Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cum alegi uleiul de măsline

Cum alegi uleiul de măsline

Cum alegi cel mai bun ulei de masline si cum faci cea mai buna alegere intre zecile de tipuri pe care le comercializeaza magazinele? Te ajutam noi!

Care este cel mai bun ulei de masline, cel  „presat la rece” sau cel „nefiltrat”? Pretul este un criteriu bun? Deci, cum alegi uleiul de masline?http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/06/27/309418.jpg

Uleiul extra-virgin si uleiul de masline virgin sunt unele dintre cele mai sanatoase uleiuri, beneficiile venind din nivelul ridicat de grasimi mononesaturate si din bogatia de polifenoli si antioxidanti puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si la scaderea tensiunii arteriale.

Uleiurile clasificate „extra-virgin” si „virgin” sunt preparate din masline strivire sub forma de terci, care sunt presate pentru a extrage uleiul. Aceste uleiuri sunt asa numitele uleiuri de prima presa, fara a utiliza caldura.

Calitatea uleiului depinde de timpul de prelucrare. Uleiurile de foarte buna calitate sunt preparate in circa 24 de ore de la recoltarea maslinelor si au cel mai mare continut de acizi grasi liberi. Uleiurile extra-virgine au mai multi polifenoli decat cele virgine.

Termenul de valabilitate este un indicator al calitatiihttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/06/27/335207.jpg

Un alt criteriu este calitatea de a fi sau nu filtrat a uleiului. Uleiurile nefiltrate au particule mici de masline in ele, ceea ce reduce termenul de valabilitate al acestora.

In uleiurile nefiltrate resturile de masline se depun la fundul sticlelor. Uleiurile nefiltrate sunt virgine si extra-virgine.

Uleiurile pure de masline sunt sub standardul uleiurilelor extra-virgine si virgine si sunt puternic procesate pentru a elimina aromele. Chiar si asa uleiul de masline este inca o sursa sanatoasa de grasimi mononesaturate, dar acestea au fost deposedate de polifenoli.

Uleiurile light si extra-light sunt uleiuri rafinate care au o aroma usoara. Calitatea de light nu se refera la continutul caloric si sunt uleiuri rafinate la rece.

Datele imbutelierii sau termenul de valabilitate sunt un indicator al calitatii. Cu cat este mai mic, cu atat produsul este mai bun.

Alege mereu stilele negre care contin ulei de masline. Lumina altereaza rapid uleiul de masline, ii da un gust ranced si duce la pierderea proprietatilor. Uleiul in sticle negre sau in cutii de tabla este mai bun decat cel in sticle albe.

 Citeste si: 6 pasi pentru un bronz perfect

Este mai bine sa cumperi ulei de masline in sticle mici, pentru ca un contact indelungat cu aerul altereaza polifenolii si gustul.

Culoarea uleiului nu indica calitatea sa, ci mai degraba varietatea si gradul de maturare al maslinelor din care a fost facut.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns