Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Coronita de Craciun

Coronita de Craciun

Coroniţa de Crăciun este desertul ideal pentru masa de Crăciun. Este un dulce delicat, specific sărbătorii şi poate să fie şi un frumos dar pentru cei dragi. Prepararea este simplă, iar ingredientul de bază este un amestec de fructe uscate, unde imaginaţia ta poate face ce combinaţii vrea. 

Ingrediente

100 de grame de stafide
50 de grame de afine uscate
100 de grame de coajă de portocală din dulceaţa sau caise uscate tăiate în bucăţele
Patru linguri de rom veritabil
550 de grame de făină
14 grame de drojdie uscată (două plicuri de 7 grame)
100 de grame de zahăr pudră
Un vârf de cuţit nucşoară şi scorţişoară
Coajă de la o lămâie
100 de grame de unt
250  mililitri de lapte
Un ou
50 de grame de fistic curăţat şi tocat
300  de grame de marţipan (sau rahat colorat)
Zahăr pudra, un ou întrec pentru glazură.

Preparare 

 

→ Amestecă stafidele, coajă de portocală (sau caisele) şi afinele cu romul.
→ Amesteca drojdia cu zaharul pudra (cele 100 de grame).
→ Pune făină şi un praf de sare într-un castron, apoi adaugă nuşcoara, scorţişoară, coja de lămâie şi amestecă. Adaugă untul moale şi amestecă bine, cu mână, până ce rezultă un amestec nisipos.
→ Încălzeşte laptele (puţin peste temperatură camerei).
→ Bate oul si adaugă-l în lapte.
→ Toarnă laptele (amestecat cu oul) peste făină combinată cu untul, treptat, în timp, ce amesteci. Adaugă şi drojdia amestecată cu zaharul.
→ Omogenizează până rezultă un aluat moale, dar legat bine. 
→ Adună aluatul că o minge şi frământă câteva minute, pe planşetă. Lasă apoi aluatul la crescut, într-un loc cald pentru 40 de minute. Când îşi dublează volumul întinde-l pe o planşetă într-o foaie că un dreptunghi.

→ Impreastie egal pe foaie fructele care au stat în rom (după ce le-ai scurs bine), bucăţele de marţipan (sau rahatul) şi seminţele de fistic tocate. Îndeasă toate acestea uşor în foaia de aluat cu sucitorul. Rulează foaia de aluat sub formă de sul, iar din sul formează o coroniţă. 
→ Pune coroniţă de Crăciun într-o tavă unsă din belşug cu unt. Cel mai bine este o formă rotundă cu gaură la mijloc, dar o poţi coace şi într-o tavă clasică de aragaz. Lasă aluatul să crească în formă, încă 30 de minute apoi coace-o în cuptorul încălzit la 170-190 grade, vreme de 30-40 de minute.
→ Unge coroniţă cu ou bătut înainte să o bagi la copt.
→ Decorează coroniţa cu nuci intregi şi bucăţele de marţipan.
→ Când este gata o poţi pudra cu zahar.
 
Sfat: stafidele sunt esenţiale, dar pe lângă acestea (pe care le poţi pune şi în catitate dublă), în coroniţă de Crăciun poţi pune, practic, ce vrei: nuci, alune, fructe din dulceaţa (bine scurse de sirop). 


Lasă un răspuns

Sus