
Inghetata raw este solutia la inghetata clasica care este plina de zahar si grasimi, conservanti si tot felul de aditivi.
Baza unei retete de inghetata raw vegan o constituie bananele. Acestora li se adauga caju hidratat, seminte sau faina de canepa sau hrisca cruda hidratata.
Bananele se vor congela si apoi decongela, asta pentru a evita oxidarea rapida a amidonului din bananele crude, care prin mixare isi modifica gustul si culoarea!
Compozitie de baza pentru inghetata raw: 3 banane congelate, o lingura tarate de psyllium, miere sau alt indulcitor dupa gust.
Varietati de esente si culori
-100 g capsuni sau cirese sau orice fruct de sezon
-1-2 linguri cacao
-1-2 linguri pudra de roscove (carob)
-menta verde/uscata sau ulei esential de menta si 1/2 lingurita spirulina pudra pentru culoarea verde
-nuci/alune zdrobite
-stafide hidratate
Bananele se vor scoate din congelator cu aproximativ 1 h inainte de a incepe prepararea inghetatei si se vor rupe in bucati mici pentru a se dezgheta mai usor. Bananele se proceseaza cu ajutorul unui blender vertical pana la omogenizare, adugam mierea dupa gust si tarata de psyllium (pentru a lega bine compozitia).
Impartim aceasta compozitie in 3 parti egale pe care le vom pregati in functie de dorinte:
– Inghetata cu menta, adaugam menta verde, uscata sau ulei esential de menta, la compozitia de baza;
– Inghetata de ciocolata, adaugam cantitati egale de roscove si cacao la compozitia de baza;
– Inghetata cu fructe, adaugam fructe pasate la compozitia de baza;
Cele trei feluri de creme se vor introduce in forme diverse din silicon sau plastic la congelator.
Aceste inghetate pot fi pastrate si la frigider si folosite ca desert racoros de vara.
O alta varianata pentru compozitia de baza: 3 banane congelate, 1-2 linguri tarate de psyllium, miere sau alt indulcitor dupa gust, 1 cana caju hidratat 4-6 ore pentru cremozitate.
Nucile de caju hidratate se vor mixa in blender pana obtinem o crema fina. Compozitia de baza se va combina cu aceasta crema de caju.
TRebuie sa incerci si aceasta combinatie cu totul speciala: 3 banane congelate, 1-2 linguri tarate de psyllium, miere sau alt indulcitor dupa gust, 1/2 cana seminte de canepa decorticate sau hrisca cruda hidratata si bine spalata. Canepa si hrisca in combinatie cu cacao alcalina si mierea nasc un gust fantastic!
Citeste si:
Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/