Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Ceremonia ceaiului, în varianta contemporană

Ceremonia ceaiului, în varianta contemporană

Ceremonia ceaiului, în varianta contemporană – În zilele ploioase de toamnă, nu este nimic mai plăcut decât să rămâi la interior, acoperită cu o pătură pufoasă, în căldura căminului, și să savurezi un ceai delicios.

Ceaiul este originar din China și timp de multe secole această țară a deținut monopolul la nivel mondial asupra producției sale. Alături de porțelan și mătase, era una dintre cele trei mărfuri de lux pe care țara le-a exportat secole de-a rândul.

Ceremonia ceaiului

Planta a fost descoperită în vremea Chinei Antice, acum 6000 de ani. La început frunzele erau consumate cu totul altfel decât astăzi, fiind amestecate într-un terci de cereale sau mâncate ca atare. Ceaiul s-a transformat din mâncare în băutură abia acum 1500 de ani, când a fost descoperită infuzarea cu apă fierbinte. Astfel s-a născut matcha, băutura favorită a împăraților chinezi.

 

Ulterior, planta a fost adusă de un călugăr budist în Japonia, țara dezvoltându-și vestita ceremonie a ceaiului, cu ritualuri unice create în jurul servirii.

Ceaiul a devenit popular peste tot pe glob datorită comercianților olandezi, ce îl aduceau în cantități mari pe corăbii. Apoi, britanicii au reușit să aducă o plantă de ceai din China, în Darjeeling, India. Astfel, prețul ceaiului a scăzut, iar băutura a devenit una dintre cele mai populare în lume, a doua după apă în ceea ce privesțe consumul.

Există numeroase variante de preparare: de la ceaiul foarte dulce, turcesc, numit Rize, la ceaiul sărat, condimentat cu unt, din Tibet, sau clasica variantă englezească, cu lapte. O multitudine de amestecuri și varietăți de ceai te invită să le deguști: negru, verde, alb, Earl Grey, Oolong sau chiar ceai afumat- Lapsang Souchong.

 

Iata 6 sfaturi practice pentru a servi ceaiul în mod cât mai stilat:

1. Optează pentru varietăți de calitate, fie că este vorba despre ceai negru sau ceai din plante. Renunță la variantele cu arome sau ceai măcinat, în săculeți, și alege numai produse naturale din frunze, flori și fructe.

2. Nu uita de zahăr! Este elegant să ai la îndemână atât zahăr alb, clasic, de preferat în cubulețe, cât și zahăr brun, nerafinat, sau miere lichidă polifloră. De asemenea, ar fi indicat să ai pregătită și o variantă dietetică, în forma unui îndulcitor.

3. Întreabă-ți musafirul despre perioada infuzării: este important să știi cum să prepari ceaiul: slab, mediu sau tare.

4. Oferă și lapte integral, întotdeaua cald, sau felii de lămâie.

5. Atenție la detalii! Chiar dacă nu ai cel mai scump porțelan disponibil, ceștile trebuie să fie curate, fără urme de ruj sau pete. Nu oferi pentru servire cești ciobite sau crăpate.

6. Ceva în plus. Alege două sau trei feluri de gustări pe care să le servești pe lângă ceai. Nu trebuie să fie ceva complicat: pot fi biscuiți, brioșe sau cupcakes gata făcute.

Citeste si:

FOTO: guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns