Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Flori multicolore în jardiniere și-n… farfurie

Flori multicolore în jardiniere și-n… farfurie

Delicate, fragile, în culori vii sau pastelate, pe care orice pictor și le-ar dori transpuse cât mai fidel pe pânzele sale, florile de mici dimensiuni din jardiniere sunt o bucurie pentru suflet. Dar cât de minunat ar fi dacă le-ai putea adăuga într-o salată multicoloră sau ai decora cu ele un tort?

Nu mai este un secret faptul că unele flori sunt  comestibile. Nu doar îți vor înfrumuseța balconul, ci le vei putea folosi la gătit. Sunt ușor de cultivat, dar și de întreținut, astfel că îți vei surprinde oamenii dragi cu preparate fabuloase și apetisante.

Frumoase și gustoase

Năstureii, gălbenelele, begoniile, panseluțele, bujorii, dovleceii, lavanda, mușețelul, trandafirii, valeriana, limba-mielului, gura-leului sunt florile pe care le cultivi și îngrijești foarte ușor, dar pe care le poți folosi fără nicio temere în preparatele culinare.

Calendula sau gălbenelele, cum mai sunt cunoscute, sunt foarte ușor de îngrijit și nici nu sunt pretențioase. Pot fi cultivate fie în grădină, fie în jardiniere, pe un balcon însorit măcar o parte din zi. Plantele se însămânțează primăvara, la final de martie sau în aprilie, ori toamna, în septembrie-octombrie. Au nevoie de locuri însorite, călduroase și este acel gen de plantă care nu atrage insectele. La șase săptămâni de la însămânțare, fertilizează pământul afânat cu îngrășăminte speciale pentru plante cu flori, apoi planta adultă trebuie udată regulat. Pentru a prelungi perioada lor de înflorire, este recomandat să rupi florile imediat ce începe să le pălească frumusețea.

În gastronomie, poți folosi florile de gălbenele presărate în salate sau garnituri de orez, dar cu moderație, pentru că au gustul ușor piperat și amărui.

Năsturelul (Nasturtitium) este una dintre cele mai apreciate flori comestibile, putându-se folosi atât frunzele tinere, cât și florile. Se cultivă ușor, din semințe, iar răsadurile apar foarte repede. Nu este o plantă pretențioasă, dar este bine să-i asiguri un sol umed în permanență și o temperatură medie de 22-24 de grade Celsius. Înmulțirea plantei se face prin semințe, la final de martie, când a trecut riscul de îngheț. Cele mai bune îngrășăminte sunt lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori sau îngrășăminte cu eliberare prelungită, pe care le poți cumpăra din magazinele de specialitate.

În gastronomie, este o plantă apreciată pentru gustul său ușor picant și sărat. Frunzele tinere le poți consuma sub formă de salate sau de suc, obținut prin stoarcerea lor. Florile arată deosebit, sunt delicate și pot înveseli orice salată, dar le poți adăuga și într-un sos tartar.

Panseluțele sunt atât de vesele și colorate, încât este păcat să nu se regăsească în mica grădină de pe balcon. Nu doar că-ți vor înveseli diminețile, atunci când poți ieși să-ți bei cafeaua admirându-le, dar petalele lor delicate se transformă, foarte simplu, într-un decor senzațional pentru orice desert. Sunt niște flori puțin pretențioase, având nevoie doar de un sol fertil, umezeală moderată și zone semiumbrite. Le poți semăna oricând, fiind plante ce rezistă bine și la temperaturi negative. Imediat ce florile dau semne de ofilire, îndepărtează-le pentru a stimula creșterea altora.

În gastronomie, folosește panseluțele în salate cu rădăcinoase, iar pentru a decora o prăjitură sau un tort, unge cu albuș petalele și dă-le apoi prin zahăr tos cu granulație mai fină. Înainte de a le folosi, lasă-le să se usuce pe un grătar.

5 reguli de păstrat

Florile ce urmează a fi consumate se culeg în prima parte a vieții lor, când planta nu a atins maturitatea. Este bine să le culegi dimineața, înainte să stea în bătaia razelor de soare, sau seara, când căldura zilei s-a domolit.

Scutură florile culese pentru a fi sigură că nu există pe ele insecte.

Florilor mai mari îndepărtează-le pistilul, staminele și codița.

Spală-le sub jet de apă rece, într-o sită, lasă-le la scurs, apoi așază-le pe un șervet de hârtie.

Atenție!

Nu se recomandă consumul florilor comestibile de către persoanele cu alergie la polen.

Nu se consumă florile din comerț, există riscul să fie tratate cu pesticide și alte substanțe.

Nu consuma flori de care nu ești sigură că sunt comestibile. Pe lista florilor toxice sau necomestibile se regăsesc petuniile, stânjeneii, leandrul, narcisele, brândușele, lăcrămioarele, spânzul. De asemenea, sunt necomestibile florile de ardei, roșii, cartofi, vinete, sparanghel.

 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu

Foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns