Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Dulceață de căpșuni. Câteva sfaturi

Dulceață de căpșuni. Câteva sfaturi

Gemul și dulceața de căpșuni sunt primele bunătăți pentru iarnă (dar nu numai), care trebuie puse în cămară. Puține lucruri sunt mai bune decât o linguriță de gem sau dulceața de căpșuni, întinsă pe o felie de pâine prăjită, în clătite sau prăjituri. În plus, pentru că sunt foarte bogate în vitamine și minerale căpșunile, bine conservate sub formă de gem și dulceața de căpșuni, păstrează cea mai mare parte din proprietățile fructelor proaspete, dar mai ales inconfundabilă aromă. Deși pare o filozofie întreagă, gemul și dulceața de căpșuni se fac foarte ușor.

Câteva sfaturi pentru a face cea mai bună dulceață de căpșuni.

♦ Prepară cantiati mici, din maxim două kilograme de fructe. Se vor face repede și totul seamănă cu o joacă.
♦  Alege fructe sănătoase și mici, pentru că sunt mult mai aromate, se fac repede, iar dimensiunea fructelor oricum nu are importantă.
♦  Folosește zahăr fin, dacă se poate din recolte ecologice. Este mai scump, dar merită investiția.
♦  Pune fructele bine spălate și foarte bine scurse de apa, împreună cu zahărul și suc proaspăt de lămâie (sucul de la o lămâie pentru fiecare kilogram de fructe), împreună, într-un vas.
♦  Amestecă ușor și lasă-le să stea o noapte întreagă la frigider. Fructele se vor păstra întregi, iar gemul sau dulceața se vor face foarte repede.

♦  Diferență între gem și dulceața este data de cantitatea de zahăr folosită. La dulceața de căpșuni proporția între fructe și zahăr este de 1:1, la gem pentru fiecare kilogram de fructe se adaugă 700-800 de grame de zahăr. La dulceața fructele se lasă întregi, la gem acestea pot fi ușor strivite înainte de a fi preparate.

♦ Dulceața trebuie fiartă ceva mai mult decât gemul. Dacă dulceața se păstrează fără probleme, borcanele cu gem de căpșuni trebuie sterlizate în baie de apa fiartă, pentru 30 de minute. Adaugă în gemul de căpșuni vanilie, iar în dulceața de căpșuni felii de lămâie, în timpul fiertului.

♦  Și gemul și dulceața se fierb la foc mic și trebuie amestecat în timpul preparării. Folosește o spatulă de lemn, lată și amestecă astfel încât să nu strivești fructele.

♦ Gemul este gata în circa o oră de fiert (dacă folosești fructe strivite), iar dulceața într-o ora și jumătate. Folosește borcane cu capac care se înfiletează. O măsură de siguranță suplimentară este să să fierbi, câteva minute capacele înainte de a le folosi.

♦ Recipientele trebuie bine spălate și bine șterse și, tot pentru siguranță pot fi „coapte” circa 20 de minute în cuptorul încins bine, dar cu flacără stinsă.

♦ Compoziția se pune fierbinte în borcane, după care acestea se înfiletează imediat. Borcanele se lasă să se răcească încet la temperatură camerei. O ultima măsură de siguranță este să presari deasupra, după ce ai umplut borcanele, și înainte de a le închide, puțină scorțișoară. Această funcționează că un conservant natural și previne formarea de mucegai sau alterarea dulceții de căpșuni.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns