Esti aici
Femeia.ro > Gastronomie > Midii, stridii, scoici – la modă și sănătoase

Midii, stridii, scoici – la modă și sănătoase

Piele mai frumoasa cu stridii

Sunt mai mult cultivate, crescute pentru productia de perle si a fi mancate ca atare. Ca sunt afrodiziace stie mai toata lumea, macar din filme si romane, daca nu din proprie experienta.

Dar ca fac pielea catifelata si mai sanatoasa nu se prea stie. Cantitatea importanta de zinc face bine nu numai eficientei masculine, ci stimuleaza si productia de colagen a organismului, ceea ce duce la o piele mai ferma, aspect pe care si-l doreste orice femeie.

Exista tratamente naturiste pe baza de stridii care tonifica si revitalizeaza pielea, ajutand-o sa se mentina tanara mult timp.

Atentie mare insa: stridiile consumate cu suc de lamaie au dezavantajul de a elimina vitamina E, obtinandu-se pana la urma efectul contrar asupra pielii. De aceea nutritionistii recomanda consumarea stridiilor in stare naturala sau cu otet.

Copii mai multi, cu midii

Sunt cele mai cunoscute scoici de apa sarata si se gasesc in zonele de coasta ale tuturor marilor si oceanelor.

Carnea lor este dulce, suculenta, portocalie. Sunt excelente gatite la abur, cu usturoi. Midiile sunt bogate in minerale, continand cantitati serioase de iod, fier (100 g carne de midie au mai mult fier decat 100 g de carne rosie), calciu, fosfor si zinc. Sunt eficace in echilibrarea glandei tiroide si, implicit, a metabolismului. Cura cu midii ajuta in cresterea imunitatii si a fertilitatii atat la femei, cat si la barbati.

Scoicile, bune la cap

Vorbim despre scoicile pelerin sau Saint Jacques, acele elegante scoici cu aspect de evantai.

Specifice Mediteranei, au carnea dulce si alba, iar cochiliile servesc de suport elegant pentru alte preparate din fructe de mare. Sunt bogate in seleniu, ca mai toate scoicile, fosfor si vitamina B12. De aceea, scoicile pelerin sunt bune pentru dezvoltarea capacitatii mentale.

Ce-i mult nu-i bun

Nu e bine sa exagerezi cu mancatul scoicilor la fel cum nu e bine sa exagerezi in nimic din ceea ce faci pe lumea asta.

Excesul de seleniu, de pilda, duce la caderea parului, greata, astenie si iritabilitate. Excesul de zinc duce la ameteli, aparitia acneei si psoriazisului, la lipsa libidoului, a mirosului si gustului. Prin urmare, scoici sa fie, dar in cantitati rezonabile.

Descopera cateva retete delicioase cu soici!

Se povesteste ca Orfeu, eroul grec, fiu al lui Apollo, care canta ca nimeni altul si care a coborat in Infern dupa iubita lui, isi ingrijea vocea minunata cu… midii. Carora le si multumeste intr-un poem pentru ajutor.

Midiile si stridiile sunt scoici, adica gasteropode bivalve, nevertebrate, cu cochilie calcaroasa.

Continutul este comestibil si plin de calitati nutritive. Pot fi gasite si preparate cu usurinta, fiind considerate in multe zone litorale drept mancarea saracului.

Din nou la moda

Sa revenim insa la Orfeu, care era si tamaduitor, iar pentru a-i lecui pe bolnavi, folosea tot midii, care vindecau bolile gatului, ale creierului si stomacului.

Si grecii, si romanii foloseau stridiile, midiile, scoicile in general, atat ca delicatese culinare, cat si ca tratamente medicale. O vreme, au fost date uitarii, folosindu-se de la ele numai scutul calcalors. Pana cand, prin secolele XVI-XVII, au fost redescoperite.

De putere si viata lunga

Folosite initial pe post de medicament al tineretii fara batranete (continutul important de seleniu face din ele un scut impotriva bolilor de inima), stridiile si midiile si-au dat pe fata calitatile afrodiziace.

De fapt, continutul important de zinc e esential pentru producerea spermei si intretinerea potentei masculine. Seleniul, fierul, iodul, dar si vitaminele din scoici ajutau domnitele si cavalerii sa traiasca mult si mai bine.

Descopera cateva retete delicioase cu midii!

Comments

comments

Lasă un răspuns