
Indiferent de limba vorbită, bucuria unui fel de mancare special încălzește sufletele tuturor. Tradițiile și obiceiurile culinare sunt diferite de la țară la țară. Poți încera oricare din aceste bunătăți, în orice moment al anului!
Germania – Medalioane de porc
Ingrediente
- 800 g mușchi de porc
- sare,
- piper negru
- 50 g bacon,
- 2 cepe
- 1 linguriță cu sos worchester
- 250 ml supă de legume
- ½ linguriță cu busuioc și cimbru uscate
- 4 linguri cu ulei,
- 4 mere
- 1 lingură cu unt
- 1 lingură cu zahăr pudră
Mod de preparare
Taie mușchiul de porc în cuburi de 3-4 cm. Sărează și piperează și înfășoară-le în feliile de bacon.
Încinge uleiul, pune cepele tăiate și rumenește medalioanele de porc. Când carnea s-a înmuiat, scoate-o într-un castronel și ține-o la cald. Toarnă sosul worchester peste ceapă, supa clară și ierburile și lasă totul să scadă pe foc mic.
Curăță merele și taie-le în felii subțiri. Presară zahărul și caramelizează-le pe foc mic. Servește medalioanele de porc alături de merele caramelizate, cartofii natur și sos.
Marea Britanie – Plăcinte cu fructe
Ingrediente pentru aluat:
- 250 g făină,
- 150 g unt,
- 1 ou,
- sare
- 1 lingură cu apă
pentru umplutură:
- 200 g fructe uscate (prune, caise, curmale)
- 50 g fructe confiate (mango, ghimbir, ananas)
- 1 măr,
- 1 portocală bio
- 1 lămâie bio, 25 g migdale
- 100 g unt, 50 g zahăr brun
- 2 lingurițe cu amestec de condimente (scorțișoară, nucșoară, ghimbir)
- 2 lingurițe cu lichior de caise
- zahăr pudră
Mod de preparare
Curăță mărul de coajă și sâmburi și taie-l cubulețe. Taie mărunt fructele uscate și confiate. Rade coaja de portocală și de lămâie.
Amestecă fructele cu coaja de citrice, mărul și amestecul de condimente. Adaugă untul, zeama de la o jumătate de lămâie, zahărul și lichiorul. Pune totul într-o tavă tapetată și dă la cuptor 75 de minute, amestecând des.
Pentru aluat, amestecă toate ingredientele într-un robot, pune aluatul într-o folie și răcește-l pentru o jumătate de oră.
Întinde aluatul și decupează 24 de discuri. Tapetează 12 forme de copt cu jumătate din discurile decupate, umple-le cu amestecul de fructe și acoperă cu restul de aluat. Dă la cuptor 20 de minute sau până când aluatul devine auriu. Pudrează cu zahăr după ce s-au răcit.
Italia – Somon cu umplutură de migdale
Ingrediente
- 1,5-2 kg somon
- 2 lămâi
- 100 g pătrunjel
- 100 g tarhon
- 50 g firimituri de pâine (pesmet cu granulație mai mare)
- 100 g unt moale
- 200 g migdale tocate
- sare
- piper
Mod de preparare
Cu ajutorul unei pensete, curăță somonul de oase. Spală lămâile, curăță coaja și tai-o mărunt. Stoarce zeama de la o lămâie.
Spală frunzele de pătrunjel și tarhon, usucă-le într-un șervet de hârtie și taie-le mărunt.
Pune-le într-un castron împreună cu firimiturile de pâine, coaja și zeama de lămâie, untul și 150 g de migdale tocate. Condimentează cu sare și piper proaspăt măcinat.
Umple somonul cu acest amestec de verdețuri aromatizate și așază-l într-o tavă de copt tapetată cu hârtie și leagă-l din loc în loc.
Dă la cuptor pentru 30-35 de minute. Rumenește migdalele rămase în puțin unt și presară-le peste somonul umplut chiar înainte de a-l servi invitaților.
Spania – Ruladă cu chorizo și ciuperci
Ingrediente
- 1,5 kg cotlet (sau fleică)
- 200 g chorizo
- 150 g ciuperci
- 2 cepe
- 150 g nucă zdrobită
- 2 linguri cu piper în patru culori
- 4 linguri cu ulei de măsline
- 50 g unt
- sare
- piper
Mod de preparare
Taie cotletul astfel încât să obții o bucată mare de carne. Adaugă un praf de sare, acoperă cu o folie și bate carnea cu ciocanul
de șnițele.
Taie în cubulețe chorizo, feliază ciupercile și toacă mărunt ceapa. Pune chorizo în tigaia încinsă și rumenește-l până lasă toată
grăsimea. Adaugă ceapa și ciupercile și lasă până când scade toată zeama. Adaugă 100 g nucă și mai ține pe foc cinci minute.
Pune umplutura de chorizo, ciuperci și nucă pe felia de carne și rulează cu grijă. Leagă din loc în loc carnea. Într-un mojar, pisează piperul cu nuca rămasă și tăvălește rulada de carne prin acest amestec. Rumenește-o în uleiul încins și
pune-o într-o tavă, la cuptorul încins, pentru o oră.
Franța – Foie gras cu dulceață de ceapă
Ingrediente
- 250 g ficat de gâscă,
- 1 ceapă
- 1 lingură cu unt,
- 1 fir de rozmarin
- 1 fir de cimbru
- 2 linguri cu vin dulce
- 2 linguri cu brandy
- 100 ml supă clară de pui
- 1 linguriță cu coajă de portocală
- ghimbir pudră,
- ienibahar pudră
- paprica,
- piper alb,
- scorțișoară,
- sare
- 50 ml smântână,
- 3 foi de gelatină
- 4 smochinepentru dulceața de ceapă:
- 350 g ceapă roșie,
- 2 linguri cu ulei
- 2 linguri cu zahăr,
- 125 ml vin dulce
- 4 linguri cu oțet balsamic
- 2 linguri cu stafide,
- ½ linguriță cu bulion,
- sare,
- piper
Mod de preparare
Taie ceapa fin și pune-o în untul încins într-un wok, împreună cu ficatul tăiat cubulețe, rozmarin și cimbru. Rumenește-le ușor. Toarnă vinul și brandy, iar după ce s-a evaporat alcoolul, pune supa. Dă focul mic și lasă să fiarbă până când zeama scade la jumătate. Dă deoparte și lasă la răcit.
Înmoaie gelatina în apă rece. Pune într-un blender ¾ din cantitatea de ficat și lichid din wok, mai puțin cimbrul și rozmarinul, și mixează fin.
Adaugă gelatina, câte un praf din condimentele enumerate, coaja de portocală. Încorporează bucățelele de ficat păstrate. Pune compoziția într-o tavă tapetată cu folie și dă la rece pentru cel puțin trei ore.
Pentru dulceață, încinge uleiul și înăbușă ceapa. Presară zahărul și lasă câteva minute până se caramelizează. Toarnă vinul, oțetul și 50 ml de apă, stafidele, bulionul, sare și piper și mai lasă la foc 40 de minute. Servește felii de foie gras cu smochine feliate și dulceață de ceapă roșie.
Cehia – Gogoșele cu ciocolată
Ingrediente
- 100 g unt,
- 300 g făină
- 200 ml miere,
- 2 ouă
- 100 g nuci măcinate
- 1 lămâie,
- 1 lingură cu rom
- 1 linguriță cu bicarbonat
pentru decor: - ciocolată albă
- nucă zdrobită
Mod de preparare
Amestecă într-un castron ouăle, mierea și untul. Adaugă coaja și zeama de lămâie, romul și nucile. Treptat, încorporează amestecul de făină și bicarbonat și frământă un aluat neted.
Taie-l în bucăți egale, modelează gogoșele și pune-le în tava tapetată cu hârtie de copt. Dă-le la cuptor, la 180ºC, până ce devin aurii.
Topește ciocolata pe baie de aburi și stropește gogoșelele fierbinți. Presară deasupra nucă zdrobită.
Articol preluat din ediția de decembrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Sursa foto: Fotolia