Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Curry, micul vrajitor

Curry, micul vrajitor

Mai mult cu numele  fiindcă acesta i se trage de la kari – în tamilă, sos pentru orez. Curry-ul pe care-l ştim noi este un amestec inventat de coloniştii britanici din India pentru a avea gata preparat un condiment care să semene la gust şi arome cu mulţimea de condimente folosite de băştinaşi. Pudra de curry este des folosită mai degrabă în afara Indiei, îndeosebi în ţările influenţate într-un fel sau altul de gustul britanicilor pentru mâncarea indiană: Jamaica, Kenya, Etiopia, Myanmar, Thailanda, Cambodgia, Sri Lanka, Marea Britanie, SUA.

Personajul principal te apără de cancer

Amestecul ăsta are printre ingredientele de bază turmericul, cel care dă aroma specifică, dar şi multe altele, care împreună fac din curry un prieten bun al sănătăţii şi un duşman al cancerului. Curcumina, substanţă conţinută de turmeric, face mai eficientă chimioterapia în diverse forme de cancer (în special colorectal) şi totodată anihilează celulele canceroase rezistente. Avantaj? Tratament mai eficient şi reducerea riscului de remisie a bolii. Curcumina este bună şi în prevenţia Alzheimerului şi a diabetului (acţionează asupra pancreasului ajutându-l să producă insulină).

Personajele secundare

Mai toate sunt cu adevărat benefice pentru digestie, pentru apărarea organismului împotriva unor bacterii mai puţin prietenoase, dar şi contra răcelilor şi febrei sau pentru întărirea sistemului imunitar. Una peste alta, o linguriţă de curry pe zi te întăreşte, te însănătoşeşte şi, dacă repeţi chestia asta timp de două săptămâni, te ajută să scapi de colesterolul ridicat.

Miel, dar şi brioşe

Fiind atât de aromat, curry se potriveşte cu tot felul de preparate culinare, aşa cum aminteam mai sus. De la supa-cremă de conopidă la iahnia de năut, de la puiul cu legume la… brioşe. Imaginaţie să ai, că-l poţi folosi „pe scară largă“.

Curry la tine acasă

Ai nevoie de: 

  • 5 linguri seminţe coriandru
  • 2 linguri chimion
  • 1 lingură turmeric măcinat 
  • 2 linguriţe ghimbir uscat măcinat 
  • 2 linguriţe seminţe muştar alb 
  • 1½ linguriţe boabe piper negru
  • 1 linguriţă scorţişoară măcinată 
  • ½ linguriţă cuişoare măcinate 
  • ½ linguriţă boabe carda-mom verde
  • ½ linguriţă cu ardei iute uscat

Încingi o tigaie la foc mediu, adaugi seminţele şi boabele de coriandru, chimion, muştar, schinduf, piper şi cardamom şi le laşi să se prăjească 30-40 de secunde. Iei tigaia de pe foc, laşi să se răcească 4-5 minute, apoi pisezi în mojar, împreună cu ardeii iuţi uscaţi. Când  ai obţinut o pulbere fină, adaugi restul de condimente măcinate şi amesteci cât mai bine. Pui pulberea în cutii de tablă sau borcane care se închid ermetic. Poţi păstra amestecul câteva luni, fără să-şi piardă aroma şi gustul.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus