
Bunica facea tot felul de conserve, toate fara conservanti si fara chimicale, dar pe langa retetele obisnuite pregatea si muraturi speciale, perfecte pentru mesele de gala din familie. Nu cred ca exista ceva mai bun decat ceapa murata, usturoiul murat si boabele de strugure facute de bunica. partea buna este ca am gasit retetele si constat ca merita incercate. Se fac usor, rezista fara probleme.
Este insa esential sa folosesti sare perfect curata, fara iod, fara antiaglomerant, speciala pentru muraturi. Nu folosi sarea de mare, pentru ca nu este buna. La preparatele care au nevoie de otet trebuie sa alegi unul de foarte buna calitate, cel mai bun fiind otetul de vin alb.
Ceapa murata. Ai nevoie de un kilogram de ceapa cat mai marunta (cat nuca). Poti sa folosesti arpagic. Mai ai nevoie de boabe de piper, un ardei iute rosu mic, o radacina mica de hrean, sare, zahar, otet de vin rosu, apa, o frunza de dafin, boabe de mustar.
Curata ceapa si pune-o in borcan. Ai grija ca ceapa sa ramana intreaga, asa ca nu o indesa in borcan. Adauga mirodeniile, hreanul betisoare si ardeiul iute intreg. Poti se pui toata ceapa intr-un singur borcan sau mai multe mici.
Pune la fiert doi litri de apa cu doua linguri de sare. Lasa apa sa clocoteasca cu clocote mari, cateva minute. Da deoparte si adauga sase linguri de otet balsamic (rosu) si o lingura de zahar. Cu un polonic pune apa fierbinte, incet peste ceapa. Sigileaza borcanul. Ceapa murata este buna de mancat dupa patru saptamani si poate fi pastrata pana la patru luni la loc rece si intunecat. Saramura care ramane o poti folosi la alte muraturi.
Gutui, struguri si prune murate. Combinatia este un vis! Aceste muraturi dulci se potrivesc perfect alaturi de carne la cuptor si alte preparate tipice pentru masa de Crcaiun, dar sunt delicioase oricum. Combina cu incredre gutui, struguri negri si albi si prune. O proportie ideala este: doua gutui mari, doi – trei ciorchini mari si sanatosi de struguri negri, un ciorchine mare de struguri albi de masa, un kilogram de prune brumari. Mai poti adauga mere cretesti (cele foarte tari).
Mai ai nevoie de o jumatate de litru de apa si jumatate de litru de otet de vin alb, 200 de grame de zahar, trei linguri pline cu miere de albine, o lingurita de sare, cuisoare si boabe de piper negru.
Spala fructele si pune-le intregi in borcan, inclusiv gutuile. Strugurii lasa-i pe ciorchine, de pe care dai la o parte toate boabele rele sau patate. Pune peste fructele din borcan mierea, dar exact inainte sa pui siropul.
Pune toate ingredientele pentru sirop, mai putin mierea, in apa, la fiert. Adauga cuisoare si lasa totul sa clocoteasca cateva minute. Da deoparte si lasa siropul sa se racoreasca putin si toarna siropul peste fructele din borcan. Sigileaza borcanul cu capac si ruleaza borcanul astfel incat sa se dizolve si mierea.
Usturoi murat. Este incredibil de bun si dupa ce-l gusti te indragosteti de el. Foloseste borcane mici, astfel incat sa folosesti tot continutul imediat ce-l deschizi.
Ai nevoie de usturoi, boabe de piper, otet, sare, zahar si un ardei iute mic. Curata cateii de usturoi si pune-i in borcane. Adauga ardeiul iute printre cateii de usturoi si boabe de piper. Prepara un sirop din 500 de mililitri de apa, 500 de mililitri de otet (alb sau rosu), o lingura de sare si trei linguri de zahar.
Fierbe siropul cateva minute si rastoarna-l fierbinte peste usturoi. Sigileaza borcanul. Este gata intr-o saptamana si poate fi pastrat pana la un an.
One thought on “Murături speciale. Rețetele bunicii”