Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Kale, aliment minune

Kale, aliment minune

Deși în zonele mediteraneene e cunoscută dinainte de secolul al XIX-lea, varza kale a început să fie apreciată și cultivată pe suprafețe mai mari abia după 1980, când s-a aflat despre proprietățile ei excepționale asupra sănătății.

E din familia cruciferelor, printre reprezentantele căreia se află varza, broccoli, conopida și varză-de-Bruxelles. Ca formă, seamănă mai mult cu salata, iar frunzele verzei kale sunt tari, crețe, de culoare verde intens. De preferat este să le cumperi pe cele mici, mult mai fragede, pe care să le consumi ca atare, sub formă de salată.

Datorită multiplelor calități, kale a fost pusă pe lista celor mai sănătoase alimente din lume. S-a demonstrat că este neobișnuit de bogată în fier, mult mai bogată decât carnea de vită, spre exemplu, și în fibre, care au capacitatea de a preveni absorbția grăsimilor și de a reduce nivelul colesterolului, aspect care transformă varza kale într-un protector al sistemului cardiovascular. Cercetările au scos la iveală și că anumite substanțe din crucifere inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Conține, de asemenea, vitaminele C (de cinci ori mai mult decât spanacul), K (cu rol în coagularea sângelui), dar și A, complexul B, E, calciu, potasiu, magneziu, acizi grași omega 3. Ca și la alte crucifere, consumul de varză kale protejează ochii datorită conținutului său important de luteină. Nu în ultimul rând, este foarte săracă în calorii și are multă apă, ceea ce o transformă într-un aliat al dietelor. Se recomandă cu prudență de către persoanele care urmează tratamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge (vitamina K diminuează efectul lor), celor care suferă de afecțiuni tiroidiene (inhibă absorbția iodului și favorizează apariția gușei tiroidiene) și cu afecțiuni renale, ale colicistului, cu predispoziție la litiază.

Consumată crudă sau gătită foarte puțin, varza kale îți oferă toate beneficiile ei. Fie într-o salată simplă, stropită cu zeamă de lămâie și puțin ulei de măsline, fie îmbogățită cu alte legume (morcovi, roșii, castraveți etc.). Gătește-o câteva minute la aburi împreună cu un cubuleț de unt și, pentru aromă, un cățel de usturoi. Iar dacă vrei s-o transformi într-o gustare crocantă, stropește frunze rupte de kale cu ulei de măsline, adaugă sare de mare și, în funcție de gust, puțină boia și dă-le la cuptor câteva minute, cât să se usuce. Poți face din ea un smoothie energizant și vitaminizant, împreună cu alte legume sau fructe preferate. Sau adaug-o în omlete delicioase sau în supe. Ori folosește-o la pizza.

Pizza cu kale

  • 110 g frunze de kale
  • 2 ouă
  • 60 g fulgi de ovăz
  • 140 g mozzarella
  • sare, piper
  • Pentru topping:
  • 2-3 ciuperci
  • 2-3 roșii cherry
  • ½ ceapă roșie

Spală frunzele de kale și pune-le într-un mixer.

Adaugă ouăle, brânza, fulgii de ovăz, sare și piper după gust. Mixează de câteva ori până ingredientele s-au omogenizat.

Scoate aluatul obținut și întinde-l cu palmele în tava tapetată cu hârtie de copt. Dă-l la cuptor 20 de minute.

Scoate și așază deasupra ciupercile, roșiile și ceapa feliate. Sărează și adaugă puțin piper și dă din nou la cuptor, până când legumele capătă culoarea aurie. Servește pizza de îndată.

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Mariana Fătulescu
Foto: Guliver/Thinkstock si pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns