Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Cum se gateste orezul

Cum se gateste orezul

Pentru a profită de gustul şi aromă orezului trebuie să ştii cum se găteşte orezul. Afla aici cateva sfaturi ca să gateşti orezul ca un masterchef! Iată rspunsurile la cele mai importate detalii de care trebuie să ţii cont şi pe care trebuie să le ştii când găteşti orezul.

În primurl rând notează şi ţine minte că cele mai multe din instrucţiunile de preparare de pe ambalaje sunt eronate. Chiar şi producatrii de renume dau indicaţii greşite, mai ales în ceea ce priveşte proporţia de apa şi orez. În câtă apa trebuie fiert orezul? Proporţia ideală este 100 de grame de orez la 200 ml de apa, pentru orezul alb. În cazul orezului brun proporţia este de 100 de grame de orez la 250 de ml de apa. Marii bucătari consideră că această este proporţia ideală. Prea puţină apa face orezul să devină cleios, plus că se poate arde. Prea multă apa, facă că bobul să devină prea umflat şi lipsit de consistenţă.

Se amestecă sau nu, în timpul fiertului?
Un truc ideal că să ai cel mai bun orez este să-l laşi în vasul în care a fiert, cu flacără stinsă, acoperit cu capac pentru zece minute. După această fază, orezul trebuie amestecat uşor cu o furculiţa că să se aereze, iar boabele să devină independente. O altă regulă spune că nu se amestecă în orezul care fierbe. Dacă amesteci în orezul simplu sau în cel care are alte ingrediente adăugate, totul o să devină o pastă cleioasă, pentru că o mare parte din amidonul din orez iese afară.

Se pune sau nu sare în apa în care fierbe orezul? În apa în care fierbe orezul trebuie pus sare, la fel că atunci când fierbi paste. Este nevoie de o jumătate de linguriţă de sare, pentru fiecare ceaşca de orez. Sau mai simplu o linguriţă de sare la fiecare 250 de grame de orez, această cantitate fiind suficientă pentru circa trei porţii de orez.

Cum trebuie să fie flacăra când găteşti orezul? Mare sau mică? Orezul se pune la fiert împreună cu apa şi sărea la foc mare. În momentul în care apa începe să fiarbă, vasul se acoperă şi focul să da mic. Dacă fierbi orezul neacoperit apa se evaporă mai repede decât ritmul de fierbere al orezului şi o parte din aromă şi gust se pierde. Orezul simplu preparat prin fierbere cu apa şi sare este excelent în combinaţie cu legume călite (practic se combină cu orice fel de legume sau combinaţii de legume).

Cum se găteşte orezul cu legume? Legumele călite separat (dacă reţetă nu are alte indicaţii), se adaugă peste orezul fiert. Orezul se potriveşte foarte bine cu usturoi, merge excelent cu sosul de roşii, cu busuioc şi mai ales cu cimbru uscat sub formă de salată de orez. Poţi încerca şi orezul cu iaurt.

Nu în ultimul rând, mai ales că suntem în postul Crăciunului, orezul este un foarte bun şi util aliment de post, pentru că poate fi combinat, parctic, cu toate legumele, dar mai ales cu ciuperci. (Otilia Ignat)

Comments

comments

One thought on “Cum se gateste orezul

Lasă un răspuns

Sus