Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cum sa prepari sushi acasa

Cum sa prepari sushi acasa

Exista numeroase sortimente de sushi: cu peste crud (numai oceanic – somon, ton, macrou, tipar de mare), fructe de mare (caracatita, sepie, creveti, scoici), legume crude sau fierte (ridiche japoneza murata, castravete, sparanghel), cu tofu, avocado etc.

Practic, poti face sushi din orice, atata vreme cat dispui de ingredientul-cheie: orezul japonez, cu bob scurt, care trebuie pregatit intr-un anumit fel pentru a putea fi modelat. In cazul sortimentelor rulate, ai nevoie si de nori – o foaie de alga marina care ajuta la rularea orezului.

Vezi cum se prepara sushi la Sushi Mania, prima fabrica de sushi din Romania!

Cum fierbi orezul?

Pentru sushi, se foloseste numai orez cu bobul scurt (orez japonez), pentru ca acest sortiment devine prin fierbere numai bun de modelat, iar boabele nu sunt prea seci si nici nu se lipesc intre ele.

Iata cantitatile necesare pentru a obtine 4 cesti de orez fiert, suficient cat sa umpli un platou cu mai multe bucati de nigiri (sushi in forma dreptunghiulara sau ovala):

  • 2 cesti de orez japonez (se gaseste in supermakret)
  • ¼ otet de orez
  • 2 lingurite sare (sare de mare sau sare obisnuita, de masa)

1. Pregateste otetul: Pune otetul de orez, sarea si zaharul intr-un vas, la foc mediu, si asteapta sa se dizolve. Nu trebuie sa le lasi sa fiarba. Ia vasul de pe aragaz si pune-l undeva la indemana. Poti face aceasta operatiune inainte sau in timp ce te apuci sa fierbi orezul.

2. Pregateste orezul: Spala orezul in mai multe ape, pana cand apa scursa ramane clara si fara impuritati. Lasa apoi orezul sa se inmoaie timp de 15 minute.


3. Fierbe orezul: Orezul se fierbe folosind volume egale orez/ apa, astfel ca pentru cele 2 cesti de orez o sa ai nevoie de 2 cesti de apa. Pune-le intr-un vas acoperit cu capac greu si lasa la foc mediu pana incepe sa fiarba. Da la foc mare timp de 1 minute, apoi la foc mic 4-5 minute si in final la foc foarte mic, timp de 10 minute.

Ia de pe foc si lasa orezul sa stea timp de 10 minute, fara sa ridici capacul.

4. Amesteca orezul cu otetul: Cand orezul e inca fierbinte, pune-l intr-un castron din lemn sau sticla impreuna cu otetul. Amesteca prin miscari de taiere, cu o spatula din lemn, pentru a nu strivi boabele. Lasa orezul sa se raceasca la temperatura camerei inainte de a te apuca sa-l modelezi.

Sunt numeroase variante de a face sushi, unele foarte complicate, dar cele mai cunoscute la noi sunt nigiri si maki. Nigiri e acel sushi in forma dreptunghiulara sau ovala, peste care se pune o bucata de peste, iar maki e sushi rotund, din orez si umplutura rulate pe nori.

Cum faci nigiri sushi?

Pur si simplu iei o cantitate de orez in mana, o pui in palma si o modelezi folosind degetele de la mana ramasa libera. Da-i o forma ovala sau dreptunghiulara, nu foarte lunga, cat sa musti de 2-3 ori din ea. Apoi, aseaza peste ea o bucata de peste crud sau somon afumat.

  • IMPORTANT! Trebuie sa-ti umezesti foarte des mainile, pentru ca orezul devine lipicios si nu mai poti lucra cu el. Asa ca tine la indemana un bol cu apa.

Cum faci maki sushi?

Pentru a face mai usor maki, ar fi bine sa ai la dispozitie un covoras din bambus (roller), pe care il gasesti in supermarketuri sau in magazinele de decoratiuni interioare. In lipsa de el, poti folosi un prosop de bucatarie.

  • Intinde covorasul pe masa, iar peste el intinde nori, cu partea stralucitoare in jos.
  • Ia cu mana orezul si intinde-l peste alga, lasand marginile de sus si de jos neacoperite (cam 2 cm). Stratul de orez nu trebuie sa fie prea gros, astfel incat sa poti vedea alga printre boabe.
  • Pune in mijlocul orezului ingredientele dorite: somon si avocado, legume, fructe de mare, scoici si legume, castravete si creveti. Orice vrei tu, dar sa fie taiat in bucati egale.
  • Umezeste marginile ramase libere cu putina apa calda, pentru ca se vor lipi mai usor.
  • Incepe sa rulezi alga de la un capat, cat mai strans si presand usor cu ajutorul covorasului.
  • Taie ruloul in bucati egale.

Indiferent ce sushi alegi sa faci, daca vrei sa-l mananci ca la carte, trebuie sa-l asezonezi cu condimente speciale: sos de soia (shoyu), wasabi (pasta picanta verde cu gust de hrean) si gari (radacina de ghimbir murata).

Si sa nu uitam de ceaiul verde (o-cha), bautura care nu lipseste din niciun meniu in restaurantele de sushi. Le gasesti pe toate in supermarketuri sau in magazinele cu specific asiatic.


Lasă un răspuns

Sus