
Unele din obiceiuile noastre în timpul preparării alimentelor pot fi considerate adevărate greșeli care distrug beneficiile alimentelor. Mereu mici detalii sunt cele care fac diferența. Iată care sunt cele mai comune greșeli care distruc beneficiile alimentelor, pentru a le evita, măcar de acum încolo.
Nu-i nevoie să bei imediat ce l-ai făcut sucul de fructe și legume. Vitaminele din sucurile de fructe rezistă cel puțin 12 ore. Potrivit cercetătorilor, pentru a avea loc o diminuare considerabilă a vitaminelor sucul trebuie încălzit la 120 de grade Celsius. Vitamina C se păstrează perfect în suc până la 12 ore, chiar dacă în acest interval d etimp, gustul se poate modifica devenins ușor amarui. La fel și în cazul sucului de legume.
Nu fierbe broccoli în apă, pentru că își pierde toate proprietățile. Gătitul la abur nu afectează prea mult proprietățile, dar fierberea lui în apă îi reduce semnificativ toate beneficiile. Broccoli trebuie consumat la maturitate, de preferat din culturi eco, crud sau gătit la abur ori fiert în foarte puțină apă, pentru a-și păstra toate proprietățile.
Nu pune lapte în ceai. Ceaiul are un efect protector asupra sistemului cardiovascular, dar dacă îl consumăm cu lapte, această superputere este anulată complet, potrivit unui studiu. Cazeina din lapte anulează complet proprietățile antioxidante și anticancerigene ale ceaiului verde sau negru. În ceaiurile de plante și în cele aromate din plante laptele nu modifică proprietățile.
Nu arunca zerul când mănânci iaurt. Unul dintre primele lucruri pe care majoritatea oamenilor îl fac când deschid un borcan cu iaurt este să verse lichidul albicios care plutește în partea superioară. Deși aspectul nu este prea apetisant, este vorba despre zer, iar aportul său de proteine este foarte important. Zerul este format în mod fundamental din apă și săruri minerale și este bogat în calciu și fosfor, motiv pentru care nu ar trebui să-l îndepărtăm. Amestecă zerul în masa iaurtului. La fel este și în cazul laptelui bătut.
Nu tăia fructele în bucăți. Curățarea de coajă, tăierea sau modificarea formei unui fruct conduc la modificarea proprietăților fizico-chimice din cauza reacțiilor enzimatice (oxidare) legate de deteriorare, potrivit manualului de conservare a fructelor și legumelor al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Contactul cu aerul produce oxidare și pierderi de vitamina C. Și lumina influențează în sensul pierderii de substanțe nutritive în mod indirect, favorizând o serie de reacții care au loc când alimentul este în contact cu aerul. Afectată este mai ales provitamina A.
Este greșit să frigi carnea la grătar. Când frigi carnea la frigare sau grătar, se formează două substanțe care fac să crească riscul de cancer. Este vorba despre aminele heterociclice (AHC) și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) care se formează când carnea este supusă unor temperaturi ridicate (+ 150 grade Celsius) și timp îndelungat. Carnea trebuie prăjită ușor sau friptă la tigaie în ulei pentru că în felul acesta se produce un strat protector care păstrează beneficiile alimentului.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver