Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > 4 combinații culinare periculoase

4 combinații culinare periculoase

Anumite asocieri culinare, deși apetisante, îți pot umbri veselia sărbătorilor.

Nu de puține ori, te cuprinde teama la gândul meselor îmbelșugate. Motivul e întemeiat: de fiecare dată, s-a lăsat cu disconfort digestiv, kilograme în plus și sentiment de vinovăție din pricina tentațiilor culinare. Iată ce să nu combini, ca să rămâi în formă și să petreci pe cinste!

Ruladă de carne cu garnitură de cartofi

Este combinația deja clasică de grăsimi și carbohidrați care nu lipsește de pe nicio masă de sărbătoare. Nu e posibil să le consumi pe amândouă în același timp și să ai o digestie bună. Și silueta are de suferit de pe urma acestei asocieri nepotrivite, întrucât lipidele întârzie digestia altor alimente, în special a celor bogate în amidon. Astfel, carnea, indiferent de modul de preparare (pe grătar, la cuptor), pune frână trecerii amidonului (prezent în cartof) din stomac în intestine. Iar grăsimile din carne inhibă nu doar producția de suc gastric, ci și contracțiile stomacului, indispensabile pentru măcinarea hranei. Așadar, prea multe lipide în asociere cu carbohidrații din cartofi, mămăligă, pâinea albă sau pilaf induc senzația de regurgitare și arsură în piept. Alte efect ale acestei combinații sunt creșterea alarmantă a glicemiei și instalarea rezistenței la insulină, una dintre cauzele luării în greutate.

Sfat. Lângă preparatele festive pe bază de carne, așază o garnitură de carbohidrați buni precum legumele cu frunze verzi, de preferat crude [i asezonate cu grăsimi bune (cubule]e de avocado, nuci, ulei de măsline). Acestea din urmă echilibrează digestia prin activarea enzimelor gastrice, împiedicând totodată grăsimile rele (saturate) să ridice nivelul colesterolului rău.

Ouă umplute și salată de boeuf

Sărbătorile înseamnă negreșit o masă plină ochi de antreuri. Fie că ouăle sunt umplute cu maioneză, pateu sau ciuperci, fie că salata de boeuf are sau nu carne, această asociere de proteine și grăsimi este indigestă și nerecomandată dacă vrei să-ți menții greutatea. Datorită aminoacizilor, proteinele sunt importante pentru că furnizează organismului enzime vitale. Problema apare când acestea sunt asociate cu grăsimi bogate în acizi grași saturați (se găsesc în carne, mezeluri, ouă, lactate integrale), iar numărul mare de calorii influențează acul cântarului.

Sfat. Ca să nu iei în greutate, combină proteinele doar cu grăsimi bune (uleiuri de semințe, ulei de măsline) ori cu glucide pline de fibre (salată verde, salată de crudități), pentru a accelera metabolismul.

Platou de salamuri și brânzeturi

Când facem combinații corecte, organismul este capabil să digere complet ce consumăm, iar asta ne ajută să be­neficiem din plin de pe urma meselor – substanțele nutritive sunt metabolizate eficient și tocmai de aceea avem mai multă energie. Când asocierile sunt neprietenoase, apar balonarea și indigestia, iar disconfortul digestiv ne alungă cheful de petrecere. Asta se întâmplă dacă asociezi două proteine puternice (din categoria celor animale). Astfel, organismului îi este greu să digere cantități mari din această grupă (sunt acide și au nevoie de un surplus de enzime digestive), iar un alt dezavantaj este că te vei pricopsi cu kilograme în plus, oboseală accentuată, imunitate slăbită și alte tulburări provocate de toxinele în exces.

Sfat. Nutriționiștii recomandă să consumăm un singur tip de proteine animale (ori mezeluri, ori brânzeturi)
în combinație cu cele vegetale, care se găsesc în mazăre, broccoli, soia, varză-de-Bruxelles, spanac.

Cozonac și vin

Dacă vinul e sec, un pahar îți furnizează în jur de 2 g de zaharuri, însă, dacă-i dulce, aceeași cantitate ar putea ajunge la peste 10 g. Cu toate acestea, maximum două pahare cu vin de calitate la o masă festivă nu influențează creșterea în greutate, ci chiar sunt de ajutor pentru digestie, potrivit unor experți, prin stimularea producției de insulină. Totul e ca lângă vin să nu pui cozonac sau alt dulce preparat cu zahăr și făină albă, precum tortul de ciocolată și prăjiturile de casă, fiindcă acestea favorizează indigestia și acumularea kilogramelor.

Sfat. Aplică paradoxul francez și bea vinul doar după ce mănânci alimente grase de tipul cărnurilor sau brânzeturilor, fiindcă stimulează digestia. Nu are același efect după ce consumi glucide rele.

Fără fructe după masă

Chiar dacă ai în minte senzația de răcorire după o masă copioasă, fructele consumate ca desert sunt un mare deserviciu adus digestiei și stării de bine. Fructele sunt compuse din zaharuri simple și tocmai de aceea se digeră ușor și nu stau mult în stomac, așa cum se întâmplă cu proteinele complete (carnea), formate din lanțuri de aminoacizi ce au nevoie de timp să se descompună. Astfel, dacă înainte de fructe consumi alimente complexe, cărora le ia ore bune să se digere, fructele nu apucă să se descompună și rămân prea mult în stomac. Apare senzația de balonare, iar procesul de fermentație împiedică absorbția eficientă a nutrienților și, prin urmare, îți compromit dieta. Așadar, fie le mănânci cu o oră înainte de masă – ideal ar fi pe stomacul gol –, fie renunți la ele. Singurele fructe permise după o masă copioasă sunt ananasul, kiwi și lămâia, fiindcă ajută digestia. Doar ele pun bila la lucru, accelerează metabolismul și acționează ca un pansament gastric.

Citește și:

Trucuri si sfaturi ca sa gatesti sanatos

Tudor Marcu: Îmi doresc o stea Michelin

Cum se face untul in casa

Articol preluat din ediția de decembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns