Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Gateste vara

Gateste vara

Ei bine, a venit si caldura mult-asteptata. Si daca esti ca mine (sau ca majoritatea femeilor care gatesc, cel putin din cand in cand), vei incerca sa faci cat mai putina caldura suplimentara in bucatarie, si sa te bucuri de avantajele incontestabile pe care ti le ofera acest anotimp: o dieta mai diversificata, mai mult timp de petrecut cu familia si prietenii, luna (sau saptamana) de concediu…

Afla si tu ce am invatat urmarind demonstratiile de gatit ale expertilor prezenti la Salonul de Gatit Sanatos de la Tibco, Romexpo, saptamana trecuta.

1. Foloseste orice altceva in afara de cuptor

Indiferent ca le-ai primit la nunta sau dai fuga in magazin sa le cumperi, nu mai ai nicio scuza pentru a nu folosi toate aparatele moderne care te ajuta sa gatesti curat, sanatos si repede: de la mixere la steamere, de la blendere (ah, as vrea un smoothie) la friteuse!
Un steamer cu 3 etaje poate gati masa pentru intreaga familie in numai 40 de minute, fara caldura, fara fum, pastrand vitaminele legumelor si forma frumoasa a pestelui.

2. Gateste in avans

Atunci cand ai de gand sa gatesti ceva care va sta bine la frigider (lasagna, sos de spagetti, friptura de vitel, etc), gateste portie dubla sau tripla, pentru a avea si in zilele care urmeaza. Acest lucru te va ajuta sa economisesti efortul, caldura si sa fii eficienta in zilele in care nu ai timp de gatit.

3. Pregateste cantitati mari de carne si pune-le la congelator

Cumpara mai multa carne, scapa de grasime si taie-o in bucatele de dimensiunile pe care le folosesti ulterior, atunci cand pregatesti masa. Pune carnea la congelator, ambalata separat, in asa fel incat sa folosesti exact atat cat iti trebuie, cand iti trebuie, si sa economisesti timpul de cumparat – dezghetat.

4. Opteaza pentru simplitate

Incearca sa construiesti meniuri cat mai simple, de vara: omlete cu legume si branza, legume la gratar, salate, in asa fel incat sa nu consumi de fiecare data cate o ora, gatind cina – mai bine sa te bucuri de prezenta prietenilor si a celor fragi, in timp ce mancati linistiti!

5. Fii creativa, informeaza-te

Daca te-am sfatui sa consumi timp… ar fi pentru a invata o noua reteta de salata! Acest fel de mancare minunat nu are de ce sa fie plictisitor, asa cum probabil ca a devenit, in multe case. Experimenteaza cu noi feluri de ingrediente, cu legume si fructe, cu multe ierburi aromatice sau tipuri diferite de paste si branza. Salata poate reprezenta un fel principal, in fiecare zi, mai ales pe perioada verii.

6. In anumite situatii, alege alimentele conservate

Nu mai consuma ore intregi sa fierbi fasolea, in conditiile in care o poti gasi, gata fiarta si in cantitatea potrivita, in conserve, la supermarket.

7. Petrece timp cu prietenii

Da, stim ca poate suna ciudat, mai ales ca nu ai timp sa gatesti! Dar gandeste-te ca in aceasta vara poti organiza cateva cine la care sa iti chemi cei mai buni prieteni si sa gatiti, prin rotatie! Astfel vei beneficia atat de timpul pretios (sau de cele mai noi barfe), dar vei putea si sa inveti retete noi, sa diversifici un pic meniul.

8. Bucura-te de optiunile comode, din comert

Desi nu te incurajam sa faci asta in mod frecvent, uneori ai putea sa dai un ban in plus, pentru o punga de mix de legume, gata spalate si taiate, numai bune de amestecat in salata. Gandeste-te ce ai putea sa faci pentru tine, in 10 minute!

9. Savureaza legumele crude

Poti pregati o multime de retete care nu presupun gatitul termic. Fa o salata de paste cu legume proaspete si dressing italian. Pretateste bastonase de legume cu un sos de branza cu iaurt.

10. Gateste seara

In cazul in care este prea cald in timpul zilei, poti gati seara sau noaptea, atunci cand este racoare. Poti scapa astfel de foarte mult stres (ce se intampla daca alearga copii pe langa aragaz?) sau de chinul de a sta in bucatarie, pe vremea aceasta.

11. Incearca sa faci shake-uri de vara

Numai cand scriu acest lucru, mi se face pofta de ceva rece si racoritor! Cumpara fructe proaspete (pepeni, caise, piersici, capsuni) si amesteca-le in blender cu cateva cuburi de gheata si un iaurt mic degresat. Incearca sa experimentezi retete noi, de fiecare data, pentru a afla ce iti place si a-ti asigura o cat mai larga paleta de nutrienti.


Lasă un răspuns

Sus