
Unele proceduri cosmetice nu se fac în orice perioadă a anului, ci numai când soarele este blând, iar razele UV nu agresează pielea.
Cum vremea rece s-a instalat de ceva timp, putem să trecem la tratamentele de iarnă. Unele se fac acasă, iar altele, doar în saloane. Important este să știm care sunt beneficiile, dar și dezavantajele, și să alegem tratamentele potrivite nevoilor pielii.
Parafină pentru mâini şi picioare
Împachetările cu parafină hidratează profund pielea, o catifelează şi îi îmbunătăţesc circulaţia. Acest tratament este ideal dacă ai mâinile foarte uscate, cu aspect îmbătrânit sau călcâiele aspre ori crăpate. Parafina este folosită pentru a trata afecţiuni inflamatorii precum artrita sau reumatismul și este ideală pentru deschiderea porilor şi eliminarea celulelor moarte. După tratament, pe piele se formează o peliculă fină ce împiedică apa să iasă din celule, contribuind la menținerea hidratării.
De ce doar iarna. Tratamentul se aplică destul de fierbinte şi stimulează intens circulaţia periferică. Este o terapie caldă, ce măreşte fluxul sangvin, relaxează muşchii şi elimină inflamaţiile. Dacă vasele sunt dilatate de căldura din atmosferă, capilarele se sparg uşor și tocmai de aceea tratamentul este recomandat doar când vremea e rece.
Unde se face tratamentul. Este una dintre procedurile de răsfăţ la SPA şi în saloane cu ştaif, dar te poţi bucura de ea şi la tine acasă.
Parafina este o ceară vâscoasă ce se topeşte mai repede decât ceara de epilat, la o temperatură scăzută, permiţând aplicare ei fără niciun risc pentru piele.
5 paşi pentru împachetări cu parafină acasă
1Ia o bucată de parafină (se găseşte la plafar sau în magazinele naturiste) şi pune la topit, într-un vas cufundat în apă clocotită, o bucată cât o piersică. Las-o să devină lichidă.
2 După ce s-a topit parafina, adaugă o ceşcuţă de ulei de măsline şi 2-3 picături de ulei esenţial de lavandă, trandafir ori lămâie şi amestecă. Toarnă totul într-un vas şi lasă să se răcorească. Temperatura e potrivită pentru aplicare atunci când ceara prinde o pojghiţă subţire.
3 Fie cufunzi mâna în lichid, încercând mai întâi cu degetul, fie aplici cu o pensulă pe toată mâna. După aplicare, nu mişca prea mult mâinile, pentru că parafina crapă ușor.
4 Înfăşoară mâna în folie de plastic sau într-o pungă (de sendvişuri) şi înveleşte-o într-un prosop. Lasă parafina să acţioneze 20-30 de minute, până se răceşte.
5 Îndepărtează punga cu parafina întărită şi aplică pe mâini o cremă hidratantă. Dacă nu ai niciun ajutor, fă acest tratament la o mână, apoi la cealaltă.
Citește și: Cum sa arati ca un superstar. Trucuri si idei.
Dermoabraziune
Este un peeling mai agresiv prin care aspectul pielii e mult îmbunătăţit. Tenul capătă luminozitate, iar ridurile sunt şterse, pentru că prin acest tratament stratul superior al pielii este îndepărtat. Se foloseşte o perie rigidă acţionată electric şi necesită o anestezie uşoară. Îndepărtarea acestui strat de piele lasă la vedere unul nou, neted, iar pe măsură ce se reface (după ce cad cojile formate), tenul devine mai fin. Rezultatele sunt vizibile după 3-6 luni, dar efectele se mențin câţiva ani.
De ce doar iarna. Tratamentul traumatizează profund pielea, fiindcă, deși nu sângerează, ea capătă o crustă în procesul de reparare, permiţând formarea de celule noi. Dacă acest tratament s-ar face într-un anotimp cald, razele UV ar agresa pielea şi mai tare. În plus, o pătează.
Unde se face tratamentul. Numai în cabinetele cosmetice sau dermatologice.
Microdermoabraziune
Este o procedură mai blândă, ideală pentru îmbunătăţirea vizibilă a tenului. Procedura constă în utilizarea unui aparat cu cristale fine, care descuamează pielea, îndepărtând stratul de celule moarte. Este un tratament de exfoliere şi întinerire. Pielea devine netedă, ridurile fine sunt îndepărtate, iar petele pigmentare căpătate peste vară dispar. Procedura este numită peeling de prânz pentru că durează puţin, între 15 și 30 minute, şi se poate face chiar în pauza de masă. Pentru rezultate bune, se recomandă patru tratamente la un interval de o săptămână.
De ce doar iarna. Deşi pielea nu e agresată profund, precum în cazul dermoabraziunii, și nu rămâne iritată, ea trebuie protejată imediat după tratament şi câteva zile după aceea cu o cremă cu factor de protecţie solară ridicat, chiar 50, pentru că se poate păta foarte uşor.
Unde se face tratamentul. Doar în cabinetele cosmetice.
Citește și: Peeling cu plante medicinale
Peeling
Este un tratament de descuamare blând, care nu sensibilizează pielea, o curăţă profund de celulele moarte, lăsând la vedere un ten fin şi luminos, pe care machiajul aderă mai bine.
De ce doar iarna. Se poate face oricând, dar iarna, după ce tenul a fost ars de soare în timpul verii, e cel mai potrivit moment să îndepărtăm celulele moarte.
Unde se face tratamentul. În saloanele cosmetice, ca parte a tratamentului cosmetic, dar şi acasă, aplicând măşti pentru peeling sau cu ajutorul periilor rotative pentru faţă. Întotdeauna, acest tratament este urmat de unul profund hidratant. O cremă îndelung masată pe piele sau o mască hidratantă sunt ideale pentru a completa peelingul.
Dacă ai pielea sensibilă sau cu acnee, folosește un peeling mai blând. Un prosopel înmuiat în lapte şi aplicat pe faţă ajută tenul sensibil să scape de celulele moarte. Proteinele din lapte şi acidul lactic sunt exfoliatoare şi antiinflamatoare. Pentru tenul acneic, zdrobește 1-2 aspirine, amestecă praful cu puţină apă, apoi întinde pasta pe faţă și las-o câteva minute. Scapi de celulele moarte, reducând totodată inflamaţia pielii şi bacteriile.
Saună
Este un tratament cald, de făcut pe vreme rece. Sauna e bună pentru alungarea stresului, relaxarea musculară și detoxificarea organismului. Baia de căldură este un tratament vechi de înfrumuseţare şi îmbunătățire a sănătății. Când pielea transpiră profund, celulele moarte sunt înlocuite mai repede şi îndepărtate odată cu sudoarea. Circulaţia periferică (inclusiv cea capilară) este activată, porii sunt curăţaţi, iar tratamentele (cremele) ulterioare au mai multă eficienţă. Pielea rămâne netedă şi catifelată. Transpiraţia bogată în săruri minerale scaldă celulele pielii într-un lichid bogat în substanţe nutritive ce umplu spaţiul din jurul celulelor şi chiar reuşeşte să elimine ridurile fine. Scăldată în sudoare, degradarea colagenului este stopată şi, prin urmare, ridurile sunt ţinute la distanţă. Sauna este un remediu pentru acnee, întrucât curăţă porii şi exfoliază pielea delicat.
De ce doar iarna. Deşi este recomandată oricând, în anotimpul rece aduce căldură corpului şi stimulează circulaţia, ba chiar şi sistemul imunitar.
Unde se face tratamentul. În centrele SPA. Baia de aburi este saună pentru ten şi o putem face acasă în fiecare săptămână, înainte de aplicarea măştilor.
Citește și: Relaxare, revigorare, detoxifiere la sauna
Creme pentru depigmentare
Aceste creme conţin agenţi de depigmentare sau înălbitori pentru piele, care se folosesc fără prescripţie medicală. Hidrochinona, retinoizii, b-resorcinolul și acizii kojic, azelaic, glicolic şi gliceretinic sunt doar câteva ingrediente care reduc petele pigmentare.
De ce doar iarna. Nu se folosesc numai iarna, dar e de preferat să le aplicăm în anotimpul rece pentru a proteja tenul de acţiunea razelor solare în timpul tratamentului şi pentru a îndepărta petele cu care ne-am pricopsit vara.
Unde se face tratamentul. Se aplică fără niciun risc acasă. Pe lângă creme, poţi folosi măşti proaspete din papaia sau ananas, fructe cu un conţinut bogat de acid glicolic.
Vitamina C
Este un ingredient cheie pentru stimularea producţiei de colagen și util în depigmentarea tenului. Este des folosită la prepararea cremelor antirid şi antiage. Vitamina C depigmentează, uniformizează nuanţa tenului şi îi dă luminozitate.
De ce doar iarna. Are proprietăți benefice pentru ten, dar şi un efect mai puţin plăcut. Deşi ajută la reducerea petelor, sensibilizează tenul în fața razelor UV și îl predispune la pătare. Din acest motiv, este bine ca produsele care au ca ingredient principal vitamina C să fie evitate vara şi să se folosească doar în anotimpurile mai puţin însorite.
Unde se face tratamentul. Se utilizează acasă sau ca tratament intensiv în cabinetele cosmetice. Vitamina C poate fi cumpărată sub formă de pulbere, care se adaugă în măştile cu argilă, făină de orez, ou sau alte ingrediente naturale, inclusiv sucuri de pătrunjel ori portocale (au efect de albire).
Epilare cu laser
Lumina intens pulsată sau IPL ajută la îndepărtarea părului nedorit. Este o epilare definitivă în care foliculul pilos e deteriorat în mai multe sesiuni. Melanina, substanţa responsabilă de pigmentarea pielii, absoarbe lumina şi o conduce către foliculul de păr, unde este transformată în căldură. Astfel, foliculul este deteriorat. Firele care cresc sunt rare şi subţiri. Pentru o epilare definitivă, e nevoie de 6-12 şedinţe. În funcţie de nivelul hormonal, lungimea rădăcinii firelor, culoarea pielii şi a părului, poţi avea nevoie chiar de mai multe sesiuni.
De ce doar iarna. Pentru că în acest tratament sunt implicate melanina şi lumina intensă, care sensibilizează pielea, este indicat ca procedura să fie făcută iarna, când zonele epilate nu sunt deloc expuse la soare. Există tehnologie IPL care se poate folosi pe pielea expusă la soare, dar nu au toate saloanele astfel de aparate performante. Înainte şi după epilare, cu tehnologie avansată sau fără, pielea nu trebuie expusă la soare cel puțin câteva zile, pentru a evita riscul major de iritaţie, arsură şi hiperpigmentare.
Unde se face tratamentul. În saloane.
Citește și: Epilarea – o necesitate
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.46/20.11.2014
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: pixabay