Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Alimente care te racoresc

Alimente care te racoresc

Pe caniculă, o listă cu alimente care te răcoresc este o binefacere. În perioadele foarte calde, mai ales dacă acestea durează mai multe zile, alimentația potrivită și consumul de alimente care te răcoresc este o excelentă cale de susținere a proceselor metabolice și a celor de termoreglare, suprasolicitate.

În zilele caniculare organismul nostru este ca un motor încins rămas fără apă, iar aceste alimente care te răcoresc repun în mișcare toată instalața și fac temperaturile extreme mai ușor de suportat.

Micul dejun poate fi format din cereale și fructe sau lactate semi-degresate, legume de sezon și pâine cu secară sau, pur și simplu, fructe de sezon. La prânz se pot consuma pește și lactate sau leguminoase (năut, fasole, linte, toate acestea find incluse pe lista cu alimente care te răcoresc).

Salatele trebuie să fie și ele la îndemână, și legumele, care pot fi preparate pe grătar. Supele reci de legume sau de fructe sau ciorbele de legume pot fi și ele parte din meniul unui prânz de vară.

Cina poate să conțină salate, brânzeturi mai puțin sărate, lactate fermentate, mâncăruri pe bază de pește și legume.

Tot pe lista cu alimente care te răcoresc se mai află cartofii în coajă, ciupercile, dovleceii, vinetele, roșiile. Tot efect răcoritor au saltele de legume – varza fiind cap de listă, dar și toate zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salată verde, varza), precum și legumele care au un conținut scăzut de amidon (fasolea verde și galbenă, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castraveții) și, nu în ultimul rând, fructele proaspete de sezon (în special pepenele).

La capitolul băuturi cele mai bune sunt: apa plată, apa minerală, ceaiul de sunătoare, de mentă (ajută și la ameliorarea problemelor gastrointestinale ușoare, aproape inevitabile vara), ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspăt de grapefruit cu pulpă.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns