Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Mănânci ungurește, mănânci regește

Mănânci ungurește, mănânci regește

mancare ungureasca

E aproape, este o zonă frumoasă, unde se mănâncă bine (mai ales celebrul gulas) şi mult, preţurile sunt decente, ba chiar au loc festivaluri de jazz şi rock, ca-n vremurile bune.

La Debrecen sau Gyula, dar mai ales la Budapesta ori Balaton, o vacanţă în Ungaria este la fel de spectaculoasă ca una în insulele greceşti. Mai ales dacă uiţi de prejudecăţi. Ungurii sunt foarte primitori, iar unguroaicele gătesc desăvârşit.

De la Margareta la fabrică

În Budapesta, te va impresiona Dunărea, te va fermeca insula Margareta, te vor încânta Cartierul Cetăţii și mai ales plimbarea cu trenul pe cremalieră. Și îţi dau un sfat: nu rata ocazia să bei un pahar de Tokaji în puburile amenajate printre ruinele vechilor fabrici dezafectate chiar în centrul oraşului. Mai ales că aici, pe lângă vinul cel bun, ai parte de tot felul de evenimente interesante: concerte, spectacole, expoziţii, happening-uri. Barurile de pe ruine din Budapesta trebuie neapărat vizitate!

Ţara cozonacului-tub

Pe lângă hale, prin pieţe, la intrarea şi ieşirea din gară, în centru sau în mahalale, pe stradă pur şi simplu şi cam peste tot, există cuptoare de kürtőskalács mirosind senzaţional, cu cozonacii-tub mereu gata, aburind în aşteptarea pofticioşilor. Dacă te nimereşti mai spre weekend prin preajma magazinelor cu mezeluri, o bucurie: salam picant aninând la uşă în vecinătatea şirurilor de ardei iute, supravegheate de câte un butoiaş cu vin gata să-ţi astâmpere setea. Dacă, după ce ai terminat cu Budapesta, ai curaj să încerci altceva, dă neapărat o fugă la Balaton. Nu că ai mânca altceva, dar poţi vedea un lac transformat mare. Şi e foarte frumos!

Neapărat gulaş!

Ce-ar fi Ungaria fără gulaş? Exact ca nunta fără ceardaş. În restaurante, la bodegile mai mici, ba chiar şi în localurile de lux găseşti gulaş. Nu te feri, comandă! Carnea de vită rumenită împreună cu ceapa, îmbogăţită cu celebra paprika, dafin şi piper, fiartă în apă şi suc de roşii până ce se frăgezeşte, apoi împreună cu cartofii până ce devine cea mai bună tocăniţă din lume este absolut fantastică!

Pogăcele, separat

Nu se ştie exact dacă maghiarii s-au inspirat de la sârbi, sârbii de la slovaci sau slovacii de la maghiari, dar pogácsa este la mare căutare în toată zona. Găseşti pogăcele şi la noi – cu jumări, de iarnă grea. La Budapesta – cu brânză, ca să meargă vinul. Sunt un fel de pateuri-pâinici care se mănâncă singure.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/21.08.2014
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns