Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Alivenci sarate, bunatati romanesti

Alivenci sarate, bunatati romanesti

Am facut alivenci sărate. Le facea bunica din când în când, ca să treaca o masă când nu mai avea prea multe prin cămară, dar făcute cu drag și cu ingrediente bune își găsesc loc pe orice masă. De regulă se fac dulci, cu miere sau zahăr, dar varianta sărată este mai bogată și mai gustoasă. Eu le-am făcut de cinci stele pentru că am adăugat un sos de roșii aromat.

Cred că alivencile sunt o rețetă pur românească, dar are ceva influențe turcești. Cu certitudine este o rețetă veche, specială și foarte gustoasă.

Ingrediente

Un litru de lapte,
Mălai cât pentru o mămăliguță moale (circa 300-350 de grame)
6-7 ouă
100 de grame de unt
500 de grame de smântâna
500 de grame de brânză sărată de oaie
Piper, marar, cimbru, puțină sare
500 de grame de rosii
Două linguri de ulei
Un cațel de usturoi
O frunză de dafin
O lingură cu miere

Preparare

→ Pune laptele la fiert, adaugă untul si pune o linguriță de cimbru uscat și puțină sare. Lasă să dea în clocot. Adaugă mălaiul și amestecă până se umflă și se formează un terci relativ moale. Lasă la răcit.
→ Amestecă gălbenușurile cu smantana si adaugă brânză mărunțită în bucățele mai mari.
→ Adaugă amestecul de brânză în teciul cu mălai. Pune piper și mărar proaspăt tocat.
→ Bate albușurile spumă și adaugă-le în compoziția de bază.
→ Pune totul într-o tavă unsă cu unt și da la cuptor, bine încins în prealabil, circa o oră.
→ Tăie în bucăți mari după ce se răcorește puțin și servește cu dulceață de roșii și smântâna.

Dulceața de rosii se face din roșiile rocate mare, puse la călit în ulei încins. Pune un cățel de usturoi, foaia de dafin și mierea. Ține pe foc cateva minute.

Bun, simplu, românesc!

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/


Lasă un răspuns

Sus