
O excursie în micul arhipelag din mijlocul Mediteranei este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ți le-ai putea face în această frumoasă lună mai.
Dacă nu reușești acum, măcar ține minte pentru la toamnă sau pentru primăvara viitoare. Pentru că Malta cea liniștită trebuie văzută. Și… gustată. Fieful cavalerilor ioaniți timp de vreo două sute de ani, Malta a devenit republică abia după 1964, când a devenit independentă, după ce făcuse parte alte aproape două secole din Imperiul britanic. În zbuciumata lui carieră însă, micul arhipelag a fost cucerit și pierdut de fenicieni, romani, arabi, apoi de dinastiile europene din Normandia, Anjou, Castillia. În Gozo, una dintre insule, există un templu chiar mai vechi decât piramidele egiptene, ceea ce confirmă atracția pe care au avut-o pentru aceste insule negustori, pirați și regi, de toate neamurile și semințiile.
Plăcinte și umpluturi
Asta se reflectă și în bucătăria malteză, considerată una dintre cele mai savuroase bucătării mediteraneene, cu influențe te miri de pe unde, ceea ce face deliciul oricărui turist. Foitajele, de pildă, sunt la mare preț în Malta – mai fine sau mai rustice, umplute sau doar ajutate cu diverse garnituri, se găsesc la restaurantele de lux, dar și pe stradă, la tonetele pentru cei cu buzunare mai modeste. Umpluturile? Ce cu gândul nu gândești: de la legume, migdale și măsline până la pește și carne. De altfel, umpluturile sunt pasiunea maltezilor, care nu se limitează doar la plăcinte, ci le folosesc și la calamari, iepuri, păsări de tot felul.
Lampuki și pastizzi
Lampuki este un pește care e prins de pescarii maltezi în Mediterana. Pescarii au o tehnică specială, iar lampuki nu se învață minte deloc. Aruncă plasa cât mai departe, apoi niște frunze de palmier pe care le lasă să plutească. Peștii în căutare de umbră se reped spre frunze. Și, evident, nimeresc direct în plasă. Iar apoi, repede în tigaie! Lampuki se curăță, se taie și se tăvălesc prin făină, se prăjesc la foc mic și se servesc cu ulei de măsline și zeamă de lămâie deasupra. Pastizzi sunt specialitatea insulei: foitaj fin umplut cu brânză și ou sau cu piure de mazăre. Sunt și cu carne ori sardine, dar astea-s inovații pentru turiști.
Iepure cu de toate
Carnea specifică zonei, după pește și celelalte ale mării, desigur, este iepurele. Tocăniță sau stufat, iepure fiert în vin sau la cuptor, umplut sau asezonat cu tot felul de legume, el este la mare preț în restaurante și în casele maltezilor. Din ficatul de iepure, fiert în vin roșu, maltezii fac o adevărată operă culinară. Neapărat încearcă platoul maltez, măcar o dată: brânză de capră, cârnați tradiționali (seamănă cu chorizo, dar fără atâta iuțeală), legume, măsline. Și tot așa.
Pastizzi sunt atât de bune și apreciate în Malta, mereu calde și foarte ieftine, încât au intrat în expresii: „se vinde ca pastizzi“ este echivalentul românescului „se vinde ca pâinea caldă“.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/19.05.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123RF