Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Din retetele bunicii

Din retetele bunicii

La țară, la gura sobei, frigul de afară părea mai blând, iar bucatele parcă descindeau din basm. Gătește și tu pentru familia ta mâncare pentru suflet, așa cum savurai când erai copil.

Pește la cuptor

2 pești

4 roșii

2 lămâi

4 căței de usturoi

2 pahare cu vin alb

2 fire de ceapă verde

150 ml ulei

sare

piper

verdeață

Curăță și spală bine peștele. Tamponează-l cu un șervet uscat. Pisează usturoiul la mojar, adaugă sare și piper. Amestecă uleiul și zeama de la o lămâie. Unge peștele cu acest amestec. Acoperă cu o folie și dă la rece timp de un sfert de oră, să se întrepătrundă aromele. Indepărtează folia, apoi așază peștele într-o tavă. Pune rondele de roșie printre pești, fire de ceapă verde și stropește cu restul de usturoi pisat și cu ulei. Decorează cu felii de lămâie și toarnă vinul să acopere toate ingredientele. Sărează dacă e nevoie, apoi dă la cuptor 20-25 de minute sau până când se rumenește peștele. Servește cum îl scoți din cuptor, cu verdeață proaspătă și salată de ridichi.

Ciocănele cu dovleac

1 dovleac plăcintar

3 copane de pui

2 ardei capia

2 căpățâni de usturoi

ulei

boia

sare, piper

Taie dovleacul în două, scoate semințele și curăță-l de coajă. Fierbe dovleacul pe baie de abur nu mai mult de 25 de minute, ca textura să rămână fermă. Coace ardeii întregi. Dă ciocănelele printr-un amestec de sare, piper măcinat și boia. Prăjește carnea într-o tigaie încinsă vreo 5-6 minute. Scoate carnea într-un bol. Frige jumătățile de căpățâni de usturoi în aceeași tigaie. Scoate deoparte. Intr-o tigaie grill, frige dovleacul tăiat cuburi cât să se rumenească pe toate părțile. Pentru un gust mai bogat, adaugă un cub de unt peste bucățile de dovleac. Așază toate ingredientele într-un recipient termorezistent, sărează și dă la cuptor câteva minute, până când se întrepătrund aromele. La servire, pune alături un sos picant!

Pâinici cu praz

1 ½ căni cu făină

1 cub de unt moale

1 cană cu apă caldă

1 plic de drojdie

1 linguriţă de sare

½ linguriţă de zahăr

Pentru umplutură:

1 fir de praz

1 lingură cu ulei

sare

Lasă zece minute drojdia şi zahărul la dospit într-o cană cu apă caldă. Amestecă la mixer făina, sarea şi untul. Adaugă drojdia dospită și frământă cât să iasă un aluat moale şi elastic. Strânge-l într-o sferă, presară cu făină şi ține-l la crescut într-un bol acoperit până ce îşi dublează volumul. Taie prazul rondele și călește-l. Împarte aluatul în patru părți şi ia umple-le cu câte o lingură din prazul călit. Modelează-le sub formă de pâinici rotunde. Aşază-le într-o tigaie antiaderentă, apoi coace-le la foc, acoperite, pe ambele părţi. Serveşte-le cu salată verde sau murături.

Budincă sărată

1 cană orez cu bob lung

1 ceapă

100 g brânză telemea

1 morcov mare

2 dovlecei

1 cub de unt

ulei

sare

piper alb

Toacă mărunt ceapa și călește-o. Adaugă orezul. Pune sare și piper. Toarnă 2½ căni cu apă și lasă la foc mic până când se umflă orezul. Amestecă din când în când ca să nu se lipească. Desărează telemeaua dacă e prea sărată. Într-un bol adânc, sfărâm-o cu o furculiță. Amestecă morcovul ras. Adaugă dovlecelul dat pe răzătoarea mare și scurs de apă. Încorporează orezul fiert. Unge cu unt o tavă termorezistentă. Toarnă amestecul și dă la cuptor 15 minute. Servește caldă.

Citește și:

Retete cu peste – perfecte pentru cina!

Trei retete deosebite

Retete inspirate din filme

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.3/22.01.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Guliver/Thinkstock


Lasă un răspuns

Sus