Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Gem picant

Gem picant

-> PORTII: 8-9 borcane de 250 g
-> TIMP DE PREPARARE: 120 minute
-> DIFICULTATE: medie

Ingrediente

  • 1,3 kg mere
  • 1,3 kg prune
  • 900 g pere
  • 2 kg zahar
  • 1 lamaie
  • ghimbir (cam 2 cm)
  • 1 baton scortisoara
  • 100 g nuca

Mod de preparare

PAS 1: Curata de coaja fructele spalate si indeparteaza samburii. Pastreaza intr-un saculet de panza semintele de mar.

PAS 2: Feliaza merele si perele si pune-le intr-o cratita impreuna cu jumatatile de prune. Toarna apa cat sa acopere stratul de fructe, pune saculetul cu seminte peste si lasa la foc mic pana cand se inmoaie totul, aproximativ 45 de minute.

PAS 3: Ia cratita de pe foc, adauga zaharul si amesteca pana se dizolva. Pune batonul de scortisoara si pe cel de vanilie, ghimbirul, coaja si sucul de la lamaie si nuca zdrobita.

PAS 4: Pune din nou pe foc si mai lasa 30 de minute de la primul clocot. Ia cu lingurita din compozitia fierbinte si pune-o pe o farfurie. Daca in cateva secunde se formeaza o pojghita deasupra, sigur este numai bun de pus in borcane. Daca nu, mai lasa pe foc, amestecand mereu.

PAS 5: Scoate radacina de ghimbir, batoanele de vanilie si scortisoara si toarna gemul ramas in borcane sterilizate. Inchide-le ermetic si lasa sa se raceasca in tihna, de preferat acoperite cu o patura.


Lasă un răspuns

Sus