Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun lângă sarmale şi cozonac

Ce vin să aşezi pe masa de Crăciun lângă sarmale şi cozonac

„Cea mai bună legumă este tot porcul” este gluma cel mai des întâlnită în zilele acestea pe buzele românilor, folosită mai ales drept replică la sfaturile nutriționiștilor care ne sfătuiesc să nu facem exces de mâncăruri grele pe bază de tradiționala carne de porc și să le înlocuim cu salate, supe și legume la cuptor. Este drept, Crăciunul n-ar avea același farmec în casele românilor fără sarmale, caltaboși, tobă, cârnați, friptură și cozonac, însă și sticla cu vin ocupă un loc de cinste pe masa festivă.

Roşu, alb sau roze, vinul este un element important al fiecărei mese, mai cu seamă dacă vorbim despre Crăciun. Specialiştii susţin, însă, că trebuie să urmărim o armonizare cât mai bună a gustului mâncărurilor cu cel al vinurilor şi alegerea vinului se face întotdeauna cu atenţie, în funcţie de ceea ce avem în farfurie. Trebuie să avem mare grijă la ceea ce turnăm în pahar pentru că riscăm un fiasco gastronomic. Băutura aleasă în mod greşit poate ruina o masă, în aceeaşi măsură în care ceea ce se află în farfurie poate denatura gustul unui vin.
„Piftia, sarmalele, caltaboşii, slănina, pomana porcului, șoriciul sau cârnaţii, toate aceste bucate delicioase specifice Crăciunului la români au la bază carnea de porc, o carne grasă şi săţioasă alături de care trebuie să aşezăm un vin care ănu doar să completeze aromele, ci şi să ajute la procesarea şi absorbţia grăsimilor”, afirmă Livia Gîrboiu, degustător autorizat de vinuri.

„Spre exemplu, dacă pe masă se servesc preparate uşoare, gătite la aburi şi eventual raw-vegane, vinul potrivit trebuie să fie unul uşor, fructat, cu aciditate scăzută. În schimb, pe măsură ce procesul de preparare al mâncării se complică – coacere, frigere, fierbere, etc., vinul care trebuie pus în pahare trebuie să fie unul greu, bogat în taninuri, vinuri corpolente, cu aciditate medie sau ridicată, aromate, condimentate şi maturate”, susţine Livia Gîrboiu.

Spune-mi ce mănânci, ca să-ţi spun ce vin să bei!

• La servirea aperitivelor se recomandă vinurile uşoare, vinurile albe, seci, şampania sau vinurile albe demiseci şi cele roze.
• Recomandarea pentru friptura de porc, sarmale şi cârnaţi este vinul roșu, sec.
• La servirea preparatelor din peşte se recomandă vinuri albe seci, iar cu cât este peştele mai gras cu atât vinul trebuie să fie mai acid.
• Preparetele de bază merg perfect cu vinurile roşii, aşadar: la carnea albă se recomandă vinuri roşii, uşoare, buchetoase; la carnea roşie se recomandă vinuri roşii pline, puternice, generoase; la carnea de vânat se recomandă vinuri seci, vechi de calitate superioară
• Desertul tradițional pentru masa de Crăciun îl reprezintă cozonacii, care se armonizează foarte bine cu vinuri albe sau roze, dulci

Citeste si:

Paharul cu vin rosu

Vin alb sau rosu?

Afla beneficiile vinului alb

Comments

comments

Lasă un răspuns