Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Fasole boabe în patru limbi

Fasole boabe în patru limbi

Este o leguminoasă cu o istorie aproape la fel de lungă precum a omenirii. Uşor de cultivat, ieftină și extrem de nutritivă, fasolea a învăţat aproape toate limbile pământului.

Este ingredient principal în bucătăriile europeană (cu fel de fel de variaţii), americană şi orientală. Cum fasolea nu-i peste tot la fel, ea nu se găteşte în același mod pretutindeni în lume. În unele locuri, e preferată fasolea albă, cu bob mic şi rotund, în altele – fasolea neagră și mustoasă, iar pe la noi, cea albă și cu bob mare. Fiindcă e la modă globalizarea, s-a adaptat şi fasolea. Așadar, de ce nu ne-am adapta şi noi? Să învăţăm alte limbi vorbite de ea!

Citește și: Fasolea verde, leguma minune

Italiană

Unii dintre inventatorii bucătăriei mediteraneene, italienii nu prea sunt prie­teni cu gătitul complicat, dar iubesc boabele albe şi mititele de fasole. Prin urmare, ei nu concep să nu pună fasole în celebra lor supă minestrone. În română, s-ar numi supă de legume – morcovi, ceapă, mazăre, roşii, fasole boabe şi ce-o mai fi prin cămară. Trebuie să ştii însă că fasolea vorbeşte în italiană cu un uşor accent de… mozzarella.

Spaniolă

Neagră şi focoasă, fasolea mexicană e cunoscută şi ea în toată lumea. Sub formă de chilli con carne, cea mai cea mâncare mexicană care, evident, se traduce în româneşte: un fel de iahnie din fasole neagră, amestecată cu carne de vită tocată şi trasă un pic la tigaie cu mult chili. Totul înecat în sos de roşii. Îţi dau lacrimile în limba asta, dar merită gustată! Câteodată, nici fasolea cu ciolan nu se compară cu ea.

Citește și: Fasolea uscata – adevarat sau fals?

Sârbă

Vecinii noştri au cam aceleaşi gusturi cu ale noastre şi, chiar dacă nu ne înţelegem întotdeauna vorbele, la masă suntem de-o seamă. Iahnia noastră e mâncărica lor şi gata. De fapt, nu chiar gata, pentru că sârbilor le plac ardeii, aşa că nici la iahnie nu ratează ocazia să pună 2-3 capia tăiaţi în cubuleţe. Şi mai puţin sos, că n-are rost. Dar neapărat nişte slăninuţă (sau şorici moale), tot cubuleţe. A, și usturoi! Fasolea nu poate vorbi sârbeşte decât cu puţin usturoi.

Poloneză

Ce mi-e fasole, ce mi-e fasola. Unde mai pui că polonezii au o fasole numai a lor, inventată de ei – o fasole albă cu bob mic, aproape cât cel de mazăre, dar extrem de gustoasă. Au şi o extraordinară ciorbă cu fasole, de data asta amestecată, albă şi roşie, cu felii de cârnat, 1-2 cepe tocate mărunt şi foi de dafin. Şi cam atât. Dar tot te lingi pe degete!

Citește și: 5 motive pentru care trebuie sa mananci fasole

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.47/27.11.2014

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns