Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cristina Toth, diva in bucatarie

Cristina Toth, diva in bucatarie

Şi tu poți fi aceea! Nu trebuie să faci lucruri laborioase după o zi agitată la serviciu şi nici să îţi sacrifici weekendul gătind prea mult. Este minunat să ai timp pentru tine şi familie, pentru prieteni. Aşa îşi începe povestea Cristina Toth, mămica unui băiat de 11 ani, o fostă corporatistă care şi-a urmat pasiunea.

În urmă cu vreo doi ani, în apro­piere de Sf. Maria, căutam pe internet câteva idei de aperitive simple. Aşa am dat de site-ul divainbucatarie.ro, unde am găsit o mulţime de reţete care arătau spectaculos şi, cel mai important, erau uşor şi rapid de preparat. Îmi face plăcere să vă fac cunoştinţă cu femeia din spatele acestui site, ca s-o cunoaşteţi şi, de ce nu, să-i încercaţi reţetele.

Citește și: Mehrzad Moghazehi: MasterChef mi-a schimbat viata

Cine este diva în bucătărie?

„Divă în bucătărie“ poate fi oricine găteşte ceva bun şi gustos, acea persoană care transformă un preparat banal în ceva impresionant.

Când ai început să găteşti şi care a fost preparatul care te-a impresionat până şi pe tine?

Mă joc de-a gătitul încă din copilărie. Prima supă am pregătit-o la șapte ani (am pus în oală tot ce am văzut că folosea mătuşa mea, doar că am scăpat mai multe linguri de sare), iar în adolescenţă am început să pregătesc checuri şi prăjituri, după reţetele verișoarelor mai mari decât mine.

Prima reţetă care m-a impresionat foarte tare a fost un tort de ciocolată fără făină, pe care îl pregătesc mereu la evenimentele importante din familie.

Dacă ar fi să faci o călătorie culinară, în ce ţări ai zăbovi? Ce preparate ţi-au furat inima?

Cred că asta este cea mai grea întrebare – şi spun asta pentru că nu ştiu de unde să încep. Franţa mi-a furat inima de la prima degustare cu celebrul „coq au vin“, în Italia am mâncat cele mai bune fructe de mare (simple sau cu paste), în Turcia am mâncat pe stradă cel mai bun „adana kebabi“. În Liban şi China nu am ajuns, dar bucătăria lor m-a cucerit definitiv. Aş vrea să nu omit Japonia, pentru sushi, Thailanda, pentru „Tom kha gai“, şi Grecia, pentru celebra musaca de vinete și „dolmades“.

Care dintre marii bucătari ai lumii este preferatul tău? Ce reţete ai încercat din meniul acestuia?

Sunt fan declarat al lui Gordon Ramsey, tot ce am gătit din reţetele lui a fost simplu şi de efect. O parte dintre reţetele încercate pot fi citite şi pe divainbucatarie.ro: prăjitură turcească cu iaurt şi sirop de citrice şi tort cu nucă. 

Ce ai găti în 15 minute pentru cei dragi?

Paste! Toţi ştiu că, dacă sunt în criză de timp, pregătesc paste (carbonara, câteva reţete cu ton, cu legume sau paste transformate în salate) şi nu dau greş cu alegerea făcută în acel moment.

Citește și: Chef Foa: bucatariile sunt o sursa de inspiratie

Care este ingredientul care te scoate mereu din încurcătură?

Supa de pui clară, pe care o folosesc la multe sosuri, tocăniţe sau alte supe. Pregătesc o oală mare şi păstrez în congelator câteva punguţe de 500 ml.

Cea mai mare provocare a fost…

Invitaţia celor de la Electrolux România de a găti împreună cu alţi şase bloggeri pentru Fundaţia Principesa Margareta.

Care e cel mai important instrument în bucătărie? De ce ar trebui să investim în el?

Cel mai important este cuţitul. Cu un cuţit bun, tăiem bine ceapa, carnea, chiar şi blatul de tort.

Dacă ar fi să găteşti pentru o personalitate (din orice domeniu), care ar fi aceasta şi ce anume i-ai prepara?

Dacă regele Charles este deja îndrăgostit de peisajele din România, eu aş vrea să îl cuceresc pe prinţul William cu reţetele noastre tradiţionale. În meniul pregătit special pentru el s-ar regăsi zacusca de ciuperci, supa de pui cu tăiţei de casă, sarmalele. În privinţa desertului, îmi este greu să aleg între cozonac, papanaşi și „scutecele Domnului“, aşa că le-aş pregăti pe toate.

Cum să…

Înlocuieşti coloranţii alimentari

Multe dintre noi au râvnit la prăjiturile cu blaturi curcubeu şi ne-am întrebat cum anume să obţinem acasă ceva asemănător, dar fără a folosi coloranţi alimentari. Ei bine, putem pregăti tot felul de bunătăţi colorate fără a întrebuința coloranţi alimentari. Iată ingredientele care ne vor ajuta să obţinem deserturi colorate:

Sfeclă-roşie – roz

După ce o fierbi/coci în coajă, paseaz-o şi strecoară lichidul, pe care îl adaugi treptat în blat.

Morcovi –  portocaliu

Fie foloseşti suc proaspăt stors, fie fierbi morcovii, îi zdrobeşti şi extragi lichidul.

Spanac – verde

Spală frunzele tinere şi transformă-le în suc sau opăreşte-le şi pasează piureul pentru a obține zeama colorată.

Afine – albastru

Transformă afinele proaspete sau congelate în piure şi extrage sucul.

Sfat. Folosind coloranți sub formă de suc, este foarte posibil să fie necesară o ajustare a cantității ingredientelor lichide din reţeta iniţială.

Citește și: Cine-i MasterChef acasa la Fodor

Articol preluat din ediția de iunie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: arhiva personală


Lasă un răspuns

Sus