Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Învață să gătești mai ușor și mai repede. 5 trucuri care îți scurtează timpul petrecut în bucătărie

Învață să gătești mai ușor și mai repede. 5 trucuri care îți scurtează timpul petrecut în bucătărie

Sunt momente în care îți place să îți iei tot timpul de care ai nevoie în bucătărie pentru ca sufleul să îți iasă perfect sau tortul să fie glazurat și decorat ca în reviste. Însă, de cele mai multe ori, vrei să pierzi cât mai puțin timp cu gătitul și să te poți relaxa după o zi obositoare.

Dacă îți dorești să le oferi celor dragi mese gustoase și rețete inedite, fără să depui mult efort, află că există mai multe trucuri care te ajută să te miști în timp record, chiar și atunci când nu ai mai gătit niciodată rețeta respectivă. Iată cum poți face asta:

Gătește mereu cu rețeta în față

Îți va fi mult mai ușor dacă vei avea în permanență rețeta în fața ochilor și te va ajuta să parcurgi mai ușor pașii. O rețetă poate avea diverse variațiuni, iar tu o poți schimba din mers dacă ții la îndemână, pe masă, o astfel de tabletă care să îți simplifice munca de căutare. Așa ai la câteva click-uri distanță mii de rețete și îți poți adapta și îmbunătăți preparatul pe măsură ce îl gătești. În plus, poți descărca o aplicație pentru gătit, în care să îți salvezi rețetele preferate și să nu mai pierzi timp căutându-le data viitoare când vrei să le prepari.

Folosește toate aparatele care îți ușurează munca

Cuptorul cu microunde dezgheață carnea în doar câteva minute, robotul de bucătărie taie, feliază sau amestecă ingredientele, în timp ce cu ajutorul prăjitorului de pâine poți face niște crutoane delicioase și condimentate pentru supa ta cremă. De multe ori, ți se pare mai simplu să nu mai pui în funcțiune electrocasnicele din bucătărie, mai ales când nu ai nevoie să le folosești pentru lucruri complicate. Adevărul este însă că ele îți salvează timp prețios și, în plus, fac treaba mai bine, astfel că mâncarea ta va fi mai aspectuoasă.

Cumpără fructe și legume congelate pentru preparatele tale

Legumele și fructele congelate își păstrează intacte valorile nutriționale, așa că nu este greșit să păstrezi mereu în congelator legume tăiate, gata să fie puse în mâncare. Găsești în magazine și diverse mixuri de legume, precum broccoli cu conopidă sau morcovi cu ciuperci, pe care le poți prepara în doar câteva minute în tigaia cu aburi, așa că nu vei mai pierde timp să cureți, toci și să gătești legumele pentru garnituri sau supe.

Iar pentru tartele tale preferate, nu trebuie să aștepți anul viitor pentru a coace o prăjitură cu fructe de pădure sau cu căpșune. Fructele congelate îți oferă varianta de a face combinații surprinzătoare și de a te bucura tot anul de fructele specifice sezonului cald.

Taie alimentele în bucăți mai mici

Cartofii pentru piure vor fi gata mai repede dacă îi tai în bucățele mici înainte să îi pui la fiert, iar carnea tăiată subțire se va găti mai rapid în tigaie. Atunci când ai o rețetă care îți permite să fii flexibilă și creativă, folosește-te de acest truc pentru a găti mai rapid și la fel de gustos. Cu cât alimentele sunt tăiate în bucăți mai mici, cu atât ele vor fi mai ușor de preparat, astfel că tu vei petrece mai puțin timp în bucătărie.

Atunci când faci o prăjitură sau gătești o rețetă care conține unt, dacă nu vrei să mai aștepți ca acesta să se topească înainte să-l poți încorpora în compoziție, o soluție este să îl dai pe răzătoare. Astfel, untul se va topi mult mai ușor și vei salva timp prețios.

Restabilește ordinea în bucătăria ta

Te miști mai repede când ai vizualizat deja rețeta și știi care este ordinea în care vei prepara mâncarea. Acest lucru te va ajuta și să vezi mai bine ce lucruri poți face în același timp. De exemplu, poți fierbe cartofii în timp ce coci carnea sau poți bate frișca atunci când blatul tortului este aproape gata. Așa elimini cel mai ușor timpii morți petrecuți în bucătărie, în care doar aștepți ca un preparat să fie gata.

Și tot pentru a te mișca mai rapid și a nu pierde timpul la final spălând munți de vase, o soluție este să speli ustensilele, cratițele și farfuriile pe măsură ce le folosești. Dacă nu permiți grăsimii să se întărească pe vasele tale, îți vei înjumătăți timpul petrecut frecând depunerile de mâncare pe marginile farfuriilor.

Gătitul se va transforma într-o plăcere dacă știi din start că nu vei petrece ore în șir în bucătărie, iar curiozitatea și entuziasmul de a încerca rețete noi te vor cuprinde rapid. Dacă pui în aplicare aceste trucuri, vei avea mai mult timp de petrecut alături de cei dragi și, în același timp, îi vei putea răsfăța cu preparate „ca la mama acasă“.  

 

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: wavebreakmedia


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus