Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Bunătăți în tigaie. Rețete simple, bune și celebre

Bunătăți în tigaie. Rețete simple, bune și celebre

Bunatati in tigaie. – Nu ai timp sa gatesti, dar vrei ceva bun pentru pranz sau cina? Una din retete de mai jos sunt o solutie perfecta. Sunt bune, sanatoase, gustoase, se fac repede si, peste toate, sunt retete celebre.

Tigaie tiroleză

  • 700 g mușchi de vițel (merge și anricot)
  • 200 g ciuperci (mai mici, să le poți lăsa întregi)
  • 2 cartofi mari
  • 2 cepe mari
  • boia de ardei dulce
  • 1 vârf de cuțit de boia de ardei iute
  • ulei
  • pătrunjel verde tocat
  • sare

1. Curăță cartofii, taie-i cubulețe și pune-i la fiert în apă cu sare. Când sunt aproape gata, pune la prăjit, într-o tigaie mai înaltă, carnea tăiată bucățele (cât o îmbucătură), frecată cu boia. Când e gata, scoate pe platou.

2. Trage ciupercile la tigaie, alta, cu un praf de sare. Când sunt gata, le scoți lângă bucățile de carne.

3. Călește în grăsimea rămasă de la carne ceapa tăiată julien, cu un praf de sare. Când s-a înmuiat, toarnă deasupra cartofii bine scurși. Lasă să se aurească bine, ametescând des.

4. Adaugă ciupercile, boiaua iute și zeama care a rămas de la sotarea lor, și carnea și mai lasă-le împreună pe foc un minut, două. Potrivește de sare, presară pătrunjel verde tocat pe deasupra și servește direct în tigaie.

♦ Carnea de vită nu se ține prea mult pe foc, pentru că se întărește. Dacă nu-ți place vita, combinația merge și cu pui sau porc.

Shakshuka (foto sus)

  • 4 ouă
  • o ceapă potrivită
  • 400 g roșii tocate în bulion
  • un ardei capia
  • 1/2 linguriță boia iute
  • 1 linguriță boia dulce
  • 3 căței de usturoi
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 linguriță chimion măcinat
  • 1 cuișor
  • sare
  • pătrunjel sau busuoic
  • ulei

1. Pune ceapa tocată cum vrei (julien, mai mare sau mărunt) în ulei cu un praf de sare, la foc mai mic.

2. Când se înmoaie ceapa, adaugă ardeiul capia tocat fâșii subțitri. Acum pune și usturiul puțin zdrobit și apoi tocat mărunt.

3. Lasă până se înmoaie ardeiul și adaugă acum restul ingredientelor mai puțin ouăle. Lasă totul pe fo mic 10-12 minute și mai amestecă din când în când. Gustă și mai adaugă ce condimente simți nevoia.

4. Sparge ouăle deasupra sosului și pune câte puțină sare deasupra. Poți pune un capac, dar tot la foc mic, și mai verifici din când în când dacă s-au făcut ouăle așa cum îți plac.

♦ Shakshuka e celebră, la noi și aiurea, ca fiind cel mai popular mic-dejun al evreilor. Și nu numai!

Tagliattele cu creveți

  • 400 g tagliatelle
  • 250 g creveți cruzi, decorticați
  • 2 căței de usturoi
  • 1 vârf de cuțit de chilli măcinat
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ceașcă vin alb sec
  • 250 g roșii cherry
  • 1 linguriță de unt
  • busuioc proaspăt, tocat
  • sare
  • piper negru
  • ulei

1. Pune pastele la fiert în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe pachet. Între timp, încinge 1 lingură cu ulei într-o tigaie mare. Amestecxă creveții cu sare și piper proaspăt măcinat, apoi pune-i să se călească în uleiul încins.

2. Când s-au făcut roz, scoate creveții pe platou cald. Mai pune o lingură cu ulei în tigaie, lasă se încingă, apoi pune la călit ceapa tocată mărunt cu un praf de sare. Când s-a înmuiat, adaugă vinul și se lasă la foc mic până scade la jumătate.

3.  Acum  toarnă roșiile, untul și creveții și amestecă un minut, până se înfierbântă  creveții. Toarnă acum pastele și amestecă până se cuprind toate de compoziția din tigaie. Presară busuioc tocat deasupra și servește imediat!

♦ Nu pune ulei în apa de fiert a pastelor, e suficient să fie apa clocotită când le puneți la fiert. Uleiul nu face decât să le facă alunecoase și sosul să nu mai ajungă la ele.

Vită cu ciuperci

  • 500 g vrăbioară de vițel
  • 300 ciuperci feliate (de care-ți plac mai mult)
  • 200 ml suc de roșii
  • 50 ml smântână pentru gătit
  • 50 ml vin alb
  • 50 g unt
  • boia dulce
  • cimbru
  • sare
  • piper negru

1. Taie carnea în felii subțiri, bate-le cu ciocanul de șnițele, apoi taie-le fâșii. Pune untul în tigaie și când s-a încins, pune carnea să se runemească. Scoate carnea pe platou.

2. Pune acum usturoiuk zdrobiut și tocat în grăsmea încinsă, apoi adaugă și ciupercile. Când a scăzut suficient apa lăsată de ciuperci, stinge cu vinul și adaugă smântâna. Mai lasă la foc mediu să dea câteva clocote.

3. Toarnă acum sucul de rosșii, condimentează după gust și mai lasă să dea 2-3 clocote. Toarnă carnea înapoi și lasă câteva minute (2-3) împreună. Dacă mai ai nevoie de lichid, adaugă apă caldă.

4. Servește din tigaie, eventual cu orez fiert alături, neapărat cu un pahar cu vin alb.

Ouă jumări

  • 6 ouă
  • 100 g brânză telemea
  • 100 g cașcaval ras
  • 1 lingură smântână foarte grasă
  • sare
  • pier alb măcinat
  • ulei

1. Bate ouăle aproape spumă, apoi adaugă cașcavalul și brânza tăiată fâșii. Amestecă bine și adaugă smântâna pe care, de asemenea, o amesteci până se încorporează.

2. Sărează, piperează după gust și toarnă compoziția într-o tigaie cu uleiul încins. Lasă să se închege puțin, apoi amestecă continuu până când ouăle sunt făcute.

♦ Ouale jumări au avantajul de a putea fi combinate cu ce-ți trece prin cap, de la cârnăciori până la ciuperci, de la bucățele de carne friptă la legume trase puțin la tigaie înainte.

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/2018
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns