
I se mai spune „mâncarea zeilor“ dar este, în același timp, ingredientul minune care protejează și vindecă de sute de ani pielea africanilor. Află totul despre untul de cacao și despre cum poate deveni el ingredientul secret al conservării tinereții tale.
Untul de cacao este substanța de bază pentru multe dintre produsele pe care le folosim. Este ingredientul primar pentru ciocolată – îi adaugă acea textură fină și cremoasă pe care o adorăm. Există, însă, beneficii care merg mai departe de excitarea papilelor noastre gustative.
Această grăsime naturală care este extrasă din boabele de cacao produse de arborele de cacao e folosită de ani de zile în produse cosmetice și în medicină pentru proprietățile ei terapeutice, dar și în mâncare, unde îmbogățește gustul. Să începem prin a ne familiariza cu cele cele mai importante, susținute de acest articol complet despre untul de cacao de pe blogul republicabio.ro, magazinul online care comercializează exclusiv produse certitificate organic.
8 beneficii și utilizări ale untului de cacao în viața ta de zi cu zi:
- Previne uscarea și exfolierea pielii
Untul de cacao este excelent pentru hidratare, dar reușește să facă mai mult decât atât – îți ajută pielea să se vindece de la interior spre exterior. Este o sursă naturală de antioxidanți (aceiași antioxidanți pe care îi găsim în ciocolata neagră – cei care îmbunătățesc sănătatea inimii și funcțiile cognitive). Grăsimile saturate sunt benefice în tratarea pielii extrem de uscate și crăpate, pentru că sunt absorbite cu ușurință și rămân pe piele pentru câteva ore bune.
Dacă îți place textura lichidă a uleiului de cocos și mirosul lui tropical, poți să amesteci unt pur de cacao cu ulei de cocos. Dacă ai pielea sensibilă sau o uscăciune cauzată de eczemă, încearcă amestecul pe o mică porțiune de piele la început, ca să te asiguri că nu există nicio reacție neagativă. Mai poți amesteca untul de cacao și cu uleiuri estențiale sau ulei de argan, castor sau jojoba.
E foarte posibil ca, la achiziționare, untul de cacao să fie în stare solidă, dacă a fost depozitat într-un loc rece. Îl poți face să devină ușor de aplicat cu o baie de abur.
- Vindecă buzele crăpate
Unul dintre modurile cele mai populare de utilizare a untului de cacao este în compoziția balsamurilor de buze produse în casă. Poți folosi ulei esențial de grepfrut , vanilie, portocală sau mentă pentru a crea balsamul ideal care să-ți îngrijească buzele sensibile.
Untul de cacao este emolient, asta înseamnă că adaugă un strat protector care are și efect de hidratare, ideal pentru a bloca efectele temperaturilor extreme și efectele nocive ale soarelui.
- Luptă împotriva semnelor îmbătrânirii
Untul de cacao are în componență polifenoli; despre aceștia studiile arată că ajută la diminuarea semnelor îmbătrânirii pielii și ameliorează afecțiuni ale pielii precum dermatită sau iritații. Polifenolii sunt acei antioxidanți care pot fi și consumați în alimente dar care pot ajunge în organism și prin aplicare topică. Ei îmbunătățesc elasticitatea pielii, stimulează producerea și retenția de colagen și hidratează. Dacă ar fi să comparăm untul de cacao cu echivalente cosmetice obținute în laboratoare, ambele obțin rezultate, însă doar untul de cacao poate exclude eventualitatea unor iritații sau efecte adverse.
- Ameliorează arsuri, iritații și infecții
Masează o cantitate infimă de unt pur de cacao pe pielea arsă de vânt sau soare iar satisfacția eficienței nu va întârzia să apară. Este suficient de blând astfel încât să fie folosit și în situații precum tratamentul eczemei sau al dermatitei. Adaugă gel de aloe vera sau ulei de arbore de ceai și folosește-l pentru îngrijirea tenului sensibil sau a pielii arse.
- Ajută la tratarea durerilor la nivelul cavității bucale
Dacă interiorul gurii tale are predispoziția să experimenteze inflamații sau dacă buzele tale dezvoltă constant mici vezicule, folosește un pic de unt de cocos pentru a le ajuta să rămână hidratate mai mult timp.
- Poate fi folosit în loc de spumă de ras
În procesul de epilare cu ajuorul lamei, untul de cocos nu doar că face epilarea foarte rapidă și ușoară, dar și hidratează intens în tot acest timp. La final, după duș, aplică pe pielea umedă puțin unt de cacao și pielea se va menține hidratată întreaga zi.
