Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cea mai buna prajitura cu fructe uscate de Craciun

Cea mai buna prajitura cu fructe uscate de Craciun

Există o compatibilitate specială între Crăciun și fructele uscate, iar dovada combinației sta în aromata, delicioasa, rafinata prăjitură cu fructe uscate. Nu se face foarte greu, dar are multe ingrediente și trebuie să o urmărești cu atenție în timpul coptului.

Ingrediente:
Fructe uscate și confiate (de orice fel, în orice combinație – stafide, caise uscate, cirese confiate) – circa 500 de grame. Alune, migdale, nuci în orice combinație (circa 300 de grame)
Circa 250 ml de coniac
250 de grame de unt
250 de grame de zahăr
4 ouă
O portocală și o lămaie
260 grame de făina
Un plic de praf de copt, un varf de cuțit de sare

Preparare

→Unge cu unt o forma de tort cu pereți detașabili și tapeteaz-o cu hârtie de copt.
→Fructele uscate mărunțite se pun în coniac, unde trebuie să stea cel puțin o oră.
→Alunele, migdalele și nucile se mărunțesc în bucățele.
→Untul se freacă spumă cu zahărul. Adaugă ouăle pe rând, amestecând foarte bine după fiecare.
→Făina, sarea și praful de copt se cern împreună. Se adaugă coaja rasă de la portocală și de la lămâie.
→In compoziția de bază de adaugă trei linguri de coniac (scurs de la fructele) si tot sucul de la o portocală.
→Se omogenizează bine și se adaugă treptat făina.
→La final se pune nucile și fructele (foarte bine scurse – alcoolul se păstrează pentru însiropat)
→Pune compozitia în forma pentru copt și coace-o la foc potrivit circa o oră și jumătate, două ore. În cuptor se pune și un vas cu apă, care ”hidratează”.
→Se scoate din cuptor numai după testul cu scobitoarea.
→Se lasă să se răcească bine și se însiropează cu coniacul scurs de la fructe.

Dacă nu vrei să folosești alcool fă un sirop din apă, zahăr și arome de coniac sau rom.

Servește prăjitura simplă sau îmbrăcată cu o ”pătură” de cremă de brânză (branză mascarpone, două linguri de zahăr, 100 mililitri de frișcă lichidă, arome, toate bine amestecate).

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver


Lasă un răspuns

Sus