Din pacate, numai 5% dintre noi avem in zestrea genetica plete fara cusur; restul trebuie sa faca eforturi. Si asta inseamna un arsenal de perii, uscatoare, bigudiuri, placi de intins – plus proceduri chimice de vopsit, decolorat si alte inventii ale tehnicii. Toate au efecte secundare nedorite, daca sunt folosite in exces: fragilizeaza si degradeaza firul de par.
Chiar daca iti lasi de cele mai multe ori parul sa se usuce in mod natural, nu-l colorezi si folosesti rar peria de intins sau placa, afla ca parul tau tot mai are dusmani: elasticele de par, manevrele de spalare, frecarea de haine, perierea, poluarea sau stresul.
Strategie pentru un par sanatos
Alege un sampon delicat si foloseste-l o data la doua zile.
Imprieteneste-te cu balsamul tratament. Razele UV si radicalii liberi deshidrateaza parul. Solutia? Opteaza pentru produsele care hranesc si refac firele si, mai ales, varfurile. De asemenea, incearca produsele fara clatire, ce contin silicon. Acest component creeaza o bariera protectoare impotriva razelor solare.
Foloseste ustensilele potrivite. Multe femei uita sa-si schimbe cu anii peria. Ei bine, perii invechiti si aspri ai acesteia agreseaza cuticulele firului de par. Data viitoare cand vei vrea sa-ti cumperi o perie noua, incearc-o plimband-o de-a lungul bratului. Daca zgarie, cauta alta.
- Si inca ceva: parului drept i se potriveste un pieptene cu dintii rari, iar celui ondulat sau cret (e mai fragil) o perie moale, din par natural.
Daca iti colorezi parul
Aproape 70% dintre clientele saloanelor de coafura au parul vopsit. Fie ca apeleaza la profesionisti, fie ca se descurca singure, femeile adora sa-si schimbe culoarea. Dar uneori ignora masurile de… paza si protectie a podoabei capilare.
Iata cateva sfaturi:
- Declara razboi culorilor sterse. Chiar si suvitele colorate au nevoie de un tratament special, pentru a prelungi prospetimea nuantei. Cele mai noi produse de ingrijire contin formule antiterne, filtre UV (impiedica procesul de oxidare), ceramide si silicon, totul pentru a mentine sanatatea cuticulelor. Nu-ti colora parul la fel de des precum unghiile.
- Deschiderea nuantei dauneaza mai mult decat inchiderea culorii naturale (datorita peroxidului ce patrunde in cuticule). Evita degradarea, aplicand emulsia coloranta doar pe radacinile crescute. In functie de indicatii, omogenizeaza dupa cateva minute pe toata lungimea firului.
- Fa pauza intre tratamentele chimice. Daca tocmai ti-ai intins parul sau l-ai ondulat chimic, asteapta cel putin 6 saptamani pana cand sa te apuci sa-i schimbi din nou culoarea.