
Când omul şi-a dat seama că-i este mult mai uşor să se hrănească sădind unele şi altele decât să le caute an de an în altă parte, au mijit zorii gastronomiei internaţionale.
Unul dintre primele ingrediente folosite a fost un ghem de frunze îndesate ce creştea, acum vreo cinci mii de ani, în jurul pădurilor mediteraneene. Ghemul acela a căpătat rapid nume, iar pe la noi i s-a zis varză. Se pare că dacii şi varza s-au împrietenit datorită druizilor (preoţi celţi), în trecere plină de magie prin locurile astea. De-atunci până azi, din Germania până-n Liban, toată lumea mănâncă varză. Şi cu cât e mai frig afară, cu atât varietatea de soiuri de varză e mai mare.
Sărmăluţe ca-n Liban
Nu, nu în foi de viţă, ci chiar în foi de varză, aşa cum le ştim. Sunt umplute cu orez, dar se prepară şi cu umplutură de carne (numai vită!) şi orez. Mai îndesate ca ale noastre, lungi şi subţiri, se fierb în apă, cu usturoi mult. Sunt absolut minunate, mai ales dacă le stropeşti cu suc de lămâie. Varza trebuie să fie dulce, cu frunze subţiri, un pic opărite înainte de a începe umplerea lor.
Citește și: Varza albă – un fel de medic vegetal
Varză ca la Cluj
Oameni practici, clujenii s-or fi gândit că n-are rost să înfășori cu orele la sarmale! Prin urmare, au trecut la varianta desfăşurată. Straturi de varză acră tocată fin, amestec de carne tocată, orez fiert, smântână, cârnaţi feliaţi sau şunculiţă de porc trasă un pic la tigaie şi din nou tot așa (ultimul strat să fie de varză). Totul la cuptor, la foc molcom, să se facă bine-bine. O pălincă înainte şi un ardei iute alături, şi nu-ţi mai trebuie nimic.
Citește și: Dieta cu varză
Varză cu carne ca la nemţi
Domnule, nu ştiu cum se întâmplă, dar, cu toate că nu seamănă cu varza noastră călită, varza nemţilor e extraordinară. O fi de la cârnaţi, o fi de la chimen? Sigur de la ambele! Varza se prepară simplu: varză murată, tocată şi mai mult fiartă, cu chimen, poate şi mărar. Iar alături, cârnaţi grosciori, bine făcuţi la tigaie, aburinzi şi picanţi. Asortaţi perfect cu halba de bere.
Citește și: Sarmale fierte în vin
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.44/06.11.2014
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Pixabay