- Îmbunătățește sănătatea inimii
În vreme ce grăsimile saturate sunt învinuite pentru contribuția la afecțiuni cardiace, cercetătorii de astăzi demonstrează că grăsimile saturate derivate din plante sunt, de fapt, benefice pentru reducerea riscului bolilor cardiovasculare. Polifenolii din untul de cacao scad markerii inflamatori din arterioscleroză, motiv pentru care, mai nou, untul de cacao este considerat un aliment anti-inflamator. El mai este asociat și cu reducerea riscului de evenimente cardiovasculare, așa cum sunt infarcturile miocardice.
- Crește imunitatea
Multe studii au arătat că polifenolii din plante își demonstrează abilitățile atioxidante în cadrul sistemului imunitar prin combaterea inflamației, a mutațiilor celulare și a afectării ADN-ului, responsabile pentru boli cardiovasculare, cancer, boli autoimune. Folosirea untului de cacao în locul uleiurilor vegetale rafinate poate reduce inflamația în general și poate ajuta la echilibrarea hormonală și la promovarea sănătății creierului, datorită rolului lui de suport al sistemului imunitar.
De 3x mai mulți antioxidanți decât vinul roșu. Ce spun studiile despre untul de cacao
În 1993, o echipă de cercetători de la Pennsylvania State University din Statele Unite ale Americii a studiat compoziția untului de cacao pentru a-i afla efectele asupra organismului uman. Aceștia au descoperit că grăsimile din acest unt duc la creșterea nivelului de colesterol bun. Mai mult, în untul de cacao se regăsește o cantitate de antioxidanți de trei ori mai mare decât în vinul roșu, iar fenolii pe care îi conține au ca efect scăderea riscurilor îmbolnăvirii de boli cardiovasculare.
În 2015, o echipă de oameni de știință de la aceeași universitate au reluat studiile asupra untului de cacao și au descoperit că acesta conține o genă care poate fi folosită în viitor la prelungirea termenului de valabilitate a medicamentelor, chiar și dacă acestea sunt depozitate într-un mediu cald.
Care este originea untului de cacao și cum se obține acesta?
Deși în lista de ingrediente a anumitor produse apare sub denumirea de ulei de theobrama, untul de cacao își ia denumirea de la arborele de cacao din care provine. Are un miros delicat de ciocolată, o culoare gălbuie și este comercializat atât sub formă solidă, cât și lichidă. Dar înainte să ajungă la această stare de agregare, untul de cacao are o origine.
Se extrag boabele de cacao din interiorul unui fruct cărnos de cacao, se curăță, se prăjesc și apoi se presează cu ajutorul unei mașini hidraulice iar rezultatul este untul de cacao. După ce acesta este colectat, resturile solide sunt transformate în pudră de cacao, așa cum se poate observa în acest video:
Deși „separate la naștere“, untul de cacao și pudra de cacao sunt reunite în procesul obținerii ciocolatei (la care se mai adaugă laptele și zăhărul). Cu alte cuvinte, jumătate din ingredientele necesare producerii celui mai popular desert din întreaga lume sunt prezente în boabele de cacao.
Nimic nu se irosește în procesul de obținere a untului de cacao. Cenușa păstăilor uscate de cacao, spre exemplu, servește ca leșie în procesul de saponificare a săpunului negru african. El este preparat în mod trandițional în cooperativele de femei din Ghana. Săpunul negru african are un aspect brut și o culoare maro intensă, dată de cenușa obținută din păstăile de cacao. Are un miros discret și fin de la untul de shea (50%), face o spună abundentă și curăță delicat. Este un săpun prețios care este folosit în Africa pentru întreg corpul, inclusiv pentru spălarea părului, îngrijirea scalpului iritat, pentru a calma pielea arsă de soare, a curăța tenul acneic și pentru a domoli reacțiile pielii la mușcături de insecte sau erupții. Bărbații africani folosesc săpunul negru la bărbierit; îi ajută să evite iritațiile și infecțiile.
Ce conține untul de cacao?
Untul de cacao este un tip de grăsime vegetală cu un nivel ridicat de grăsimi saturate. El conține:
- 34,5% acid oleic (omega 9)
- 34,5% acid stearic
- 26% acid palmitic
- 3,2% acid linoleic (omega 6)
- 1% acid arahidonic
- 0,3% acid palmitoleic
- restul de 0,5% fiind alcătuit tot din acizi grași
Untul de cacao mai conține și triptofan, antioxidanți (polifenoli, flavonoide), cât și calciu, magneziu, zinc, potasiu, vitamina E și vitamina K, dar și cafeină. Când îl consumăm, ni se stimulează producția de feniletilamină și dopamină, ambele responsabile de o stare de ușoară euforie și visare.
Este o realitate demonstrată, deci, că o pătrățică de ciocolată ne poate îmbunătăți brusc și simțitor starea de spirit.
De câte tipuri este untul de cacao?
Untul de cacao este de două feluri – rafinat și nerafinat. Ambele variante sunt sănătoase, însă deosebirea dintre ele este faptul că în cazul celui rafinat se folosesc și alte substanțe în procesul de producție.
Untul de cacao rafinat este cel procesat. Rostul rafinării este acela de a elimina impuritățile, aromele puternice, culoarea sau mirosul. Industria cosmetică, spre exemplu, pentru a putea controla proprietățile unui produs are nevoie de unt de cacao rafinat.
Untul de cacao nerafinat, pe de altă parte, este produsul brut obținut după o primă presare. Nu se intervine cu nimic în compoziția lui, motiv pentru care este varianta cea mai naturală de extract din boabele de cacao. Acesta este solid, însă cu ajutorul unei băi cu abur, își modifică gradul de maleabilitate. Acesta este și cel care poate fi folosit cu încredere la gătit. Are o aromă mult mai puternică de cacao față de untul de cacao rafinat.
Cum să cumperi unt de cacao de calitate și ce termen de valabilitate are?
Untul de cacao pur este, evident, și cel care oferă cele mai vizibile beneficii. Dezavantajul este că e mult mai dificil de găsit și cu o idee mai scump decât mixurile de unt de cacao cu alte uleiuri. Din această cauză chiar și și manufacturierii au început să-l substituie din ce în ce mai mult cu uleiuri rafinate mai accesibile precum uleiul de boabe de soia, de palmier, de cocos sau cu untul de shea. Cum poți să-ți dai seama de diferență? Citește etichetele și verifică culoarea – untul pur de cacao are o nuanță mai deschisă decât cele comerciale, descrise de un galben mai intens.
Deoarece are o compoziție foarte stabilă, untul de cacao rezistă mai bine de doi ani. Unii folosesc un borcan de unt de cacao și pe o durată de 5 ani; e o grăsime saturată, ceea ce înseamnă că nu râncezește ușor. Când dorești să achiziționezi produse care conțin unt de cacao de calitate, încearcă să eviți acele loțiuni albe care se vând în recipiente cu pompiță. Aceste produse pot avea în compoziție unt de cacao, dar nu sunt pure și, cel mai probabil, conțin mulți aditivi pentru a conserva acea textură și culoare care îți place.
Alege, în schimb, să-ți prepari propriile stick-uri de unt de cacao, ca să te asiguri că beneficiezi de toate proprietățile lui. Cumpără unt de cacao raw și recipiente de plastic pentru roll-on. Încălzește-l la bain-marie și toarnă-l în forme. Lasă-l la răcit și e gata de folosit oricând; poți să-l porți în geantă și să beneficiezi mereu de calitățile lui.
Beneficiile untului de cacao în îngrijirea pielii și a părului
Fără îndoială, oricine citește acest articol a folosit la un moment-dat în viață un produs cosmetic care conține unt de cacao. Dar ce proprietăți ale acestui ingredient îl fac atât de versatil în îngrijirea pielii și a părului?
Cum poți folosi untul de cacao ca să ai o piele sănătoasă și frumoasă
Untul de cacao este un adevărat magician când are de-a face cu pielea uscată și ternă, ridată sau afectată de factorii externi, întrucât are tot ce-I trebuie ca să o hrănească în profunzime și să o calmeze. Cei care îl folosesc recunosc că adoră faptul că acest ingredient se absoarbe instant în piele, păstrându-i aspectul catifelat pe durata întregii zile.
- stimulează producția de colagen, fapt ce duce la estomparea ridurilor, cât și la prevenirea lor
- hidratează foarte bine pielea și îi conferă o textură catifelată, fiind recomandat inclusiv pentru utilizarea pe ten, nu doar pe corp
- ajută la tratarea și estomparea cicatricilor
- calmează iritațiile și ajută la tratarea unor afecțiuni precum eczema sau dermatita
- ajută la uniformizarea bronzului
- previne și estompează vergeturile, fiind de mare ajutor femeilor în timpul sarcinii în combaterea apariției lor, mai ales pentru că este un produs natural
- combate efectele negative ale soarelui și ale vântului asupra pielii
- previne uscarea pielii și îi conferă un aspect sănătos și strălucitor
Untul de cacao poate fi folosit pe piele în timpul verii pentru a o proteja de efectele soarelui, cât și de deshidratare, dar și iarna, când pielea are de suferit din cauza frigului și a vântului. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, atât pentru cel uscat, cât și pentru ten gras.
Cum poți folosi untul de cacao pentru protecție solară
Africanii folosesc acest ingredient versatil pentru tot soiul de preparate, însă impactul cel mai mare pe care îl are untul de cacao în viața lor de zi cu zi este dat de protecția solară pe care o oferă. Iată cum poți să-ți prepari și tu în doar 5 pași 50 de ml de cremă naturală de protecție solară cu unt de cacao:
Ingrediente:
- 4 gr unt de cacao nerafinat
- 20 ml ulei de susan
- 2 grame de pudră de urucum
- 20 ml de ulei de morcovi
- 10 gr oxid de zinc
- 1,5 ml ulei de semințe de cătină
- 1,5 ml ulei de semințe de zmeură
- 10 picături de vitamina E
- Macerăm cele 2 grame de pudră de urucum în 20 de ml de ulei de susan timp de o săptămână. Soluția macerată trebuie strecurată printr-un tifon dublu.
Principala calitate a pudrei de urucum este aceea ca are rol de pregatirea pielii pentru bronzare. De asemenea, duce la pigmentarea pielii in timp pentru un aspect mult mai frumos. Ea se obține prin presarea semințelor de urucum, produsul unor fructe spinoase care cresc într-un arbore din pădurile tropicale amazoniene. Această pudră are și proprietăți precum – antirid, antioxidante, hidratante, calmante și este solubilă în apă și în ulei.
- Untul de cacao se încălzește ușor pe baie de abur și se omogenizează cu uleiul de susan și cu cel de morcov până devine maleabil, moment în care luăm amestecul de pe foc.
- Se adaugă în compoziție oxidul de zinc (nu mai mult de 20% din amestec) și se omogenizează cu un mixer.
- Se lasă la răcit. La final, se adaugă uleiul de semințe de cătină (maxim 5% din compoziție) și cel de zmeură (sau doar unul din cele două). Tot acum adăugăm și vitamina E; aceasta are rolul de a preveni alterarea grăsimilor vegetale din compoziție.
- Porționează crema în recipiente mici. Pentru că e un produs natural obținut artizanal, nu vei dori ca aceasta să se altereze de la căldura puternică de pe plajă.
Cum poți folosi untul de cacao ca să îmbunătățești aspectului părului
Nu doar pielea poate fi răsfățată cu unt de cacao, ci și părul. Untul de cacao ajută la refacerea structurii firului de păr, hidratează scalpul și ajută la repararea vârfurilor despicate și tocite.
Beneficiile untului de cacao asupra părului:
- hrănește părul și îl face mai rezistent în fața factorilor nocivi de mediu
- ajută la descurcarea părului și îl face mai ușor de pieptanat și de coafat
- întărește firul de păr și previne rupererea lui
- dă volum părului
- hrănește scalpul și previne uscarea lui, ceea ce îl face un remediu eficient împotriva mătreții
Folosește o mască naturală din unt de cacao preparată în casă și vei putea să-ți revigorezi părul, indiferent de afecțiunea sa.
Ingrediente:
- 2 linguri de unt de cacao
- 2 linguri de purdă de cacao
- 1 linguriță de miere de albine
- 30-40 ml infuzie de ceai verde
- 2 linguri de ulei de măsline
Mod de preparare:
- Pregătește infuzia de ceai verde
- Topește untul la bain-marie; încălzește și uleiul de măsline
- Adaugă untul de cacao topit și uleiul de măsline călduț în ceaiul călduț și amestecă până la omogenizare
- Adaugă pudra de cacao și mierea apoi amestecă până obții o pastă cu textura unui sos dens de ciocolată
Mod de aplicare:
Aplică masca obținută printr-un masaj gentil de la rădăcină până la vârfuri pe părul ud și prinde părul în coc. Lasă să acționeze o oră sau chiar peste noapte. Clătește părul cu apă caldă, spală-te cu șampon și clătește foarte bine. La final, părul rămâne cu o strălucire naturală pentru mult timp și cu reflexii ciocolatii care dau impresia că abia ai ieșit dintr-o programare la vopsit.
Beneficiile untului de cacao în alimentație
Când vine vorba despre gătitul cu unt de cacao, de ce să nu încerci să-ți prepari propria ciocolată de casă, combinând ingredientul minune cu zahăr, miere bio și pudră de cacao? Poți transforma amestecul într-un sirop raw de ciocolată sau poți face o budincă delicioasă de ciocolată. Untul de cacao se folosește predominant în deserturi însă untul raw de cacao este și un substitut foarte sănătos pentru unt și poate fi folosit cam în toate preparatele în care se recomandă uleiul de cocos.
Iată câteva beneficii de care te vei bucura dacă îl folosești ca ingredient în prăjituri:
- are un conţinut ridicat de acizi grași buni (omega 9 și omega 6), de ajutor pentru creier și sistemul cardiovascular
- polifenolii pe care îi conține ajută la ameliorarea simptomelor astmului
- este un antidepresiv natural, ajutând la producția hormonului fericirii – serotonina
Cea mai simplă și mai delicioasă rețetă cu unt de cacao
Așa cum îți spuneam mai sus, untul de cacao poate fi utilizat și la gătit, pentru a pregăti deserturi absolut delicioase. Un alt avantaj este că poți să ai parte de deserturi grozave tot anul, pentru că untul de cacao este un produs de post, care te va ajuta să pregătești dulciuri deosebite.
Dar, dacă tot ne-a rămas gândul la ciocolată, să vedem cum se prepară o rețetă extrem de simplă dar spectaculoasă visual și la gust- ciocolată albă de casă cu unt de cacao și coacăze:
Ingrediente:
- 200g unt de cacao
- 40g unt
- 50g lapte praf
- 1 baton de vanilie
- 2 linguri de sirop de agave
- 50g coacaze negre deshidratate (sau orice alt fel de fructe deshidratate preferi)
Mod de preparare:
- se pun la topit la baie de aburi untul de cacao și untul
- când s-au topit aproape de tot, se iau de pe foc și se amestecă până se topesc complet
- se adaugă laptele praf, semnițele din batonul de vanilie, siropul de agave și se amestecă cu ajutorul unui tel până la omogenizare
- se iau niște forme mici de brioșe sau de bomboane; se așază fructele deshidratate la bază iar deasupra se pune amestecul
- se lasă la frigider până se solidifică
- se servește
Diferențe între untul de cacao, untul de shea și uleiul de cocos
Ce alegi între untul de cacao și untul de shea?
Din moment ce au utilizări și beneficii similare în ceea ce privește îngrijirea pielii, se poate să rămână o chestiune de preferințe în alegerea unuia. Amândouă hidratează, tratează buzele crăpate sau pielea și previn uscarea. Amândouă pot fi folosite pentru pielea sensibilă, în special de persoanele care se luptă cu eczema sau cu psoriasis.
Printre diferențe vom menționa mirosul și modul în care cele două grăsimi vegetale pot fi folosite. Unii preferă mirosul tropical al untului de cacao celui foarte delicat al untului de shea. Pe de altă parte, untul de shea are un miros neutru care îi permite să fie amestecat cu success cu mirosul de uleiuri esențiale. În vreme ce cu untul de cocos se poate și găti, untul de shea este folosit doar topic, pentru piele.
Ce alegi între untul de cacao și uleiul de cocos?
În ceea ce privește îngrijirea pielii, uleiul de cocos și untul de cacao au proprietăți similare. E drept, însă, uleiul de cocos are niște beneficii suplimentare, așa cum sunt proprietățile antibacteriene.
Uleiul de cocos conține acizi grași care păstrează pielea sănătoasă și curată – acid capric, acid lauric și acid caprilic. Se topește când se aplică pe piele sau se încălzește și are o textură și un miros plăcute. Unele persoane preferă, totuși să le găsească utilizări specifice, în funcție de preferințe; spre exemplu unt de cacao pentru buze și ulei de cocos pentru păr.
Fără nicio îndoială, untul de cocos este un ingredient pe care n-ar trebui să-l ignorăm. Natura ne pune la îndemână tot ce ne trebuie ca să ducem o viață sănătoasă în deplinătatea acceptării de sine. Tu ai folosit până acum untul de cacao?
Sursa foto: Shutterstock, Cacao Cucina TV – You Tube
Se poate macina coaja tare externa de la fructul de cacao si se poate adauga la compozitia ciocolatei de casa?