Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Mâncare cu drag de la Edith Frîncu

Mâncare cu drag de la Edith Frîncu

Scrie delicios, pozele preparatelor pe care le gătește arată absolut senzațional, cu atât mai mult cu cât Edith Frîncu, o cunoscută bloggeriță din zona culinară, a învățat să le fotografieze singură.

Acum câțiva ani, i-am remarcat fotografiile de mâncare pe site-urile unor bănci de date. Arătau foarte apetisant. Apoi surpriza a fost când am văzut semnătura fotografului: Edith Frîncu. Curioasă, dar și mândră de faptul că dădusem peste o româncă pe unul dintre cele mai populare site-uri de vânzări foto, am căutat să văd cine este. Așa am aflat că are un blog, i-am urmărit și testat rețetele, iar dacă nu ai descoperit-o până în acest moment, mă bucur să te introduc în lumea delicioasă creată de Edith.

Cum a apărut pasiunea pentru gătit?
În facultate, eram genul care lua mâncare la borcan de la mama. Apoi, am descoperit internetul şi un forum culinar foarte popular acum câţiva ani, care mi-a deschis pasiunea pentru gătit. Am adunat reţete şi, când m-am mutat împreună cu jumătatea mea, am început să le pun în practică. De aici până la a-mi crea un blog, acum opt ani, a fost doar un pas.


Când ai gătit prima oară?
O mâncare cap-coadă cred că am făcut prin liceu sau imediat după – o tocăniţă cu carne de porc, multă ceapă, ardei şi un sos de muştar şi bulion. A fost apreciată şi repetată de multe ori în familie. Însă cam atât, mai mult o ajutam pe mama.

Când ai pornit site-ul/blogul, te aşteptai la un asemenea succes? Crezi că există o reţetă secretă pentru succesul unui blogger?
Nu, niciodată. Mai ales că era la un nivel foarte slab faţă de ce vedeam eu în afară. Atât ca fotografii, cât şi ca reţete. Şi visam ca-ntr-o zi să am fotografii şi reţete de aceeaşi calitate. Succesul nu cred că ţi-l poate garanta nimeni. Însă, dacă o faci cu plăcere, pasiune şi ai constanță, poate și cu puţin noroc, peste ani, poţi ajunge la succes sau măcar la o variantă mai bună a ta.

Ce-ţi place să găteşti cel mai mult? Ce fel de mâncare te-ar caracteriza?
Îmi place carnea. Recunosc. Mi-ar plăcea să pot trăi fără. Mi-ar plăcea să fiu vegetariană, dar nu pot. Şi îmi place mâncarea în general. Mâncarea bună, făcută cu suflet.

Pe blog, ai două secţiuni mai puţin obişnuite pentru site-urile culinare româneşti: reţete Dukan şi Low Carb. Dietele sunt destul de controversate şi mulţi nutriţionişti le acordă suficient de multe bile negre. Cum ţi-a venit ideea creării acestor secţiuni?
Niciodată nu am fost slabă. Însă, de când am blogul, m-am ales cu câteva kilograme în plus. Aşa că am încercat să scap de ele. Da, dieta Dukan este controversată pentru aportul mare de proteine, însă eu am abordat-o cumva mai echilibrat, nu am consumat proteine în exces, le-am combinat mereu cu legume. Şi am consumat fructe, care sunt interzise în dietă. Ţinând dietă mai multe luni, am creat pe blog o categorie distinctă care are şi acum mulţi vizitatori. Am avut rezultate bune, însă am abandonat-o, iar după câţiva ani, am aflat de dieta Low Carb, despre care am citit multe lucruri de bine. Cum preparatele nu conţin gluten, am zis că reţetele le pot fi de folos şi cititorilor cu intoleranţă la gluten.

Care este bucătăria preferată?
Nu am o bucătărie preferată. Îmi plac mâncărurile tradiţionale româneşti, dar şi cele asiatice (în special coreene), spaniole sau arăbeşti. Fiecare are farmecul ei şi, cum sunt o gurmandă, mi-e greu să aleg una singură.

Dacă ar fi să faci un top 5 al celor mai bune trucuri de folosit în bucătărie, cum ar arăta?
Nu ştiu dacă pot face un top şi dacă sunt neapărat trucuri, însă cred că nu e bine să găteşti niciodată supărat sau nervos (starea de spirit influenţează gustul preparatelor). Personal, pun în orice mâncare sărată puţin zahăr şi în orice desert puţină sare. E bine de ştiut că albuşurile se bat spumă mai bine dacă sunt la temperatura camerei, iar untul pentru creme trebuie să aibă întotdeauna peste 80% grăsime.

Citește și:

Gateste cartofii ca un chef. Trucuri in bucatarie

Cornelia Ghisoi: O zi din viata unei Lady…Chef

Cine-i MasterChef acasa la Fodor

Articol preluat din ediția de ianuarie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: arhiva personală

Comments

comments

Lasă un răspuns