Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Gem de gutui

Gem de gutui

Gutuile sunt merele de aur ale toamnei, iar dacă faci gem de gutui este ca şi cum ai avea aur în borcane…  Puţine lucruri mai plăcute decât o felie de pâine prăjita, împodobită cu gem de gutui. Pentru gem de gutui, fructele trebuie spălate bine şi sterse.

Ingrediente

500 de mililitri de apă
Două kilograme de zahăr
6-7 kilograme de gutui
O lămâie
Scorţişoară pudră

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/08/28/gem-gutui-2.jpgPreparare

→ Într-o cratiţă pune 500 de mililitri de apă si, când clocoteşte adaugă două kilograme de zahăr. Siropul se lasă să dea un clocot şi apoi se da deoparte. Rade coaja de la o lămaie şi stoarce sucul.
→ La două kilograme de zahar merg cinci – şapte kilograme de gutui.
→ Rade gutuile prin răzătoarea mare. Imediat ce se adună o gramajoară de pulpă rasa se răstoarna în siropul pus pe foc, la flacără foarte, foarte mică. Asta se face ca să eviti înegrirea gutuilor, care sunt foarte sensibile la contactul cu aerul şi se oxidează foarte uşor.

→ Când gutuile sunt toate în cratiţă, dă focul mai mare.
→ Amestecă din când în când şi lasă gemul de gutui să fiarbă circa o oră, până ce scade bine tot sucul, iar fructele sunt fierte.

→ La final pune sucul de lamaie (mai mult sau mai puţin, după gust), şi coajă.

→ Ca să se păstreze fără probleme cea mai buna soluţie este sa-l pui în borcane foarte fierbinte. Înainte de a pune capacul presara deasupra gemului de gutui, pudră de scorţişoara.

Află mai multe despre conservanţii naturali

Comments

comments

Lasă un răspuns