
O mulțime de gesturi făcute cu bune intenții afectează frumusețea părului. Strălucirea și forța se pot pierde într-o clipă când omiți alegerile corecte. Tu îți îngrijești corect părul? 11 recomandări excepționale!
De la folosirea șamponului nepotrivit la uscarea părului, multe obiceiuri pun în pericol podoaba capilară. Eleganța, strălucirea și forța lui pot fi puse la grele încercări prin obiceiuri considerate nevinovate de majoritatea persoanelor. Mici schimbări în rutina de îngrijire îți fac viața ușoară și aduc mult farmec părului. Unele gesturi trebuie evitate, altele – introduse în ritualul de îngrijire. Totul e simplu și urmările vor fi foarte plăcute.
Tăierea părului e necesară
Toți experții sunt de acord: evitarea frizerului nu e o decizie bună când îți dorești un păr lung și sănătos. Vârfurile se usucă și se despică, prin urmare poți avea un păr lung, dar cu un aspect de mătură. Tunsorile regulate asigură sănătate lungimii părului. Specialiștii recomandă tăierea părului la 6-8 săptămâni. Fără această cosmetizare, părul nu crește sănătos și nici nu are o formă armonioasă și, în plus, va fi greu de coafat.
Are nevoie de odihnă
Așa cum noi ne încărcăm bateriile la sfârșit de săptămână, și părul are nevoie de odihnă. Recomandarea specialiștilor este să folosim aceste două zile pentru recuperarea lui. Dacă este posibil, lasă-l să se usuce natural și evită aparatele de coafat. Strânge-l într-o coadă sau poartă o bentiță care să nu-l tensioneze și care să te ajute să ai o coafură ordonată. Lasă-i şi lui timp de odihnă!
Ai grijă și de scalp!
Ne concentrăm eforturile asupra părului, dar omitem să acordăm atenție scalpului. Uscăciunea lui se va vedea imediat în aspectul părului și în rezistența lui. Un șampon prea degresant usucă scalpul sau irită. Frecarea scapului cu unghiile în timpul spălării îl poate irita și duce la apariția scuamelor, deseori interpretate ca mătreață și lanțul erorilor continuă afectând în final părul. Mâncărimile scapului trebuie verificate la dermatolog și un șampon din farmacie care-l protejează este indicat în astfel de situații. Apa termală face și ea minuni în rezolvarea rapidă a problemei. Aplici câțiva stropi pe rădăcini și imediat inflamația și senzația de mâncărime dispar.
Dieta ajută
Multă lume nu face legătura între păr și alimentele consumate, însă există o relație directă. Proteinele stau la baza structurii părului, însă părul este considerat un țesut mai puțin important, iar organismul direcționează proteine foliculilor de păr după ce sunt satisfăcute celelalte nevoi ale organelor și mușchilor. Prin urmare, avem nevoie de proteine, în special de carne, pentru a susține frumusețea părului. În plus, studiile au arătat că deficiența de fier este legată de căderea părului.
Instrumente fierbinți, cu măsură!
Căldura excesivă duce la uscarea părului, iar acest tip de deshidratare nu poate fi suplinită de uleiurile şi măştile folosite decât într-o mică măsură. Dacă îţi speli părul frecvent şi eşti nevoită să-l şi usuci, atunci renunţă la temperaturile înalte, setează aparatele de uscat şi coafat pe cea mai mică valoare şi la final răcoreşte părul, dar mai ales rădăcinile, cu un jet de aer rece. Uscarea ia mai mult timp, dar vei avea un păr mai sănătos, iar culoarea va dura mai mult.
Fă un tratament săptămânal
Aşa cum folosim o mască pentru tenul nostru în fiecare săptămână, un tratament pentru păr ne va aduce de asemenea beneficii. O mască pentru păr este mult mai bogată în nutrienţi, uleiuri şi alte ingrediente hidratante, care acţionează mult mai profund decât un balsam. Chiar dacă foloseşti regulat un balsam, nu subestima niciodată puterea măştii.
Evită duşurile fierbinţi
Este plăcut să faci un duş fierbinte, mai ales când temperaturile scad, dar apa extrem de caldă nu este un lucru grozav pentru păr. Îl usucă, spală culoarea şi deshidratează scalpul. Ţine minte, apa călduţă este mult mai prietenoasă şi te ajută să cureţi în siguranţă părul.
Obicei dăunător
Învârtitul părului pe deget sau jocul cu şuviţele de păr are efecte nedorite pe termen scurt, dar şi lung. Tracţiunea unei şuviţe în mod obsesiv duce în timp la traumatizarea rădăcinilor. La fel şi purtarea părului mult timp într-o coadă de cal foarte strânsă va duce la o retragere a liniei părului. Mâinile băgate des în păr îi vor aduce praf şi un plus de grăsime. Oricât ar fi de tentantă, atinge-ţi părul cât mai puţin şi evită strângerea lui puternică.
Perie-l cu măsură
Periajul părului este un obicei sănătos, dar, când o faci de mai multe ori pe zi, vei trage prea mult de rădăcini, vei slăbi vârfurile şi vei distribui prea mult sebum pe lungimea lui. Ce-i prea mult strică, însă o dată sau de două ori este esenţial!
Cantitatea de şampon contează
Când folosim prea mult şampon riscăm să uscăm scalpul şi părul, să folosim mai multă apă pentru clătit şi timpul pentru spălat se măreşte. Avem nevoie de o cantitate mică de şampon, de la dimensiunea unei alune la cât încape în căuşul unei palme, în funcţie de lungimea părului. Corect este să aplici şamponul pe scalp şi, după ce face spumă, să-l distribui pe lungimea părului. Chiar dacă este murdar, nu trebuie să foloseşti mult şampon, ci să aplici de două ori.
Schimbă şamponul în funcţie de anotimp
Dacă vara avem nevoie de factori de protecţie solară şi ingrediente hidratante, când vremea se răceşte, avem nevoie de formule mai nutritive şi bogate în uleiuri care să-l catifeleze şi să-l ajute să facă faţă temperaturilor scăzute.
Citește și:
- Par frumos si sanatos cu dieta potrivita
- Ce mananci sa-ti creasca parul repede
- Îngrijirea părului după sfaturile specialiștilor
Articol preluat din ediția de noiembrie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com