, mi se pare suficient un gloss natural. E drept, se evaporă în timpul orei. Tenul este foarte bine vascularizat şi îmi dă impresia că arată revitalizat după fiecare antrenament, mai ales dacă pulverizez apă termală pe faţă după ce ies din sală. Singurul care îmi face probleme este părul. Avându-l ondulat şi aspru, se electrizează foarte tare în timpul antrenamentelor şi sunt nevoită să aplic un ulei hidratant încă de la vestiar şi să-l spăl cel puțin o dată la trei zile. 

Ioana Dumitrache – make-up artist

Personal, nu recomand femeilor să poarte machiaj în timp ce fac sport. Sunt cazuri în care cu ajutorul machiajului camuflăm niște imperfecțiuni, iar asta ne face să ne simțim mai confortabil și mai încrezătoare în public. Acelor femei care aleg să se machieze la sală le recomand să folosească ori texturi foarte fluide (So Skin CC Cream, Giorgio Armani Fushion Makeup), ori texturi extrem de rezistente ale fondului de ten (Urban Decay All Nighter) sau un corector cremos cu rezistență și acoperire mare, pe care să-l aplice doar pe imperfecțiuni (Mac Pro Longwear concealer). Important este ca după ora de sport să curățăm perfect tenul, să îl hidratăm cu atenție și să aplicăm un strat proaspăt de machiaj. Dacă tenul este prea iritat, eu aplic întotdeauna crema calmantă Ivatherm Toleriskin, iar efectele se văd imediat.

 

Citește și:

 

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns